nieuws Raad van State

Wiebes krijgt standje voor gasbesluit, zonder gevolgen

De gaskraan in Groningen hoeft niet meteen verder dicht. Maar minister Wiebes moet wel beter uitleggen wat hij precies gaat doen om de gaswinning zo snel mogelijk te verlagen. 

Gaswinningslocatie van de NAM in Muntendam. Beeld ANP

Een standje, maar zonder gevolgen. Zo moet de vernietiging van het gasbesluit van de minister door de Raad van State worden beschouwd. In het gasbesluit schrijft de minister van Economische Zaken en Klimaat voor hoeveel gas de Nederlandse Aardolie Maatschappij maximaal uit de Groningse bodem mag halen. Voor het lopende gasjaar 2018-2019 is dat 19,4 miljard kubieke meter.

Daar tekenden 34 bezwaarmakers protest tegen aan bij de hoogste bestuursrechter, de Raad van State. Zij vinden dat door het aardbevingsrisico de veiligheid van Groningers nog steeds ondergeschikt is aan de ‘leveringszekerheid’, het gas dat nodig is in binnen- en buitenland voor huishoudens en de industrie.

De Raad van State oordeelde woensdag uiterst kritisch over Wiebes’ besluit. ‘De minister heeft niet duidelijk gemaakt welke inspanningen tegen welke kosten mogelijk zijn om de gasvraag van industriële grootverbruikers, de glastuinbouw en de gasexport sneller af te bouwen’, aldus de uitspraak. Het kabinet kondigde vorig jaar aan de gaskraan in Groningen versneld dicht te draaien, uiterlijk in 2030.

Maatschappelijke gevolgen

De nieuwe uitspraak heeft echter geen gevolgen voor het niveau van de gaswinning in het huidige gasjaar 2018-2019. ‘De minister heeft voor die periode namelijk aannemelijk gemaakt dat het winnen van minder gas grote maatschappelijke gevolgen kan hebben’, aldus de Raad van State. ‘Bovendien is de norm die de minister hanteert voor de berekening van de kans op het grootste veiligheidsrisico, een overlijden als gevolg van een aardbeving, voor dit gasjaar aanvaardbaar en aan die norm wordt ook voldaan.’

Voor de jaren daarna moet de minister van de Raad van State echter veel duidelijker maken wat hij precies doet om de gaswinning zo snel mogelijk te verlagen. ‘Omdat hierbij de grondrechten van Groningers in het geding zijn, moeten aan deze uitleg hoge eisen worden gesteld.’

Die aanmaning lijkt echter ingehaald door de werkelijkheid. Na de relatief zware aardbeving bij Westerwijtwerd in mei en een pittige aansporing van het Staatstoezicht op de Mijnen die daar op volgde, liet Wiebes extra maatregelen onderzoeken om de gaskraan nog sneller dicht te draaien.

Onlangs berichtte de minister dat het volgend jaar waarschijnlijk al mogelijk is de gaswinning te verlagen tot iets meer dan 12 miljard kuub. Daarvoor moet onder andere meer gas uit het buitenland worden geïmporteerd, dat door het bijmengen van stikstof geschikt wordt gemaakt voor Nederlandse en ook Duitse cv-ketels.

De gaskraan gaat dicht, maar Groningen is nog niet van de bevingen af

De aardbeving bij Westerwijtwerd maakt één ding pijnlijk duidelijk: op een stap voorwaarts volgen in Groningen maar al te vaak twee stappen terug.

Noem het een historische correctie: na een monument ter ere van de gaswinning heeft Groningen nu ook een kunstwerk dat het onheil dat het gas bracht symboliseert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden