AchtergrondTrump en Kim

Wie zaten er nog meer aan tafel bij het topoverleg tussen Kim Jong-un en Trump?

Het topoverleg tussen Kim Jong-un en TrumpBeeld Getty Images

Noord-Korea

1. Ri Yong-ho

Minister van Buitenlandse Zaken. Zeer ervaren in onderhandelingen over het nucleaire wapenprogramma van Noord-Korea. Was hoofdonderhandelaar tijdens het zespartijenoverleg dat plaatshad tussen 2003 en 2007. Vorig jaar september noemde hij Trump ‘President Evil’ in een speech bij de Verenigde Naties. Werd snel daarna gepromoveerd tot lid van het machtige politbureau van de Noord-Koreaanse arbeiderspartij.

2. Kim Yong-chol

Vicevoorzitter van het centraal comité van de Arbeiderspartij. Wordt gezien als de machtigste man van Noord-Korea na Kim Jong-un. De viersterren-generaal staat aan het hoofd van het departement dat gaat over samenwerking met Zuid-Korea. Daarvoor was hij hoofd van de Noord-Koreaanse militaire inlichtingendienst. Aangenomen wordt dat hij verantwoordelijk was voor het torpederen van een Zuid-Koreaans marineschip in 2010, waarbij veertig doden vielen. Bracht vorige week een bezoek aan Pompeo in New York. Reisde daarna door naar Washington om persoonlijk een (enorme) brief van Kim te overhandigen aan Trump.

3. Kim Jong-un

4. Vertaler

5. Ri Su-yong

Oud-minister van Buitenlandse Zaken. Was in de jaren negentig als ambassadeur in Zwitserland steun en toeverlaat voor Kim Jong-un en zijn zus, die daar naar een internationale school gingen. Nadat Kim zijn vader had opgevolgd, steeg Ri snel door de rangen van de Arbeiderspartij. Werd in 2016 benoemd tot lid van het centraal comité, lid van het politbureau en directeur van het departement voor internationale betrekkingen.

​Verenigde Staten

​6​. John Kelly

Stafchef van Trump, ofwel de hoogste operationele man in het Witte Huis. Deze voormalige mariniersgeneraal heeft geprobeerd de discipline terug te brengen in de chaotische Trump-entourage. Was geen fan van de benoeming van de revanchistische John Bolton tot nationaal veiligheidsadviseur. Zal een beslissende rol hebben gespeeld bij de degradatie van Bolton in het Korea-avontuur.

7. Vertaler

8. Donald Trump

9. Mike Pompeo

​Eerst Trumps CIA-directeur en toen ineens opvolger van Rex Tillerson als minister van Buitenlandse Zaken. Nam zich voor het uitgeholde ministerie weer in ere te herstellen. Pompeo, voorheen een hardliner jegens Noord-Korea, ontpopte zich tot een diplomatieke frontman. Sprak twee keer met de Noord-Koreaanse leider in Pyongyang, en werd zo Trumps belangrijkste wegbereider. Heeft hiermee ook zijn loyaliteit aan Trump bewezen. Zou presidentiële ambities hebben ​

10. ​John Bolton

Mag blij zijn dat hij nog aan tafel zit. Ultieme havik. Schreef in februari een opiniestuk waarin hij betoogde dat Amerika Noord-Korea moet aanvallen. Werd daarna benoemd tot nationaal veiligheidsadviseur. Zei dat Libië als voorbeeld moest dienen voor de aanpak van Noord-Korea – wat impliceerde dat Kim J​o​ng-un na de nucleaire ontwapening net als Kadhafi aan zijn eind zou komen. Waarop de Korea-onderhandelingen ontspoorden. Werd daarna naar het tweede plan verwezen.

​Tweede rij: (niet zichtbaar op de foto)​

Andy Kim

Niet aan tafel maar een beetje achteraf, op een stoeltje bij de ramen. Was volgens de officiële presentielijst van de Amerikanen niet aanwezig bij het overleg. Voormalig hoofd van de CIA in Seoul. Werd vorig jaar door Pompeo, destijds CIA-directeur, gevraagd om het Korea-bureau van de inlichtingendienst te gaan leiden. Is nu Korea-rechterhand van Pompeo. Koreaan van origine. Kent de taal en geniet respect van de Noord-Koreanen. Wordt nog  belangrijker in het vervolg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden