Wie zijn verantwoordelijk voor de inhoud van het 'lente-akkoord'?

Deze dagen zetten de Kunduz-partijen VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie de puntjes op de i van twaalf miljard euro aan bezuinigingsmaatregelen. Een kwestie van uren, niet van dagen, zei D66-leider Alexander Pechtold. In zijn fractiekamer wordt overlegd. Met wie zit hij daar?

Joost de Vries
Demissionair minister De Jager betreedt de fractiekamer van D66, aan tafel ondermeer Wouter Koolmees, Alexander Pechtold, Stef Blok en Elly Blanksma Beeld anp
Demissionair minister De Jager betreedt de fractiekamer van D66, aan tafel ondermeer Wouter Koolmees, Alexander Pechtold, Stef Blok en Elly BlanksmaBeeld anp

De bewindslieden
Voorzitter van het overleg is demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (43), een van de drie CDA'ers aan tafel. Hij was zeven weken lang de 'go-to-guy' in het Catshuis, de schakel met het ministerie van Financiën waar alle kennis over de begrotingen van de verschillende ministeries is gehuisvest. Hij is ook degene die de term 'Lente-akkoord' introduceerde. De Afghaanse streek Kunduz heeft volgens hem met deze overleggen niets te maken. Hij studeerde sociologische en bedrijfseconomie. In het kabinet-Balkenende IV was hij staatssecretaris van Financiën.

Nu wordt hij bijgestaan door zijn eigen staatssecretaris, Frans Weekers (43), een van de drie VVD'ers in het overleg. Hij studeerde economie en econometrie, werkte als jurist en advocaat en was VVD-Kamerlid tijdens Paars II van 1998 tot 2002.

De VVD
De VVD-fractievoorzitter Stef Blok (48) wordt vergezeld door financieel woordvoerder van de fractie Mark Harbers (43). Blok vormt samen met De Jager en Van Haersma Buma het groepje dat direct deelnam aan de Catshuisonderhandelingen. Naar alle waarschijnlijkheid waren de staatssecretaris van Financiën en de financiële woordvoerders van VVD en CDA tijdens de zeven weken radiostilte goed geïnformeerd. De andere tafelgenoten van D66, GroenLinks en de ChristenUnie kregen het pakket pas na mislukken van het beraad onder ogen.

Stef Blok studeerde bedrijfskunde en werkte onder meer bij ABN AMRO. Hij is een van de langstzittende Kamerleden, sinds 1998 zit hij in de VVD-fractie.

Mark Harbers studeerde economie, maar rondde zijn studie niet af. Hij kwam als twintiger voor de VVD in de raad van de Rotterdamse deelgemeente Kralingen-Krooswijk. Later werd hij raadslid van Rotterdam en uiteindelijk wethouder van 2007 tot 2009. In 2009 kwam hij in de Tweede Kamer als opvolger van de opgestapte Arend Jan Boekestijn.

Het CDA
Voor het CDA zijn aangeschoven fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma (46) en financieel woordvoerder Elly Blanksma (52). Van Haersma Buma was tijdens het Catshuisberaad de secondant van vicepremier Maxime Verhagen. Hij toonde zich 'totaal verbijsterd' na het opstappen van Geert Wilders.

Van Haersma Buma is als niet-econoom in de minderheid aan tafel (maar niet de enige). Hij studeerde Nederlandse recht en internationaal recht. Hij werkte als strafjurist en ambtenaar bij Binnenlandse zaken voordat hij in 2002 in de Kamer kwam.

Zijn secondant Blanksma studeerde bedrijfseconomie en werkte van 1981 tot 2006 in verschillende functies bij de Rabobank. Sinds 2006 is ze Tweede Kamerlid. Bij de laatste verkiezingen was ze nummer acht op de lijst van het CDA.

D66
Dan zijn er nog Alexander Pechtold (46) en Wouter Koolmees (35), fractievoorzitter en financieel woordvoerder van D66. Pechtold studeerde kunstgeschiedenis en archeologie. Hij was partijvoorzitter, burgemeester van Wageningen, minister van Bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijksrelaties (2005 tot 2006) en is sinds 2006 politiek leider van D66. Tijdens de Catshuisonderhandelingen maande hij Rutte meerdere malen tot openheid. Toen het Catshuis viel zei hij dat Ruttes 'politieke kompas had gefaald'.

Koolmees studeerde economie en werkte bij het Nederlands Economisch Instituut. Vanaf 2003 werkte hij voor het ministerie van Financiën. In 2010 werd hij gekozen in de Tweede Kamer.

GroenLinks
GroenLinks-fractieleider Jolande Sap (48) wordt vergezeld door vertrekkend Kamerlid Ineke van Gent (54). Sap studeerde politieke economie en filosofie, deed onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam naar emancipatie en werkte van 1996 tot 2003 voor Sociale Zaken. In 2008 kwam ze in de Kamer, twee jaar later volgde ze Femke Halsema op als fractievoorzitter.

Het 'lente-akkoord' is mogelijk Van Gents laatste wapenfeit. Onlangs kondigde ze aan niet meer beschikbaar te zijn voor de volgende verkiezingen. Ze studeerde aan de Sociale Academie. Ze was raadslid voor de PSP in Groningen en kwam in 1998 in de Tweede Kamer voor GroenLinks, net als Blok is ze een van de langstzittende leden. Ze stapt op omdat het tijd is 'voor iets nieuws'.

De ChristenUnie
Tenslotte nemen ook ChristenUnie-leider Arie Slob (50) en diens financieel woordvoerder Carola Schouten (34) deel aan de onderhandelingen. Slob volgde de lerarenopleiding en ging daarna geschiedenis studeren. Hij werkte jaren als leraar maatschappijleer. In 2001 kwam hij in de Tweede Kamer. In 2007 volgde hij André Rouvoet op als fractievoorzitter. Toen tijdens de Catshuisonderhandelingen Hero Brinkman uit de PVV stapte en de gedoogconstructie haar meerderheid verloor, drong Slob er bij Rutte op aan het bezuinigingspakket voor te leggen aan de Kamer. Na het vallen van het kabinet gebeurde dat alsnog en zag Slob zijn kans.

Zijn secondant Schouten studeerde bedrijfskunde en werkte voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In 2010 stond ze op de kandidatenlijst van de ChristenUnie, maar ze kwam pas in mei 2011 in de Kamer toen Rouvoet opstapte. Samen met Koolmees en Van Gent sloeg zij snel na de val van het Catshuis spijkers met koppen over de te nemen stappen. Dankzij hun initiatief lag er binnen drie dagen op hoofdlijnen een akkoord.

De onderhandelaars worden geassisteerd door een aantal ambtenaren die meedenken en meerekenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden