PROFIEL

Wie zijn de jihaddoden van Verviers?

De twee terreurverdachten die donderdag in Verviers door de politie werden doodgeschoten zijn volgens Belgische media de oud-Syriëstrijders Redouane Hagaoui (Abu Khalid al-Maghribi) en Tarik Jadaoun (Abu Hamza al-Beljiki). Hun identiteit is nog niet officieel bevestigd. Wat weten we van hen?

Op internet circuleert een foto Redwane Hajaoui (l) en Tarik Jadaoun(r) in Aleppo, Syrië.

Hij zou een jaar geleden voor vakantie naar zijn grootouders in Marokko gaan, maar daar is Redouane Hagaoui (Redwane Hajaoui) nooit aangekomen. Begin januari 2014 bleek de toen 22-jarige restaurantkok uit Verviers in Turkije zitten, op weg om zich aan te sluiten bij IS. Donderdag werd de Syriëganger met zijn strijdmakker Tarik Jadaoun door de politie doodgeschoten in Verviers.

Hagaoui's omgeving begreep er destijds niets van dat hij naar Syrië was afgereisd. Ze verkeren collectief in shock, aldus de regionale krant Sudpresse. Hij moet in een van de moskeeën van de Ardense provinciestad zijn geradicaliseerd, maar niemand heeft het zien aankomen. Er is nog nooit een Verviétois naar Syrië gegaan. Hij spreekt niet eens goed Arabisch, zegt iemand.

Ouders ongerust

Als Hagaoui enkele dagen na vertrek nog niet in Marokko is aangekomen, worden zijn ouders ongerust. Als ze hem bellen, blijkt hij in Turkije te zitten. Hij kondigt aan dat hij met een groep geestverwanten de grens gaat oversteken naar Syrië. Hij verbiedt zijn ouders de autoriteiten in te seinen, want dan zal hij elk contact verbreken. Onduidelijk is of ze later nog hebben gebeld.

Hagaoui sluit zich in Syrië onder de strijdnaam Abu Khalid al-Maghribi aan bij IS. Samen met de donderdag ook gedode Tarik Jadaoun, alias Abu Hamza al-Beljiki, ook afkomstig uit Verviers en 25 jaar oud. De vrienden staan samen op een foto die op internet circuleert: twee jongens die vrolijk en vol bravoure in de camera kijken. Jadaoun heeft zijn arm om de schouders van Hagaoui geslagen, en die steekt zijn wijsvinger omhoog, symbool van de ene God.

Tarik Jadaoun

In de zomer van 2014 heeft Jadaoun onder de (schuil?)naam Devan via sociale media contact met een journalist van het Noorse periodiek VG. Hij is dan naar eigen zeggen drie maanden in Syrië en gelegerd in Deir ez-Zor, een stad aan de Eufraat ten zuiden van Raqqa, de hoofdstad van IS. Deir ez-Zor wordt op dat moment hevig gebombardeerd door de luchtmacht van Assad.

Jadaoun vertelt in het VG-interview te hebben gestudeerd en als tuinman te hebben gewerkt. Hij zegt in zijn eentje naar Syrië te zijn gereisd. Zijn familie zou zijn keuze hebben gerespecteerd. Later vertelt hij De Volkskrant dat in zijn groep ook de Franse IS-commandant Abu Tamimah (alias Abu Abdilah Guitone al-Firanci) zat. Die zou juli 2014 bij een luchtaanval op Raqqa zijn omgekomen.

Jadaoun neemt deel aan de verdediging van Deir ez-Zor en wil meedoen aan het vestigen van de sharia en het kalifaat, zegt hij tegen VG. Hij wijst elke kritiek af op de gewelddadige methodes van IS. 'De grootste wreedheid is die van Assad. Als wij straks Syrië in handen hebben is het geweld afgelopen.'

Terug in België

Eind vorig jaar moeten Jadaoun en Hagaoui naar België zijn teruggekeerd. Nog onduidelijk is hoe en met welk oogmerk zij vervolgens met kalasjnikovs, pistolen, politie-uniformen, explosieven, munitie en een grote som geld in het appartement aan de Rue de la Colline in Verviers terechtkwamen waar ze donderdag bij de politie-inval in een vuurgevecht werden gedood.

De derde terreurverdachte van Verviers, die gewond raakte toen hij tijdens de schietpartij uit het raam sprong, is Marouane E. Hij ontkent volgens zijn advocaat in Syrië te zijn geweest, banden te hebben met Hagaoui en Jadaoun of terroristische plannen te hebben gehad. E., die een blanco strafblad heeft, zou zich in het appartement hebben bevonden in verband met een drugsdeal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden