Wie wordt voorzitter van eerste Nederlandse parlement?

Wie wordt voorzitter van de Nationale Vergadering, het eerste Nederlandse parlement?

Samenkomst van de eerste Nationale Vergadering in Den Haag.

Den Haag, 29 februari 1796

's Nachts weinig gerust, daar de buitegemeene koude ook veel toegedaan had, zynde men aan een zagte winter gewoon, nu niet bestand teegens een felle vorst verzeld met harde wind. Om 9 uuren na de Trêves kamer gegaan, daar ik d'eerste was, en van tijd tot tijd verkoorene Representanten aankwaamen.

Men vond er een lijst leggen van de Representanten, genommert naa de tijd, dat zij hunne credentialen aan de Commissie van Hun Hoog Mogenden vertoond hadden. Naa dat wij wel tot halv elv gewacht hadden, nam den Burger Strubbergen het woord op, en deet de voorslag off het niet nodig was, dat de Representanten onder elkanderen den waarschijnelijken President der Nationaale Vergadering designeerden.

Naa een lange tusschenpoos, willende niemand der representanten d'eerste zijn, proponeerde den Burger Bosveld, dat, indien er niemand ouder was als 63 Jaaren, hy het voorstel zoude doen, te meer daar hij by toeval, als het eerste zijn credentiaal vertoond hebbende, boven aan de lyst op Nommer 1 stond.

Om 8 uuren niettegenstaande het vinnig koud was, den Burger Quesnel aan zyn logement opgezogt. Daar tot halv tien gebleeven, en zoo vol zwaarmoedige gedagten over het gewichtige werk van den volgenden dag naa bed gegaan, en weinig rust gehad.

Willem Hendrik Teding van Berkhout (1745-1809), Nederlandse politicus. Ingekort fragment uit Dr. L. de Gou: Dagboek van een patriot. Martinus Nijhoff, 1982.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden