Wie zijn de verdachten van de aanslag op Charlie Hebdo?

Er is veel onduidelijkheid over de verdachten van de aanslag op het redactiekantoor van Charlie Hebdo. Maar de Franse politie heeft wel al drie mannen in het vizier: de broers Cherif (32) en Said Kouachi (34) en de 18-jarige Hamyd Mourad. Wat is tot nu toe over dit drietal bekend?

De identiteitskaart van Said Kouachi, een van de broers die verdacht wordt van de aanslag op het redactiekantoor van Charlie Hebdo. Beeld .
De identiteitskaart van Said Kouachi, een van de broers die verdacht wordt van de aanslag op het redactiekantoor van Charlie Hebdo.Beeld .

De twee broers zijn Algerijnse immigrantenkinderen. Ze zijn geboren in Parijs. Hun ouders zijn overleden. De broers groeien op in een weeshuis in Rennes. Later keren ze terug naar Parijs. Cherif werkt daar als pizzabezorger.

In 2005 duikt zijn naam voor het eerst op in de media. Cherif zou onderdeel uitmaken van de 'Iraakse afdeling van het negentiende arrondissement van Parijs', vernoemd naar de buurt waar voornamelijk mensen uit Noord-Afrika (Algerije, Marokko, Libië en Egypte) wonen. Hier worden jongeren geronseld om tegen de Amerikanen in Irak te vechten. Dat gebeurt in de Addawa-moskee in Rue de Tanger, in het noordoosten van Parijs. Cherif is een van de actiefste ronselaars van de groep.

In januari 2005 wordt Cherif samen met een andere Fransman gearresteerd in Parijs. Ze zouden van plan zijn geweest om via Syrië naar Irak te vliegen. Dit plan wordt door de politie gesaboteerd.

Pas drie jaar later, in 2008, krijgt Cherif een gevangenisstraf van drie jaar opgelegd voor zijn ronselpraktijken. Hij zit achttien maanden. Persbureau AP publiceert dat jaar een interview met Cherif. Daarin zegt hij gemotiveerd te zijn geraakt door het uitlekken van de martelfoto's van Iraakse gevangenen in de Amerikaanse gevangenis Abu Ghraib. 'Ik geloofde echt in dit idee', zegt hij.

Volgens zijn advocaat is Cherif geen vrome moslim. 'Hij drinkt, rookt wiet en slaapt met zijn vriendin', aldus Vincent Ollivier.

De Franse autoriteiten denken daar heel anders over. Cherif wordt na zijn vrijlating scherp in de gaten gehouden. Hij staat bekend als een van de meest religieuze leden van het negentiende arrondissement.

Over zijn twee jaar oudere broer Said is weinig bekend. Hij zou, net als Cherif, afgelopen zomer zijn teruggekeerd uit Syrië.

De derde verdachte, die als een soort hulpje zou hebben gediend, is de 18-jarige Hamyd Mourad. Hij heeft geen vaste verblijf - of woonplaats.

Tijdens de aanval op het redactiekantoor roepen de broers 'Allahu Akbar' (Allah is groot), 'Wij hebben de profeet gewroken!' en 'We hebben Charlie Hebdo gedood!'. Terrorismedeskundigen concluderen op basis van de amateurbeelden die naar buiten komen dat de mannen goed getraind zijn. Ze bedienen hun wapens nauwkeurig en opereren kalm en vastberaden.

Omstanders vangen woorden op waaruit zou blijken dat de verdachten zich verwant voelen aan Al Qaida in Jemen.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Onduidelijkheid over identiteit verdachten

Als de politie gisteravond de namen van de drie verdachten bekend maakt, circuleren er al snel foto's op de sociale media. Het is alleen nog niet met zekerheid vast te stellen dat de identiteit van de verdachten klopt. De politie baseert zich onder meer op de identiteitskaarten van de broers die zijn teruggevonden in de auto waarmee de twee gewapende en gemaskerde mannen na hun aanslag op de vlucht sloegen. Die kunnen ook in de auto zijn achtergelaten om de politie om de tuin te leiden.

Ook over de derde verdachte, Hamyd Mourad, bestaat veel onduidelijkheid. Klasgenoten melden in de Franse media dat hij woensdagochtend, op het moment van de aanslag, gewoon op zijn school in Charleville was. De jongen zou zo geschrokken zijn van het feit dat zijn naam opeens overal in de media opdook, dat hij zichzelf bij de politie heeft aangegeven.

De Franse krant Le Monde meldt op basis van gesprekken met de plaatselijke jeugd dat de verdachten de afgelopen week in Reins, in het noordoosten van Frankrijk, verbleven.

Sinds gisteravond is daar een grootschalige politieoperatie gaande. Huizen worden uitgekamd en er zouden, volgens Franse media, zeven mensen zijn gearresteerd.

Manuel Valls, de Franse premier, meldt in een interview met het Franse tv-station RTL dat 'de verdachten nog altijd vrij rondlopen'. Ze zijn zwaar bewapend, waarschuwt hij. 'Dus we kunnen bang zijn voor nog meer geweld.'

Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

Politiemannen kammen de buurten in de Franse stad Reims uit na geruchten dat de verdachten zich hier zouden bevinden. Beeld reuters
Politiemannen kammen de buurten in de Franse stad Reims uit na geruchten dat de verdachten zich hier zouden bevinden.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden