Wie zijn de slachtoffers?

Na de aanslagen in Brussel staan drie Nederlanders officieel als vermist te boek. Het gaat om de in Amerika woonachtige Alexander Pinczowski en zijn zus Sascha Pinczowski. De vermissing van een derde Nederlander is woensdag door het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd, zonder een naam vrij te geven. Eén Nederlander raakte lichtgewond.

'Er zijn mensen van wie men vermoedt dat ze slachtoffer zijn, maar van wie nog geen fysiek bewijs gevonden is', aldus de Belgische minister van Volksgezondheid, Maggie De Block. Beeld anp

Familie van de geboren Maastrichtenaars Alexander en Sascha Pinczowski verklaarde woensdag tegen de lokale zender L1 dat zij na aankomst op het vliegveld om 7.59 uur met familie hebben gebeld. Tijdens het gesprek hoorde de familie glasgerinkel, waarna de verbinding werd verbroken. Sindsdien is niets meer van het tweetal vernomen.

Van vier overleden slachtoffers is de identiteit inmiddels vastgesteld. Het gaat om een Belgische politieagent, een student aan de universiteit van Saint-Louis-Bruxelles en een 36-jarige Peruaanse. Haar Belgische man en dochtertjes overleefden de aanslag op Zaventem ternauwernood. Een Marokkaanse vrouw is door haar ambassade geïdentificeerd, maar haar identiteit is niet vrijgegeven. Drie andere Marokkanen worden nog vermist.

Facebook

Het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde dat er 'zeer waarschijnlijk' een Italiaanse vrouw omkwam bij de explosie in metrostation Maalbeek. Vier Britten zijn gewond en een vijfde wordt vermist. Onder de gewonden zijn ook tientallen Amerikanen, een twintigtal Portugezen, tien Fransen en negen Spanjaarden.

Vrienden en familie van vermisten hebben een Facebookpagina opgericht waar foto's en signalementen worden gedeeld. Onder hen zijn Belgen, Britten, Amerikanen, een Zweed en een Indiër. Volgens de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, zijn onder de doden en gewonden waarschijnlijk meer dan veertig nationaliteiten. Sommige vermisten op de Facebookpagina zijn later teruggevonden in een van de vijftien ziekenhuizen die slachtoffers van de aanslagen behandelen.

'Er zijn mensen van wie men vermoedt dat ze slachtoffer zijn, maar van wie nog geen fysiek bewijs gevonden is', zei de Belgische minister van Volksgezondheid, Maggie De Block.

Aanslagen Brussel

'Máma', gilt een meisje. 'Máma. Mamáááááá.' Lees hier een reconstructie (+) van de aanslagen in Brussel.

De aanslagen in Brussel getuigen van groeiend vakmanschap en coördinatie. Lees hier meer over de tactiek van IS

De gezochte broers El Bakraoui zijn volgens de Belgische autoriteiten betrokken geweest bij de aanslagen in Brussel: wie zijn het?

Een overzicht van alle artikelen over de terreuraanslagen in Brussel vindt u hier.

Richtlijnen

Het identificatieproces verloopt volgens internationale richtlijnen, wat betekent dat de identificatie niet alleen op basis van visuele kenmerken wordt vastgesteld. 'Om de inlichtingen te verzamelen van buitenlandse slachtoffers is een beroep gedaan op Interpol', zei commissaris-generaal Catherine de Bolle woensdag tijdens een persconferentie. 'We doen er alles aan om dit werk zo vlug mogelijk te realiseren om antwoord te kunnen geven aan de nabestaanden.'

Hoe lang het identificatieproces duurt, hangt af van de hoeveelheid materiaal die beschikbaar is en hoe snel dat dossier - dat apart wordt gemaakt - aansluit op het dossier van een vermiste, legt politiewoordvoerder Nederlandse Ed Kraszewski uit.

Eerste onderzoek

Tijdens een eerste onderzoek brengen identificatiespecialisten zoveel mogelijk stoffelijke overblijfselen in kaart. 'Dan moet je denken aan haarkleur, lichaamslengte, vingerafdrukken en gebitskenmerken', zegt Kraszewski.

Als er eenmaal een lijst met vermiste personen is, begint het tweede onderzoek. Dan gaat een ander team van specialisten langs bij familieleden of huizen van slachtoffers om daar onder meer dna-materiaal en vingerafdrukken te verzamelen. Ook worden gebitsgegevens bij de tandarts opgevraagd.

'Uiteindelijk heb je dan twee dossiers. Die worden door een derde onderzoeksteam met elkaar vergeleken, om uiteindelijk tot een identificatie te komen', zegt Kraszewski. Tijdens de aanslagen van dinsdag kwamen om 31 mensen om het leven en raakten 270 mensen gewond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden