Wie zit waar in de Tweede Kamer? Zo werkt de verdeling

Wie zit waar? Het lijkt symbolisch maar het is heel belangrijk in de Tweede Kamer. Vooral vanwege de beeldvorming. Simpel gezegd: wie vooraan zit, is vaak in beeld. Letterlijk, op televisie, als een debat of een flard daarvan wordt uitgezonden, omdat die voorste zetels direct achter de interruptiemicrofoons staan. Om die reden geven die zetels ook status. In twee, drie passen kan een leuke vraag, interruptie of oneliner worden gemaakt. Wie van verder komt, komt snel te laat.

Denk-fractievoorzitter Tunahun Kuzu gisteren in de Kamer.Beeld epa

De Tweede Kamer is verdeeld in zes vakken. Vanouds zit 'links' links, en 'rechts' rechts, gezien vanaf de voorzitter en vanuit vak-K, waar kabinetsleden zitten. De indeling symboliseert ook de politieke verhoudingen.

Sinds de komst in de Tweede Kamer in 1994 zit de SP helemaal links. Traditioneel zit de PvdA daaromheen en in het vak ernaast. Nu schuift de PvdA door de verkiezingsnederlaag in het SP-vak. Daarmee wordt die nederlaag optisch pijnlijk duidelijk. PvdA-leider Lodewijk Asscher zit pas op de derde rij, vooraan zit Emile Roemer van de SP. Twee fractievoorzitters van twee partijen gebroederlijk vooraan, dat kan niet. Zeker niet als de twee partijen elkaar verketteren.

Het tweede vak, de afgelopen jaren van de PvdA, is nu voor GroenLinks met daarachter de Partij voor de Dieren, 50Plus, Denk en een afgevaardigde van D66. Over die zetels achterin gaat het gevecht nog. Want Denk zit nu op de achterste rij tussen 50Plus en D66. Geen van de drie Denk'ers zit aan het gangpad. Dat maakt een snel holletje naar de interruptiemicrofoon lastig. Daar protesteerden de Denk-Kamerleden donderdag tegen door bij aanvang van de vergadering even demonstratief te blijven staan.

Door de krimp van 'links' schuift de VVD meer naar het midden van de Kamer. Want vanouds zit het CDA rechts, hoewel het zich toch als middenpartij profileert en de VVD in de beeldvorming rechts is. Uiterst rechts zit de PVV. Dat lijkt de plek voor grote nieuwkomers, sinds de Lijst Pim Fortuyn daar in 2002 26 zetels innam. De PVV vult net geen vak. Er zijn drie CDA'ers bij gezet en de twee afgevaardigden van Forum voor Democratie, Baudet en Hiddema. Die voelen daar helemaal niets voor. Samen met Denk willen zij dus nog verschuivingen. Daarover wordt achter de schermen verder onderhandeld.

Indeling Tweede Kamer per partij.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden