Wiebes houdt nog vier oppositiepartijen over

Alleen D66, ChristenUnie, SGP (de voormalige 'constructieve drie') en GroenLinks zijn nog bereid met het kabinet verder te praten over herziening van het belastingstelsel. Eerder haakten de SP, 50Plus en het CDA af uit protest tegen onderhandelingen in achterkamers. Van de PVV en de Partij voor de Dieren was al duidelijk dat ze niet meededen.

Oppositieleiders Jesse Klaver (GroenLinks), Arie Slob (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) woensdagavond na het gesprek met staatssecretaris Wiebes. Beeld anp

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën presenteerde woensdagavond zijn belastingplannen aan vijf oppositiepartijen. Het CDA ging alleen op de uitnodiging in om het ongenoegen over de achterkamertjespolitiek te delen. Fractieleider Buma drong erop aan het debat publiekelijk in de Tweede Kamer voort te zetten. Dat wil het kabinet niet omdat het vreest dat de plannen dan worden 'verscheurd' door de uiteenlopende wensen van de oppositie.

Wiebes beloofde wel deze week een hoofdlijnenbrief te zullen sturen aan de Kamer. Daarover vindt volgende week een debat plaats, maar de inzet daarvan is om daarna in beslotenheid verder te onderhandelen. Het CDA laat weten daar niet aan mee te willen doen. De partij wacht de resultaten van die onderhandeling af.

Minder banen in nieuwe plannen

De ambitie die minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem afgelopen najaar presenteerde om met een nieuw belastingplan 100.000 banen te creëren, lijkt niet uit te komen. De Telegraaf meldt dat de kabinetsplannen maximaal 65.000 banen opleveren. En dat is alleen het geval als het kabinet steun vindt bij de oppositie voor álle plannen: lastenverlichting op arbeid, verhoging van de btw en overheveling van rijksbelastingen naar gemeenten. Voor dat laatste voorstel lijkt op voorhand al geen steun te zijn bij de oppositie.

Vier cruciale partijen over

Het resultaat is dat D66, ChristenUnie, SGP en GroenLinks overblijven. ChristenUnie en GroenLinks houden nog wel een slag om de arm. Ze willen eerst de brief en het debat afwachten, maar wijzen verdere gesprekken niet op voorhand af.

Het zal er Wiebes alles aan gelegen zijn deze vier partijen aan tafel te houden. Elke partij heeft een veto in handen omdat ze (op de SGP na) allemaal nodig zijn om een meerderheid aan stemmen te verzilveren in de Eerste Kamer. VVD en PvdA hebben daar sinds de getrapte provinciale verkiezingen in maart nog 21 zetels over. De vier oppositiepartijen hebben samen 19 Eerste Kamerzetels.

Opgeteld zou deze gelegenheidscoalitie uitkomen op veertig van de 75 zetels, maar haakt D66 (tien zetels), GroenLinks (vier zetels) of de ChristenUnie (drie zetels) af, dan stranden de onderhandelingen. Alleen de twee zetels van de SGP zijn niet doorslaggevend, maar deze partij heeft zich de afgelopen jaren altijd constructief getoond.

Waar zit de pijn?

De geheimzinnigheid is verdwenen, het kabinet heeft zijn belastingplan onthuld. Maar volgt er ook een echte hervorming? Lees hier de analyse (+).

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden