Still uit een drillrap-video op YouTube.

AchtergrondDrillrap

Wie zijn de drillrapgroepen die zoveel zorgen baren?

Still uit een drillrap-video op YouTube.Beeld YouTube

Een handvol (voornamelijk Amsterdamse) groepen wordt tot de ‘top’ van de drillrap in Nederland gerekend en neemt het merendeel van de geweldsincidenten in de scene voor hun rekening.

Hassan Bahara

Dinsdag komen de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht bij elkaar om samen met minister Ferd Grapperhaus van Justitie te praten over het gevaar van drillmuziek. Jan Van Zanen, die twee weken geleden zijn zomervakantie afbrak na een dodelijke steekpartij in het drill-circuit op de Scheveningse Pier, wil tijdens het rondetafelgesprek voor harde maatregelen pleiten. Zo denkt de Haagse burgemeester aan een zwarte lijst van drillrapgroepen, waarmee het de groepen moeilijk gemaakt kan worden om ergens op te treden. Van Zanen ziet ook heil in het waarschuwen voor de gevaarlijke kanten van drillrap op scholen.

Wie zijn de drillrapgroepen die Van Zanen zoveel zorgen baren? Een compleet overzicht van Nederlandse drillrapgroepen is moeilijk te geven. Dankzij het lage instapniveau bij drillrap – de beats waarover heen gerapt wordt kosten online een paar tientjes – kan elke hobbyist zichzelf een drillartiest noemen. Wel zijn er een handvol (voornamelijk Amsterdamse) groepen die tot de ‘top’ gerekend kunnen worden en die het merendeel van de geweldsincidenten in de scene voor hun rekening nemen.

Still uit een drillrap-video op YouTube. Beeld YouTube
Still uit een drillrap-video op YouTube.Beeld YouTube

Amsterdam

KSB: Oftewel de Kikkensteinbende. Deze groep ontstond in de honingraatflat Kikkenstein in Amsterdam-Zuidoost. KSB bestaat uit tieners en begin twintigers waarvan sommigen opgroeiden in probleemgezinnen. Spil van de groep is rapper Karma K, die twee jaar geleden zijn oudere broer verloor bij een schietpartij. Twee andere leden, Wouter22 en GreyK, zitten vast op verdenking van het doodsteken van de rivaliserende drillrapper Jay-Ronne Grootfaam.

Bekendste nummer: Vision

FOG: Fully Op Gevaar. Ook uit Amsterdam-Zuidoost. Het bekendste lid was Jay-Ronne Grootfaam, artiestennaam RS. Het huidige boegbeeld is de rapper Lowkey. De vete tussen FOG en KSB is een van de bloedigste tot nu toe, met meerdere steekincidenten over en weer. Onduidelijk is hoe de vijandigheden begonnen. Volgens ingewijden in het circuit zouden de groepen elkaar al jaren naar het leven staan, nog voordat ze actief werden in de drillrap.

Bekendste nummer: Pressure

73 de Pijp: Inderdaad, deze drillrapgroep is afkomstig uit De Pijp, het stadsdeel met talloze hippe barretjes en ontstellend duur onroerend goed. De leden van 73 de Pijp wonen in en om de Diamantbuurt, een berucht gebied waar ook een lichting geharde drugscriminelen vandaan komt. Deze zomer kwam 73 de Pijp via Snapchat en Instagram steeds vaker in aanvaring met de Rotterdamse drillrapformatie Qlas & Blacka. Twee weken geleden zochten de twee groepen elkaar op in Scheveningen. Tijdens een schermutseling werd de 19-jarige Rotterdammer met de bijnaam Chuchu – geen drillrapper, maar wel bevriend met Qlas & Blacka – doodgestoken. De vermoedelijke dader is een lid van 73 de Pijp.

Bekendste nummer: De Pijp

Rotterdam

Qlas & Blacka: Qlas & Blacka zijn zonder twijfel de grootste en succesvolste drillrappers van Nederland. Vorig jaar tekenden ze bij TopNotch, het belangrijkste hiphoplabel van Nederland, en brachten een succesvol debuutalbum uit. In diverse media werd het duo gepresenteerd als drillrappers in ‘een vriendelijk jasje’. Dit jaar had in het teken moeten staan van de definitieve doorbraak naar het grote publiek. Totdat ze verzeild raakten in een vete met 73 de Pijp. Hoe de vijandigheden tussen Qlas & Blacka en 73 De Pijp precies ontstonden is onduidelijk. De groepen lijken verstrengeld te zijn geraakt in eerdere drillvetes tussen andere groepen uit Amsterdam, met name KSB en FOG. Door hierin partij te kiezen kwamen ze automatisch tegenover elkaar te staan. Zondagavond werd bekend dat rapper Blacka is opgepakt in het onderzoek naar de steekpartij van 10 augustus op de Pier in Scheveningen.

Bekendste nummer: Shooter

Den Haag

SK6: Een drillrapgroep uit de Haagse wijk Schipperskwartier. Eerder was dit het gebied van de straatbende de Rollin 200 Crips. De belangrijkste leden van SK6 zijn de rappers Jxxrski en Compact. Eind vorig jaar kwam SK6 in het nieuws vanwege een steekpartij die de 20-jarige Bilal Aydin – geen drillrapper – het leven kostte. Een van de verdachten is een SK6-lid. Vlak voordat Aydin werd doodgestoken, nam SK6 verderop in de buurt een nieuwe videoclip op. Volgens nabestaanden zou Aydin bij een ruzie tussen zijn neefje en de drillrappers tussenbeide hebben willen komen.

Bekendste nummer: Compact

Lees ook

Bedreigingen in de drillrapscene: ‘Het is idioot, er staat een beloning van onlinepunten op het hoofd van jongeren’
Sinds de fatale steekpartij op de Pier in Scheveningen staat de drillrapwereld in de belangstelling: rivaliserende groepen jongeren die elkaar bedreigen en te lijf gaan en daarmee op sociale media ‘punten scoren’. Dinsdag praten vier burgemeesters met minister Grapperhaus (Justitie) over het fenomeen. Hoe doorbreek je de geweldsspiraal?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden