Wiebes gaat alle klimaatkosten ‘onzichtbaar platslaan’

Eric Wiebes, minister van Economische zaken en Klimaat.Beeld ANP

Goedemiddag. Rutte III doopte zichzelf voor het gemak al om tot 'het groenste kabinet ooit', maar hoeveel gaat dat ambitieuze klimaatbeleid kosten? Minister Eric Wiebes verklaarde vandaag op 'een heilige missie' te zijn om de kosten te drukken. En daarna gaat hij ze onzichtbaar maken.

En verder: de stijging van de AOW-leeftijd moet beperkt worden, vindt nu ook de PvdA.

Hier zijn uw Dagkoersen, die u natuurlijk ook per e-mail kunt ontvangen. Gratis!

‘DE PLAAT’ KOMT ER AAN - Maar hoeveel kosten de klimaatplannen?

Mooie tijden voor de begrotingsaficionado's op het Binnenhof: alles draait nu om 'de plaat' van Wopke Hoekstra. De minister van Financiën zal de coalitie naar verwachting komende week bijpraten over zijn plannen - 'de plaat' - voor de Voorjaarsnota.

Belangrijkste vraagstuk voor de tussentijdse aanpassing van de lopende begroting: Hoe gaat het kabinet de teruglopende gastbaten uit Groningen opvangen? Het b-woord is al gevallen, maar bezuinigingen zijn moeilijk uit te leggen in tijden van overvloed. Het logische alternatief - de tegenvaller ten koste laten gaan van het begrotingssaldo - is evenmin aanlokkelijk voor een kabinet dat de financiële teugels toch al laat vieren.

Hoekstra moet gaan puzzelen, maar ondertussen liggen andere miljardenuitgaven al weer op de loer. Zo debatteerde de Tweede Kamer woensdag weer met minister Eric Wiebes over de kosten van het klimaatbeleid. Veel leverde het niet op, ook omdat er aan 'overlegtafels' nu volop onderhandeld wordt over een alomvattend klimaatakkoord.

Wiebes beloofde wel plechtig dat hij er alles aan doet om de kosten 'zo laag mogelijk' te houden. 'Dat is een heilige opdracht.' Daarnaast wil hij de kosten 'onzichtbaar platslaan' - lees: uitsmeren over een lange periode - om zo de transitie voor de burger 'prettig financierbaar' te houden.

Hoekstra zal het instemmend hebben aangehoord.

Asscher, een man met een plan.Beeld ANP

ASSCHER DOET KOOLMEES 'EEN HANDREIKING'

Wat gebeurt er met de pensioenleeftijd?

Het antwoord op die vraag zou het kabinet ook wel eens een extra kostenpost kunnen opleveren. De vakbonden en een groot deel van de oppositie keerden zich eerder al tegen de oplopende AOW-leeftijd. Nu is ook de PvdA om.

De voormalige regeringspartij wil 'de uitwassen' van het oude kabinetsbeleid wegnemen, laten partijleider Lodewijk Asscher en Kamerlid Gijs van Dijk vandaag weten aan politiek verslaggever Gijs Herderscheê. Kern van het nieuwe PvdA-plan: de AOW-leeftijd komt niet in 2021 maar pas in 2030 op 67 jaar.

De oppositiepartij wil dat de pensioenleeftijd ook daarna langzamer oploopt. In het huidige beleid stijgt de AOW-leeftijd met een jaar als de levensverwachting met een jaar toeneemt. De PvdA wil dat terugbrengen naar een stijging van slechts een half jaar per extra jaar levensverwachting.

De druk op het kabinet neemt zo verder toe. De FNV heeft de bevriezing van de AOW-leeftijd eerder al als voorwaarde gesteld voor polderoverleg met minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees. Die houdt vooralsnog zijn poot stijf, vooral omdat het morrelen aan de pensioenleeftijd grote financiële gevolgen heeft.

Aan het PvdA-plan hangt bijvoorbeeld een prijskaartje van 6 miljard euro. In een brief aan Koolmees roept Asscher zijn opvolger desondanks op om zijn plan te omarmen: 'Als dit kabinet niks doet om eerder stoppen met werk mogelijk te maken, dan hebben de onderhandelingen met de sociale partners weinig kans van slagen. Daarom komen we met nieuwe, constructieve voorstellen -zie het als een uitgestoken hand.'

Ollongren wil geen uitstel van de Wiv.Beeld Freek van den Bergh/de Volkskrant

NEE-KAMP GEEFT STRIJD TEGEN WIV NIET OP

CDA-leider Sybrand Buma wilde het niet, maar toch besloot het kabinet na het referendum over de inlichtingenwet enkele wijzigingen door te voeren. Nu grijpt het nee-kamp die tegemoetkomingen juist aan om via een kort geding uitstel te eisen van de wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv).

Het kabinet beloofde na het 'nee' bij het referendum van 21 maart extra waarborgen voor het delen van data met buitenlandse partners en daarnaast moet het aftappen 'zo gericht mogelijk'. Voor die twee toezeggingen zijn wetswijzigingen nodig die enkele maanden zullen vergen, maar de Wiv treedt wel op 1 mei in werking.

Volgens de tegenstanders is dat 'raar'. Via een kort geding hopen ze uitstel van de Wiv af te dwingen. Het kabinet wil daar niets van weten. De 'wettelijke verankering' van de aanpassingen gaat nog even duren, maar tot die tijd worden de tegemoetkomingen als 'beleidsregel' wel al gewoon toegepast. Hoogleraar bestuursrecht Wim Voerman geeft het nee-kamp weinig kans. 'De rechter gaat zich niet met politieke kwesties bemoeien. Daar bestaat al meer dan vijftig jaar jurisprudentie over. De kans dat een kort geding slaagt schat ik dus erg laag in.'

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden