Wiebes: gaskraan mogelijk nog sneller dicht

De gaswinning in Groningen kan, als het mee zit, nog sneller worden afgebouwd. Dat schrijft minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) Beeld ANP

Namens het kabinet maakte Wiebes in maart bekend dat de gaskraan in Groningen uiterlijk in 2030 helemaal dichtgaat. In 2022 zou de winning teruggebracht moeten zijn tot 12 miljard kubieke meter per jaar, een niveau dat volgens het Staatstoezicht op de Mijnen het risico op aardbevingen flink terugbrengt. Momenteel mag de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zo’n 20 miljard kuub per jaar uit de Groningse bodem halen.

Nu meldt de bewindsman dat hij ‘een goede mogelijkheid’ ziet het 12 miljard kuub-peil mogelijk al over twee jaar, dus in 2020 bereikt kan worden. De uitvoering van de maatregelen die hij in maart aankondigde – het terugdringen van het gebruik van Gronings gas door de industriële grootverbruikers en het bouwen van een extra stikstoffabriek waarmee importgas tot Groningse kwaliteit kan worden gemend – liggen op schema.

Daarnaast wil Wiebes extra stikstof inkopen voor dat mengproces en de vraag naar Gronings gas in Duitsland temperen. ‘Dit alles onderstreept mijn ambitie om te werken aan een zo spoedig mogelijke teruggang naar ‘nul’’, schrijft hij.

De Tweede Kamer debatteert vandaag over het verminderen van de gaswinning en de gevolgen daarvan voor het aardbevingsgebied in Groningen. Wiebes hoopt dat door het dichtdraaien van de gaskraan een ingrijpende en peperdure verstevigingsoperatie kan worden afgewend. Daarover wacht hij op advies van de Mijnraad.

In de tussentijd maakt de minister een pas op de plaats bij het versterken van huizen. Tot grote onvrede van Groningers en hun bestuurders. Zij vinden dat ze lang genoeg in onzekerheid hebben gezeten en dat de aangekondigde versterkingsmaatregelen onverkort moeten worden uitgevoerd.

Zij stellen dat de aarde zich niet laat beteugelen door een kabinetsvoornemen. Bovendien is het ook volgens het KNMI nog maar de vraag of het terugschroeven van de gaswinning meteen leidt tot minder en minder zware aardbevingen. Voor Hans Alders, die als Nationaal Coördinator Groningen geacht werd de versterkingsoperatie te leiden, was Wiebes’ interventie reden om vorige week op te stappen.

Zo wil Wiebes het dichtdraaien van de gaskraan mogelijk maken

Door importgas bij te mengen met stikstof, minder gas te exporteren en huishoudens en de industrie van het Gronings gas af te schakelen.

Groningen is zat van de onzekerheid

Het dorp Overschild wordt er letterlijk door verscheurd. Aan de ene kant van de kruising krijgen bewoners een nieuw bevingsbestendig huis. Aan de andere kant zitten huiseigenaren weer in de wachtkamer. ‘Straks blijkt uit een nieuw sommetje opeens dat mijn huis wel veilig is?’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.