Wie zitten er achter de uitvoering van de VW-claim?

Een groot Amerikaans advocatenkantoor gaat de strijd om schadevergoeding voor door VW gedupeerde beleggers aan via Nederland. Wie moet het gaan doen?

null Beeld anp
Beeld anp

Huub Willems, oud-rechter

Het meest opvallende lid van het A-Team is Huub Willems, voormalig vice-president van het Amsterdamse Gerechtshof. Willems trok met zijn uitspraken in en buiten de rechtbank regelmatig de aandacht. Maar van zijn vonnissen had er niet één zo vergaande gevolgen als die in de zaak van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) tegen ABN Amrobank inzake de verkoop van de Amerikaanse bank LaSalle.

Het bleek de laatste nagel aan de doodskist van ABN Amro. De drie belagers Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander, bleken op geen enkele manier af te schudden. Daarom bedacht topman Rijkman Groenink een laatste gedurfde, zoniet onverantwoorde actie: de verkoop van LaSalle. Daardoor, dacht hij, zou ABN Amro niet meer aantrekkelijk zijn voor zijn belagers.

De VEB spande een kort geding aan tegen ABN Amro en het was Huub Willems die het onverwachte deed: ABN Amro mocht LaSalle niet voor de wolven gooien. Korte tijd later werd ABN Amro zelf verslonden en opgedeeld.

Het was niet de eerste keer dat Willems zich ontpopte als aandeelhoudersvriend. Zo gaf hij in 2002 al eens de aandeelhouders van bouw- en baggerconcern HBG gelijk in de strijd tegen hun eigen ondernemingsbestuur. Dat moest ophouden zich te verzetten tegen een overname door de aannemers Boskalis en Heijmans. Iets soortgelijks deed hij in een kwestie van aandeelhouders tegen het 'eigen' Rodamco.

Bij de VEB kan Willems daarom niet meer stuk. Bij de Hoge Raad wel: die vernietigde de vonnissen inzake HBG en Rodamco.

Huub Willems, oud rechter. Beeld
Huub Willems, oud rechter.Beeld

'We hebben het hier gewoon netjes geregeld'

Lees het interview met oud-rechter Huub Willems hier.

Jean Frijns, ex-ABP

Jean Frijns is een econometrist die net als Willems hoogleraar is geweest, maar dan in de beleggingskunde. In oktober vorig jaar kwam Frijns voor het laatst prominent in het nieuws, toen hij aftrad als president-commissaris bij Delta Lloyd. De verzekeraar zou onder toezicht van Frijns misbruik hebben gemaakt van informatie van De Nederlandsche Bank.

Frijns werd vooral bekend als directeur beleggingen bij het ABP. In die functie beklaagde hij zich erover dat de tekorten bij ABP vooral waren veroorzaakt door de overheid, die 25 miljard euro te weinig had afgedragen aan het pensioenfonds.

Hij was een van de architecten van het beleid van de overheid om een lage rekenrente te hanteren bij het beoordelen van de financiële positie van pensioenfondsen. Door die lage rekenrente zijn de financiële problemen van de pensioenfondsen een stuk duidelijker geworden.

Jean Frijns, ex-ABP Beeld
Jean Frijns, ex-ABPBeeld

Ben Knüppe, curator

Ben Knüppe is een van de meest geroutineerde curatoren van Nederland. Hij kent de claimcultuur ook vanuit andere posities. Het eerste grote faillissement waarmee Knüppe naam maakte, was dat van Fokker. Knüppe bleef op de achtergrond, achter zijn collega's Schimmelpenninck en Deterink, die graag de publiciteit zochten. Knüppe was ook curator (weer met Schimmelpenninck) van de Dirk Scheringa Bank.

Bij DSB kreeg hij te maken met de schadeclaims van gedupeerde bankklanten die hun geld terugeisten en met de stichtingen die over elkaar heen buitelden om de belangen van de gedupeerden te mogen behartigen. Maar Knüppe kent het claimwezen ook als ondernemingsbestuurder: hij was tot 2010 bestuurder van Dexia Nederland. Dat bedrijf was lange tijd het centrum van een van de grote financiële woekeraffaires: LegioLease. Met producten als de Winstverdriedubbelaar had Dexia veel kleine beleggers gelokt, die gingen klagen toen de beurzen inzakten. De klanten van DSB en Dexia kregen het grootste deel van hun vorderingen terug. De leveranciers van Fokker ook. Dat is geen garantie dat Knüppe altijd levert: de Fokker-obligatiehouders kregen maar 37 procent van hun geld terug.

Ben Knüppe Beeld
Ben KnüppeBeeld

Nederland wordt juridisch slagveld

Een Amerikaans advocatenkantoor maakt zich op om een monsterschikking tussen Volkwagen en benadeelde beleggers te treffen. Waar staan zij nu met hun voorbereidingen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden