Wie zijn Kaddafi's kinderen die nu in Algerije zitten?

Volgens het Algerijnse staatspersbureau hebben drie van Kaddafi's kinderen de wijk genomen naar Algerije. Wie zijn zij?

Een fotocollage van Kaddafi's vrouw Sofia, zijn zonen Hannibal en Mohammed en zijn dochter Aisha. Beeld afp

Mohammed (1970)
De oudste zoon van Moammar was middenin een telefonisch interview met Al Jazeera toen er vorige week zondagavond geratel van machinegeweren klonk in zijn huis in Tripoli. Mohammed Kaddafi werd door de rebellen onder huisarrest geplaatst, maar maandag bleek hij al weer bevrijd door Kaddafi-getrouwen. De informaticus, het enige kind uit zijn vaders kortstondige eerste huwelijk met Fatiha Al-Nuri, leidde het staatsbedrijf dat in Libië de posterijen, telefonie en het internetverkeer regelt. Hij heeft tot nu geen ambitie getoond zijn vader te willen opvolgen.

Aisha (1976)
De advocate Aisha, de enige dochter van Kaddafi, is 'sluwer en slimmer' dan haar broers, staat althans in een via WikiLeaks uitgelekt memorandum van de Amerikanen. De rebellen beweerden dat ze al twee maanden geleden met haar moeder was gevlucht naar Europa. Ayesha was een van de advocaten in het verdedigingsteam van Saddam Hoessein, dat de gewezen dictator zonder succes probeerde te behoeden voor de doodstraf. De 'Claudia Schiffer van Noord-Afrika', zoals haar bijnaam tot voor kort luidde in de Libische staatsmedia, was tot de opstand een van de uithangborden van het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties.

Hannibal (1977)
Hannibal, genoemd naar de Carthaagse veldheer, heeft tot nu toe vooral van zich doen spreken door geweldsincidenten. In 2005 werd hij in Parijs ervan beschuldigd zijn zwangere vriendin te hebben geslagen. Drie jaar later werden hij en zijn vrouw gearresteerd in een hotel in Genève nadat hij twee van zijn bedienden zou hebben mishandeld. Ondanks zijn vrijlating stelde de Libische regering prompt een boycot in van Zwitserse goederen. Twee Zwitserse zakenlieden in Libië werden gearresteerd en Zwitserse bedrijven moesten het land verlaten. Waar Hannibal zich bevond, was tot het nieuws over zijn wijk naar Algerije onbekend.

Naast deze drie kinderen is ook de vrouw van Kaddafi afgereisd naar Algerije.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.