Wie wordt wél de opvolger van Cameron?

Nadat topfavoriet Boris Johnson heeft aangegeven niet mee te zullen strijden om de positie van David Cameron, is de vraag die overblijft: wie wordt wél de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk? Vijf mogelijke kandidaten.

Patrick van IJzendoorn
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Theresa May

Een ijskoningin. Zo staat ze bekend in Westminster. Lopend op schoenen met luipaardmotieven. Toen Theresa May twee jaar geleden een congrestoespraak hield merkte een sketchschrijver op hoe er ijspegels groeiden aan de plafonds, die begonnen te smelten nadat Boris Johnson achter het katheder had plaatsgenomen. Maar bovenal wordt de verlegen May geroemd om haar zakelijke, bekwame en schrandere wijze van handelen.

Als zes jaar zit de 59-jarige May minister op Binnenlandse Zaken, een record op een departement dat te boek staat als een begraafplaats voor politici. Net als Margaret Thatcher, waar ze een milde versie van is, staat bezit ze een minutieuze kennis van dossiers. Ze weet alles van het immigratiebeleid, wat thans een groot voordeel is, en door het onvermogen om van terrorisme verdachte personen het land uit te zetten staat ze vijandig tegenover het EVRM.

May is tegen een euroscepticus maar geen Brexiteer, waardoor ze de ideale eenheidskandidaat lijkt te zijn. Het land verkeert in ernstige problemen, zo luidt haar diagnose, en dat vereist serieus leiderschap. Over haar privéleven is voor Engelse begrippen weinig bekend. Ze is kerkgaand, heeft geen kinderen en kookt elke week een nieuw gerecht. Ze studeerde geografie in Oxford, maar anders dan Johnson en Cameron komt ze uit een gewoon milieu.

Tekst gaat verder onder het beeld.

Minister op Binnenlandse Zaken Theresa May. Beeld reuters
Minister op Binnenlandse Zaken Theresa May.Beeld reuters

Michael Gove

De man met een scherpe tong en een nog scherper mes. Jarenlang was hij een boezemvriend van Cameron totdat hij, samen met Johnson, de kant van de Brexiteers koos. Zijn vrouw Sarah Vine - in het satirische Private Eye doorgaans aangeduid als Sarah Vain - omschreef in the Daily Mail hoe moeilijk haar eega het had met deze beslissing. Dezelfde Vine raadde hem woensdag aan af te rekenen met Johnson. Lady Macbeth is haar nieuwe bijnaam.

Maar is Gove generaal Macbeth? Hij groeide in ieder geval op in Schotland, bij een progressief adoptiegezin. De jonge Michael was een begaafde scholier die Engels ging studeren in Oxford en president werd van de Oxford Union, net Johnson twee jaar voor hem. Hij werkte als journalist bij The Times en betrad in 2005 het Lagerhuis namen de Conservatieven. De belezen en goedgebekte Gove behoorde tot de vernieuwers rondom Cameron.

Als minister van Onderwijs voerde hij een traditioneel curriculum in, de toorn wekkend van de onderwijsbonden. Gove genoot van de strijd, maar werd door Cameron beschouwd als een handicap bij het winnen van de verkiezingen. Dat hij zijn baan moest opgeven heeft hij zijn vriend nooit vergeven. Gove heeft de steun van de Brexiteers en van de rechtse krantenbaronnen maar er heersen twijfels of hij parlementsverkiezingen kan winnen.

Lees ook: Na enkele bloedige uren komt de schok van Boris: géén premier (+)

Zijn haar was gekamd, zijn toon was ernstig en zijn mededeling een schok: Boris Johnson wil geen premier worden van het Verenigd Koninkrijk. Volgens hem moet de volgende leider van de Conservatieve Partij iemand zijn die eenheid kan brengen in het verdeelde land. 'En die persoon zal ik niet zijn.' Nadat de Britten hadden gekozen voor de door hem bepleite Brexit gold hij als absolute favoriet om David Cameron op te volgen, maar voor Johnson bleek het referendumresultaat een pyrrusoverwinning te zijn.

Michael Gove, minister van Onderwijs. Beeld getty
Michael Gove, minister van Onderwijs.Beeld getty

Andrea Leadsom

Het 'schijnende licht' van de Brexit-campagne. Weinig Britten hadden voor haar nuchtere optredens tijdens de televisiedebatten gehoord van deze 53-jarige staatssecretaris van Energiezaken. Waar Johnson en Gove het soms leken te zien als een machtsspel, daar legde Leadsom netjes uit wat de economische voordelen zijn van een Brexit, me met als nuttige toevoeging dat ze 'als een moeder' sprak. Deze alumni van Warwick Univeristy, waar ze politicologie studeerde, heeft als enige van de kandidaten ruime ervaring in het bedrijfsleven. Ze werkte bij Barclays en diverse investeringsfondsen. Als politicus behoort Leadsom tot de eurosceptische lichting van 2010.

Andrea Leadsom, staatssecretaris van Energiezaken. Beeld reuters
Andrea Leadsom, staatssecretaris van Energiezaken.Beeld reuters

Steven Crabb

Waar Johnson rugby speelde op Eton, rende de jonge Steven op de modderige rugbyvelden van Zuid-Wales achter de ovale bal aan. Deze onbekende minister van Werkgelegenheid is een working-class hero. De 43-jarige had een zware jeugd in een aftandse huurwoning waar zijn moeder, verlaten door haar gewelddadige man, moest rondkomen van de bijstand, en hulp van de kerk. Dankzij een goed stel hersenen kon hij naar een staatsgymnasium, om vervolgens politicologie te gaan studeren in Bristol. In gewone tijden zou deze opgeklommen sociaal-conservatief de ideale opvolger zijn van de kostschooljongen Cameron, maar hij heeft nog weinig bestuurlijke ervaring. Premier-in-wording.

Steven Crabb, minister van Werkgelegenheid. Beeld reuters
Steven Crabb, minister van Werkgelegenheid.Beeld reuters

Liam Fox

Voor wie zich zorgen maakt over de veiligheid van het Verenigd Koninkrijk kan de Brexiteer Dr Fox als oud-minister van Defensie de geschikte kandidaat zijn. De 54-jarige Schot, die net als Crabb opgroeide in een sociale huurwoning, is een van de leidende figuren aan de rechtervleugel. Bij de leiderschapsverkiezingen van 2005 werd hij derde en de prijs die Cameron moest betalen voor zijn steun was het verwijderen van de Tories uit de Europese Volkspartij. Fox verloor zijn ministerschap nadat hij een lobbyist, met wie hij opmerkelijke goed bevriend was, toegang had gegeven tot vertrouwelijke documenten. Hij mikt nu op een terugkeer in het kabinet.

Liam Fox, oud-minister van Defensie. Beeld getty
Liam Fox, oud-minister van Defensie.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden