Wie zijn de opvallendste zondaars?

De menselijke zonden, waarvoor Jezus 1.984 jaar geleden stierf, zijn onuitroeibaar. Een ronde langs de opvallendste zondaars. Schenkt u ze vergiffenis?

Olaf Tempelman
Linda de Mol tijdens het eerste LINDA.festival, georganiseerd door het tijdschrift van Linda de Mol Beeld anp
Linda de Mol tijdens het eerste LINDA.festival, georganiseerd door het tijdschrift van Linda de MolBeeld anp

Thomas Dekker: Luxuria | Wellust

Van Joop Zoetemelk is de wijsheid dat de beste slaper de volgende dag de beste renner is. Wie er op de fiets iets van wil bakken, benut een hotelkamer voor de slaap, niet voor de bijslaap. Maar wat als de vermaledijde luxuria - al sinds de vierde eeuw op de shortlist der hoofdzonden - je hotelkamer weet binnen te sluipen? Bij Thomas Dekker gebeurde dat al in zijn eerste nacht bij de profs, toen hij met Steven de Jongh op een hotelkamer belandde. Behalve De Jongh bleek ook de wellust hier geboekt te hebben. De Jongh wierp Dekker een handdoekje toe. Waar dat toe diende, ontdekte Dekker toen hij naar een scherm keek dat gekreun verspreidde.

Profrenners zijn geen armlastige pubers. Op een iPad kun je niet alleen wellust bekijken, je kunt er ook luxuria mee naar je kamer laten komen als je een creditcardnummer hebt. Bij de Raboploeg werden bestellingen bij bordelen al snel net zo'n gewoonte als bestellingen bij chemische dokters, leren lezers van Mijn gevecht, Dekkers door Thijs Zonneveld opgetekende levensverhaal. Dit is géén boek dat het moeten hebben van vrouwvriendelijkheid of een hoogstaand beeld van voormalig communistisch Europa, waar de betaalde liefde dikwijs vandaan komt. Wat blijkt namelijk: online doen die Svetlana's en Yevgenia's zich mooi voor, eenmaal bezorgd vallen ze tegen. Op een Londense hotelkamer wilden Dekker en kamergenoot Michael Boogerd hun bestellingen bijna terugsturen naar Dnjepropetrovsk. Uit Mijn gevecht: 'Michael en ik zijn een beetje teleurgesteld: ze zijn een stuk minder mooi dan op de foto's van de site. Heel erg glamoureus is het niet, midden in de nacht op een kleine hotelkamer. We kiezen er allebei een uit. Om een uur of drie gaan we slapen.'

'Moralisme is hem vreemd', schreef Bart Jungmann in deze krant over Mijn gevecht. 'Je zit niet tegenover een wereldverbeteraar', zei Dekker hem. Met zo'n boek win je geen AKO-prijs, maar de Luxuria Award 2017 is ook mooi.

Thomas Dekker Beeld anp
Thomas DekkerBeeld anp

Francois & Penelope Fillon: Anaritia | Hebzucht

Penelope Fillon: 'Wat zie je er weer prachtig uit, kasteelheer van me!' François Fillon: 'Ik streef naar harmonie, ma chère... Aan ons kasteel is lang door veel mensen met liefde en passie gebouwd, het getuigt van weinig meer dan fatsoen om van kleermakers hetzelfde te eisen. Mannen die in een ambiance als de onze rondlopen in confectiepakken, die zijn zó lelijk. Je bewoont een kasteel en je ziet er zelf uit als jarenzeventigbeton in de banlieue. George Clooney zei het zo prachtig: If you look like an asshole, you probably are one. Dit kostuum heeft Robert trouwens voor me betaald, je weet wel, Robert van Françafrique...'

Penelope: 'Die kasjmier trui die je gisteren droeg, vond ik ook mooi...'

François: 'Van Arnys. Het is daar allemaal iets duurder, maar bij kasjmiertruien van onder de 4.000 euro moet ik altijd denken aan de Parti Socialiste. Als ik één ding in dit leven heb geleerd, dan wel dat je nooit moet bezuinigen op kastelen, oldtimers, schilderijen, truffels en boswachtercolberts.'

Penelope: 'Als ik jou zo zie, krijg ik meteen zin mezelf weer eens in het nieuw te steken...'

Francois Fillon en Penelope Beeld epa
Francois Fillon en PenelopeBeeld epa

François: 'Je hebt toch een creditcard! Lees jij geen kranten? Je hebt volop reserves uit de tijd dat ik je liet betalen als parlementair assistente. Anders bel je Marc van de Revue des deux Mondes, daar ben je nog steeds literair adviseur.'

Penelope: 'Ik was Marc vergeten. Dat krijg je als je, comme on dit, niet in letterlijke zin voor Marc werkt.'

François: 'Anders kun je ook nog de creditcard gebruiken van 2F Conseil, je weet wel, mijn firma die de bedrijven van Marc adviseerde, daar staat nog 750 duizend euro op.'

Penelope: 'Ik laat meteen de chauffeur voorrijden, bébé. Van mij mag jij niet alleen president van Frankrijk worden, jij mag op Paaszaterdag de Avaritia-trofee van de Volkskrant winnen.'

François: 'Misschien winnen we die wel samen. Ik ben dol op alles wat oud en tijdloos is.'

Linda de Mol: Gula | Gulzigheid

Linda de Mol over Linda de Mol: 'Mensen denken altijd dat haar grootste talent presenteren en acteren is, maar haar grootste talent is bestellen in restaurants.' Tot welk cijfer dat op de weegschaal leidt, behoort inmiddels tot de canon van zaken die iedereen over Nederland zou moeten weten: 82 kilogrammen, ietsje te zwaar voor Linda's lengte. Toch is het een keurig gewicht vergeleken bij dat van eerdere winnaars in de categorie gula, die der gulzigen en onmatigen. Gérard Depardieu ging richting de 150 kilo toen hij deze zonde won. Rob Ford was bij zijn zege de 150 kilo al gepasseerd, en is inmiddels overleden, evenals Demis Roussos. Geen van die heren kwam op het idee de hulp van fans in te roepen in een dieet van 'minder eten, niet meer snaaien en meer sporten'. De logica achter zo'n publiek dieet werd door Linda fraai uit de doeken gedaan in de aankondiging van 'Linda gaat lijnen' op LINDA.tv: 'Jullie met z'n allen zijn mijn stok achter de deur.' Stel je Gérard Depardieu voor die zoiets zegt op GERARD.tv, en opbiecht dat hij 'verschrikkelijk veel van eten houdt' en 'een snaaier' is. Ondenkbaar.

Desalniettemin: al sinds gula een hoofdzonde werd, behelst ze meer dan vraatzucht alleen. We kunnen bijvoorbeeld ook hongeren naar aandacht. Cocktailworstjes zijn dan makkelijker te weerstaan dan schijnwerpers. Besluit je voor de camera te gaan afslanken, dan zie je als het ware af van het bevredigen van een kleine behoefte om een grotere behoefte wél te kunnen bevredigen. Het taartje dat je laat staan, wordt dan ruimschoots gecompenseerd door een weldadige hoeveelheid aandacht - en in het verlengde daarvan extra abonnees voor je glossy en extra kijkers voor je videokanaal, wier e-mailadressen je weer kunt doorverkopen aan aanbieders van afslankproducten. Ed Peelen, bijzonder hoogleraar content marketing, zei in deze krant: 'Linda is goed in het bouwen aan zichzelf als merk.' Beter kon de jury het niet formuleren.

Linda de Mol Beeld anp
Linda de MolBeeld anp

Donald Trump: Superbia | Hoogmoed

Welkom bij de uitreiking van de hoofdprijs, welkom bij de hoofdzonde der hoofdzonden. Theologen noemen haar fons et origo, bron en oorsprong, alle andere zonden zijn slechts nageslacht van deze. Om in de categorie superbia te kunnen winnen, moet je heel wat in je mars hebben. Superbia is veel meer dan ijdeltuiterij alleen. Om in deze categorie te kunnen winnen, moet je blijk geven van onversneden hoogmoed en echte zelfoverschatting, bij voorkeur ook van een uitgekristalliseerde narcistische persoonlijkheidsstoornis, liefst onbehandeld. Alleen de allerbeste, allersterkste, allerslimste en allermooiste zondaars komen in aanmerking voor een nominatie. De winnaar van 2017 is de beste ván de beste. In de buurt van deze alphamale - de winnaar is man - worden andere alphamales onmiddellijk betamales. Op het hoogste punt van de rots is maar plek voor één aap: die aap die sterk genoeg is alle andere sterke apen van zich af te slaan. Hij is de krachtigste, de mooiste en de machtigste.

Alle gorilla's föhnen hun haar, niemand föhnt zo mooi als deze. Alle gorilla's doen in vastgoed, niemand vergaarde zo'n imperium als deze. Alle gorilla's bezoeken Miss-verkiezingen, niemand wordt door zo veel Missen begeerd als deze. Alle gorilla's willen de baas zijn van de VS - niemand komt zo ver als deze. Tweederangsapen laten zich uit het veld slaan door tegenslagen, vallen ten prooi aan zelftwijfel, gaan zichzelf relativeren of op een Correspondents' Dinner om zichzelf zitten lachen Er is er maar één die zichzelf nooit relativeert omdat er niets te relativeren valt, die doorgaat als al zijn vijanden zijn val nabij achten. Allemaal dachten ze bij zijn eerste faillissement al dat hij het gevang in zou gaan. Allemaal dachten ze tot 8 november dat het uitgesloten was dat híj ooit president van de VS zou worden. Allemaal hopen ze nu dat rechters en inlichtingendiensten hem zullen kooien - alsof die rechters bovenop de rots zitten. Tot zijn dood of zijn impeachment geldt: It's working out very nicely.

Donald Trump Beeld reuters
Donald TrumpBeeld reuters

Henk Krol: Acedia | Luiheid

Op het vierde terras van de Louteringsberg klinkt gehijg en gesteun als in een fitnesshal. Hier rennen luiaards, gemakzuchtigen en lichtvaardigen in stevig tempo rond om de zonde der acedia uit te boeten. Zo neemt Dante het waar in De Goddelijke Komedie. Laten we zijn verbeelding eens loslaten op de 21ste eeuw en de bevolking van laag vier van het Vagevuur actualiseren. Kijk goed, wie zien we daar rennen tussen de onvrijwilligere joggers van het Purgatorio? Is dat geen Nederlands fractievoorzitter die streed voor de oudere mens? Verrek, dat is Henk Krol, die is hier niet om te diëten!

Op aarde wordt luiheid niet bestraft maar beloond met 4 zetels in de Tweede Kamer. In de tijdspanne tussen geboorte en dood zijn het juist de over-verantwoordelijken, de zorgvuldigen en de nijveren die straf krijgen, doorgaans van zichzelf.

Henk Krol Beeld anp
Henk KrolBeeld anp

Stel je een perfectionist voor die een telefoontje krijgt van Jan Nagel: wil jij het boegbeeld worden van mijn nieuwe electorale marktkraam voor de gepensioneerde mens? Gegarandeerd bedenkt zo'n perfectionist alras hoe het zat met de afdracht van pensioenpremies bij de Gay Krant of beter: hoe het niet zat. Die antwoordt: Jan, ik ben niet geloofwaardig als Nelson Mandela van de oudere mens.

Stel je een nijver iemand voor die de WAO-, oeps, de AOW-leeftijd graag wil terugbrengen naar 65 jaar. Gegarandeerd gaat die eerst à la het CPB rekenen en ontdekt dan dat dit, helaas, vervelend, verdorie, 12 miljard kost. Die zegt tegen Nagel: als je kiezers wil oplichten, zoek je maar een charlatan voor je charlatanskraam. Nog zoiets: perfectionisten die moeten aftreden zijn jaren later nóg van streek. Lichtvaardigen herstellen sneller: die gunnen zichzelf een tweede kans, mogen van zichzelf ergens mee wegkomen en hebben het vermogen zichzelf blunders en een hoofdzonde te vergeven. Gemakkelijk leven de gemakzuchtigen, tot aan het vierde terras van de Louteringsberg.

Twitter: IRA | Woede

Voor géén andere hoofdzonde ontving de jury dit jaar méér inzendingen dan voor ira. R.T. Erdogan achtte zich met zijn in nazi-vergelijkingen gegoten gramschap al maanden zeker van de hoofdprijs. De president van de VS meende een nog breder palet aan woede te hebben geëtaleerd. De leider van de PVV stuurde al zijn tweets naar de jury, diens beschermvrouwe Pamela Geller deed hetzelfde met haar oeuvre van pittige commentaartjes in 140 tekens. Schrijver-pamflettist Dyab Abou Jahjah onderbouwde zijn inzending met het argument dat er zelden iets uit zijn mond of pen vloeit 'waar de woede níét van af druipt'. Kalief Abu Bakr al-Baghdadi meldde de jury vanuit zijn schuilplaats dat het Westen zal bloeden als de ira-trofee niet naar hem gaat. De jury zag zich geconfronteerd met een dilemma: bekroon je een islambestrijder, dan provoceer je radicale moslims; bekroon je een moslim, dan verplaatst de woede zich naar het andere kamp - vergelijk het met de rode en de gele tulpen bij de Vliegende Fakir in de Efteling.

Een uitweg werd gevonden met hulp van het Nobelprijscomité, dat meerdere malen geen individu maar een collectief bekroonde. Het Hoofdzondencomité geeft de Nobelprijs voor de Woede dit jaar aan Twitter. Bundel alle in 140 tekens gevatte toorn en deze sociaalnetwerksite verslaat elk individu. Salafist, populist, secretaris-generaal: boze tweets versturen ze allemaal. Een jurylid stelde: 'De woede lijkt bezit te nemen van bijna iedereen die zich aan dit medium waagt.' Een ander jurylid prees tweets als 'gebalde vuistjes van 140 tekens'. 140 tekens zijn ideaal als je kwaad bent: voldoende om je verontwaardiging te uiten, onvoldoende om die te nuanceren. Nog verdienstelijker maakt Twitter zich in het faciliteren van woede. Deze gift van Sillicon Valley stelt mensen in staat hun woede onmiddellijk publiekelijk te delen, voordat die woede weer afneemt. De meeste woede bekoelt al binnen 24 uur. Tegenwoordig zijn er voor die tijd heel wat tweets verstuurd.

Johnny Depp: Invidia | Afgunst

Dante schrijft het niet met zo veel woorden, maar het tweede terras van de Louteringsberg, waar afgunstigen met dichtgenaaide ogen gereinigd worden van elke invidia, is een dichtbevolkt stukje Vagevuur. Voor sterrenwatchers is dit een stukje paradijs: elke Oscar- of Grammy-uitreiking kent vedetten die naar huis gaan zonder prijs maar mét invidia. Experts zagen in februari Beyoncé afzien toen Adele vijf Grammy's won. Van eentje daarvan brak Adele een stukje af voor Beyoncé. I love you, thank you, zei Beyoncé.

Genomineerden voor de Invidia Award 2017 bleven minder goed in de plooi. De winnaar illustreert in zijn eentje zelfs twee eeuwenoude invidia-wetten. Eén: de moeilijkst te beheersen jaloezie is de seksuele. Twéé: meer bezit = meer jaloezie. Rijkaards vallen het meest ten prooi aan jaloezie op andermans bezittingen, de man die het in het jaloeziejaar 2016 bonter maakte dan andere jaloerse mannen, heeft exen als Winona Ryder en Kate Moss.

Zijn jaloezie was vanaf het begin een probleem, verklaarde steractrice Amber Heard toen zij na vijftien maanden scheiding aanvroeg van steracteur Johnny Depp. Een iPhone is hard als je er een tegen je hoofd krijgt, lichtte Heard het letsel bij haar rechteroog toe. Eerder had Heard die telefoon van Depp al door een glaswand horen gaan. Dat was toen ze hem belde vanaf een filmset en Depp zeker wist dat daar een affaire aan de gang was tussen Heard en steracteur Billy Bob Thornton. Die avond haalde Depp zijn vinger langs het gebroken glas, doopte die in blauwe verf en kondigde in het paars op de muur een film aan over ontrouw: Starring Billy Bop and Easy Amber. De Hoofdzondenjury hecht aan originaliteit. Een eervolle vermelding is er voor de Zuid-Koreaanse man die in december drie jaar cel kreeg nadat hij zijn vermeend overspelige echtgenote had gedwongen tot een tatoeage op haar bil: 'Voortaan houd ik alleen van deze man.'

Johnny Depp Beeld ap
Johnny DeppBeeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden