Wie zijn de Mongols?

Het kwam vannacht in Rotterdam tot een massale vechtpartij tussen de Hells Angels en de Mongols. Er zouden schoten zijn gelost en zeker twintig mensen zijn opgepakt. De Hells Angels kennen we inmiddels, maar wie zijn dan de Mongols?

Lid van de Australische tak van motorbende MongolsBeeld anp

De Mongols, waar komen ze vandaan?

De Mongols Motorcycle Club is opgericht in Zuid-Californië. In Montebello, Los Angeles. Ergens eind jaren zestig verzamelden bendeleden zich onder de naam Mongols, ook wel Mongol Nation of Mongol Brotherhood genoemd.

Een internationale motorclub dus, met chapters over de hele wereld.

En nu ook in Nederland?

Enkele jaren geleden waarschuwde Europol al voor de komst van criminele overzeese motorbendes als de Mongols. Een chapter van de Mongols zou in 2014 zijn neergestreken in Nederland. Volgens de Amsterdamse politie is die niet gevestigd in de hoofdstad. De website van de Mongols maakt wel melding van een Amsterdam Chapter, hoewel er verder weinig informatie bij staat.

In Amsterdam zijn in totaal meer dan tien motorbendes actief, schreef de Amsterdamse gemeente vorig jaar. Het gaat om de Hells Angels, No Surrender, Chicanos, Loudness The Hangout, Red Devils, Trailer Trash, Expendables, twee afdelingen ('chapters') van Satudarah, de onderafdeling Saudarah.

Logo MongolsBeeld Screenshot

Wat de reputatie van de Mongols?

Niet al te best. Ze staan bekend als een van de meest gewelddadige van alle motorclubs. In de Verenigde Staten, Duitsland en Australië zijn leden veroordeeld voor onder andere drugshandel, witwaspraktijken, afpersing en mishandeling.

Een woordvoerder van de Amsterdamse politie zei in 2014 tegen NRC Handelsblad dat de politie de club 'in de gaten' houdt en op de hoogte is van de slechte reputatie. 'Leden van deze club hebben zich veelvuldig schuldig gemaakt aan ernstige strafbare feiten.'

Ook in Duitsland zorgt de club al jaren voor problemen. Bremen vormt het Europese hoofdkwartier van de Mongols. Daar is de motorclub sinds 2011 verboden. De Duitse afdeling zou zijn gestart door een beruchte familie van Libanese criminelen in 2010, schreef Het Parool twee jaar geleden.

In Australië wordt de motorbende al jaren gevreesd. Daar bestaan de Mongols volgens de autoriteiten vooral uit leden die zijn geboren in het Midden-Oosten. Veel van van de Australische Mongols-leden zouden niet eens een motor bezitten.

Wat is de relatie tussen de Mongols en de Hells Angels?

De motorbendes Mongols en de Hells Angels, die donderdagavond in Rotterdam de confrontatie met elkaar aangingen, zijn al tientallen jaren gezworen vijanden. Met name in Duitsland kwam het de afgelopen jaren tot meerdere grote vechtpartijen tussen de bendes.

Eind vorig jaar overleed een Hells Angel-lid nog na een confrontatie net over de grens bij Maastricht, vermoedelijk met de Mongols.

De Europese politieorganisatie Europol sprak eerder al de vrees uit dat de komst van de Mongols in verschillende landen zou kunnen leiden tot territoriumoorlogen met de Hells Angels. Als belangrijkste dreiging voor de gewone burger zag Europol toen het gebruik van extreem geweld en wapens als kalasjnikovs en granaten bij conflicten tussen rivaliserende groepen.

In het zuiden van Nederland vonden de afgelopen jaren vooral conflicten plaats tussen de Hells Angels, No Surrender, Bandidos en Satudarah.

Hells Angels-leden in DuitslandBeeld anp

Wordt gevreesd voor nieuwe confrontaties na de vechtpartij van vannacht?

In de Tweede Kamer is in ieder geval verontrust gereageerd op de schietpartij tussen twee motorbendes in een hotel in Rotterdam. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch twitterde vrijdag dat er dinsdag vragen zullen worden gesteld over de 'aanpak van deze gevaarlijke criminele organisaties'.

Vorig jaar werd al besloten dat Nederland, België en Duitsland nauw met elkaar gaan samenwerken om criminele motorbendes beter aan te pakken. Ze gaan informatie over deze outlaw motorcycle gangs (OMG) beter uitwisselen en maatregelen nemen op bestuurlijk en strafrechtelijk vlak.

In Nederland wordt sinds 2012 meer werk gemaakt van de bestrijding van criminaliteit en incidenten die zijn gerelateerd aan motorbendes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden