Recap

Wie zich echt heel verdacht gedraagt, is Chris

Met een dag vertraging werd Wie is de Mol? gisteravond alsnog uitgezonden. Martine de Jong bespreekt de vijfde aflevering. (Waarschuwing: dit stuk bevat spoilers.)

'De Bermuda-rechthoek' Beeld NPO

Rik houdt maar niet op over het penningmeesterschap en zowel de groep als Margriet zijn het zat. Als Marlijn de pot natelt komt ze tot de schokkende ontdekking dat er 200 euro ontbreekt. Margriet bekent dat zij en Martine dat op hun geweten hebben. Bij Rik valt eindelijk het kwartje: ze zijn helemaal niet samen om het gezellig te hebben! Margriet op haar beurt vertrouwt Rik voor geen cent.

Art komt binnenstormen en flirt met de stralende Marlijn en Carolina en neemt ze mee op een date. Martine en Margriet hoeven zich niet gepasseerd te voelen, want het blijkt een werkdate: ze moeten een rondleiding geven in de Teherahena Temple. Er staan vijf donatieboxen op verschillende plekken met daarin geld en jokers. Terwijl ze wat interessante feitjes reproduceren die de groep moet onthouden, proberen ze daaruit ongezien jokers te pakken. Er ligt ook geld in de boxen, maar de sfeer in de groep is inmiddels zo grimmig dat ze daar niet eens naar kijken. Marlijn komt er tijdens dit spel achter dat ze eigenlijk heel goed is in liegen en stelen. Dat lijkt me wat laat voor een Mol.

Beeld Avrotros
Beeld Avrotros

Wie zich overigens echt heel verdacht gedraagt tijdens deze opdracht is Chris. Niet alleen weigert hij alle onzin te onthouden die Marlijn en Carolina verzinnen om de groep af te leiden, ook heeft hij precies die info onthouden die nodig is om hun jokers weer af te pakken in ruil voor geld uit de pot. Dan kan hij zichzelf nog zo vaak Malle Pietje of Kukelpapa noemen, zijn naam is gewoon Mol.

Na deze opdracht volgt een potje truth or dare: geven ze eerlijk antwoord op twee vragen dan mogen ze in twee extra vakken in zand graven naar geld, als ze durven. Er blijken zeven van de veertien vragen naar waarheid te zijn beantwoord. Art mompelt iets over dat de nummers van de vakken niet toevallig de nummers van de vragen met een juist antwoord zijn, maar dat heeft hij later vast weer dubbel ontkend. Als we ervan uitgaan dat de nummers wel corresponderen, dan heeft iedereen een vraag goed beantwoord, behalve Martine. O, en Chris heeft beide vragen goed beantwoord, maar van hem kregen we alleen zijn antwoord op 'Wie is de Mol?' te horen: Marlijn. 'Maar', zo vertelde hij, 'ik denk niet dat zij de Mol is.' Nee, dat snap ik, Chris.

In de zeven vakken die ze van Art mogen uitgraven (Martine deed het zelfs met haar handen, volgens goed Wie is de Mol-gebruik) zat niets, maar dat zal niemand hebben verbaasd. Behalve Carolina misschien, die ervan overtuigd is dat ze naast Chris heeft staan graven en daardoor met een ingewikkelde theorie komt over een soort bermuda-rechthoek waarin ongetwijfeld ál het geld lag. Wat een warrig verhaal, daar luistert toch niemand naar? Jawel, Viktor, en we weten allemaal hoe dat is afgelopen.

Rik en Marlijn kijken elkaar onder het genot van een cocktail diep in de ogen en vragen elkaar de vraag aller vragen: ben jij de Mol? En wat denk je? Allebei niet de Mol. Hoe groot is die kans? Inmiddels niet meer zo heel groot, want de groep wordt steeds kleiner. Voor de vierde kandidaat naar huis gestuurd gaat worden, moeten ze eerst nog een rondje varen over de kaart van Nederland, die met drijvende plaatsnaambordjes is uitgezet in het Madugangameer.

Beeld Avrotros
Beeld Avrotros

De firma Sleutelpositie BV

Onder leiding van Chris - vanuit zijn drijvende kantoor van de firma Sleutelpositie BV - moeten de kandidaten pakketjes van plaats naar plaats brengen in kleine motorbootjes. De poststukken hebben allemaal een lange code die bij alle pakketjes vrijwel identiek is, op drie à vier letters na. Om het nog ingewikkelder te maken zijn begin en einde van alle codes hetzelfde, waardoor vergissingen snel gemaakt zijn. Helemaal omdat Chris alle tijd neemt om ze voor te lezen, en we op een gegeven moment voor de honderdste keer 'Willem, Isaak, Dirk, Marinus' voorbij horen komen.

De eerste pakbon die Chris pakt is er meteen een voor Geldrop, de plaats waar het uiteindelijk om zal blijken te gaan. Hij laat ze alle hoeken van het waterlandje zien en stuurt ze van Duur, via Bokt met een Huppelkluitje in het Enschedese riet. Overigens laat Rik heel Klutsdorp zinken door er overheen te varen en lijkt Marlijn er een hobby van te hebben gemaakt om het intercomverkeer zo veel mogelijk te verstoren. Met zoveel gemol mag het een wonder heten dat de groep uiteindelijk toch nog drie pakketjes goed in Geldrop heeft bezorgd en daarmee €1500,- voor de pot heeft verdiend.

Beeld Avrotros

Voor ze de eindtest gaan maken, geeft Rik weer een joker weg: dit keer aan Martine. Waar ben je mee bezig, Rik? Martine kan ook niet geloven dat hij in haar val is getrapt, en neemt de joker glimlachend in ontvangst. Bij het invullen van de test spreidt Viktor zijn verdachtmakingen over maar liefst vier kandidaten. Vier! Het levert hem een rood scherm en een reis naar huis op. Op naar volgende week.

Beeld Avrotros
Beeld Avrotros
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.