Wiebes legt uit hoe Rutte III het 'groenste kabinet ooit' denkt te worden

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat begint vanmiddag met de ambitie van Rutte III om als 'groenste kabinet ooit' de geschiedenis in te gaan. Na afloop van de ministerraad vertelt hij hoe Nederland voor de zomer het zogenoemde Klimaatakkoord gaat sluiten.

Robert Giebels
Minister Wiebes, rechts, na afloop van de wekelijkse ministerraad, eerder dit jaar Beeld anp
Minister Wiebes, rechts, na afloop van de wekelijkse ministerraad, eerder dit jaarBeeld anp

In dat akkoord komen alle maatregelen te staan die er mede toe moeten leiden om 'Parijs' te halen: de aarde mag met niet meer dan 2 graden Celsius opwarmen, liever nog met niet meer dan 1,5 graad.

Miljoenen woningen moeten worden geïsoleerd en van het gas af; er moeten windmolens op zee bij en zonnepanelen op land; kolencentrales moeten dicht; CO2 van industrie en de afvalverwerking moet worden afgevangen en opgeslagen; autobanden moeten zuiniger worden; boeren moeten hun land slimmer gaan gebruiken - en nog veel meer.

De maatstaf om dat te bereiken wordt het verminderen van broeikasgassen, zoals vooral koolstofdioxide (CO2).

Aan een zestal 'tafels' gaan tientallen vertegenwoordigers van tal van maatschappelijke organisaties bepalen op welke manier Nederland in 2030 bijna de helft minder broeikasgassen uitstoot dan in ijkjaar 1990.

Die tafels worden geleid door partijprominenten zoals oud-milieuminister Ed Nijpels (VVD), die aan de overkoepelende 'coördinatietafel' het gezicht wordt van het Klimaatakkoord. Voormalig PvdA-leider Diederik Samsom leidt de tafel 'Bebouwde omgeving' en de voormalige financiële specialist van GroenLinks Kees Vendrik zit aan het hoofd van de tafel 'Elektriciteit'.

Klik een olifant bij elkaar en red de wereld
Nederland heeft afgesproken om in 2030 40% minder CO2 uit te stoten dan in 1990. Per inwoner komt dat neer op een vermindering van zo'n 4.000 kilogram per jaar, het gewicht van een olifant. Klik in deze special uw bijdrage bij elkaar.

De uitstoot van broeikasgas in Nederland stijgt - ondanks het klimaatakkoord van Parijs. De chemische industrie stootte meer uit en er is meer aardgas verbruikt voor de verwarming van huizen en kantoren.

Zomervakantie boeken? Zo berekent u de CO2-uitstoot van uw trip
Scherpe tarieven en overvloedige reclame op tv en in de krant wijzen erop dat januari de maand is om de vakantiebestemming voor deze zomer vast te leggen. Daarom kan de toerist vanaf vandaag de uitstoot van CO2 die hiermee gepaard gaat zelf berekenen en vergelijken met het jaargemiddelde van een gezin.

Sombere wetenschappers noemen één lichtpuntje: klimaat reageert als schuifknop op broeikasgassen
Twee jaar na de klimaattop van Parijs zijn regeringsleiders vandaag in Frankrijk bijeengekomen voor een soort terugkomdag, een informele tussentop om de wereld bij de les te houden. Over het klimaat zelf is intussen weinig reden tot optimisme, blijkt uit een net verschenen stand van zaken. Maar moeten we ons echt zorgen maken?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden