Wiebes: 'Ons belastingsysteem is niet meer beheersbaar'

Het Nederlandse belastingsysteem is de afgelopen jaren veel te ingewikkeld geworden voor burgers en bedrijven en niet meer uitvoerbaar voor de Belastingdienst. Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes concludeert dat. Hij wil het systeem drastisch gaan vereenvoudigen.

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes. Beeld ANP
Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes.Beeld ANP

'We hebben voor elke belastinghervorming en nieuwe wet goede argumenten gehad, maar het telde de afgelopen tien jaar op tot iets wat niet langer beheersbaar is. De Belastingdienst kan beter functioneren als de dienst niet meer aanhoudend voor ondoenlijke opgaven wordt gesteld', aldus Wiebes.

Hij komt tot die conclusies nadat hij ruim 100 dagen geleden Frans Weekers verving als staatssecretaris. Die trad af naar aanleiding van de 'Bulgarenfraude' en problemen met de uitbetaling van toeslagen, waarover hij onder vuur lag in de Tweede Kamer.

'Heel moeilijk uitvoerbaar'
Wiebes is op zijn eerste middag als staatssecretaris begonnen aan een analyse van de problemen bij de Belastingdienst, een van de grootste werkgevers van Nederland, waar per dag gemiddeld 1 miljard euro aan belastinginkomsten binnenkomt.

Wiebes concludeert dat het stelsel het afgelopen decennium 'heel, heel moeilijk uitvoerbaar' is gemaakt door politieke wensen, uiteenlopend van een kerstboom aan toeslagen tot ingewikkelde autobelastingen bedoeld om schoon autorijden te stimuleren.

Wiebes constateerde ook dat de fiscus achterloopt op het gebied van ict. Zo stamt het systeem voor de inning van belastingen uit 1968 en dat voor de omzetbelasting uit 1975. Die processen zijn op zich nog altijd solide, maar niet in staat snel wijzigingen te verwerken.

Vereenvoudiging
Wiebes tempert nadrukkelijk de verwachtingen over zijn vereenvoudigingsoperatie. De eerste resultaten komen wellicht pas over vijf jaar en dan nog blijven fouten onvermijdelijk, hoe professioneel de dienst ook is en hoe up-to-date de systemen ook zijn. Een kleine fout op het grote geheel van de bedrijfsvoering van de Belastingdienst treft al snel tienduizenden mensen.

Wiebes erkent dat vooral de politiek schuldig is aan de complexiteit van het systeem. De Kamer krijgt in de toekomst van tevoren meer inzage in de verwachte uitvoerbaarheid van nieuwe wetten.

Sneller reorganiseren
Bestuurder Mieke van Vliet van Abvakabo FNV reageerde vandaag op de uitspraken van Wiebes. Volgens de Abvakabo lijdt de Belastingdienst 'al jaren onder de obsessie van de politiek voor een kleine overheid. Er zijn talloze reorganisaties geweest en ook momenteel is er een grote reorganisatie gaande. Van de 40 kantoren gaan er 21 dicht.' De vakbond zei eerder dat er miljarden binnengehaald kunnen worden als er meer personeel is om fraude aan te pakken.

Ook CDA-Kamerlid Eddy van Hijum vindt dat Wiebes wel wat meer haast mag maken. Hij wijst erop dat de Kamer nog steeds wacht op een reactie op aanbevelingen van de adviescommissie-Van Dijkhuizen, die vorig jaar voorstellen deed voor een grootscheepse belastinghervorming. Ook met een kabinetsreactie op de problemen in de grensstreek door de accijnsverhoging op autobrandstoffen schiet het maar niet op, vindt Van Hijum. 'Wat dat betreft waren de eerste 100 dagen van Wiebes allerminst indrukwekkend.'

VVD-Kamerlid Helma Neppérus is het helemaal eens met Wiebes dat het belastingsysteem simpeler moet. De Kamer moet dan ook accepteren dat niet alles kan, onderstreept ze op Twitter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden