NIEUWSverkiezingen vs

Wie wordt president, Trump of Biden? Zo klein zijn de verschillen in vijf cruciale staten

Arizona, Pennsylvania, North Carolina, Nevada en Georgia. In die vijf staten wordt de strijd om het Amerikaanse presidentschap nog gevoerd. Joe Biden en Donald Trump in een nek-aan-nekrace: dit is de stand op donderdagochtend.

Demonstranten bij het stadhuis in Philadelphia eisen dat iedere stem geteld wordt. Beeld EPA
Demonstranten bij het stadhuis in Philadelphia eisen dat iedere stem geteld wordt.Beeld EPA

Arizona (11 kiesmannen)

In deze westelijke staat is de voorsprong van Biden geslonken tot 79 duizend stemmen. Na het tellen van 84 procent van de stemmen staat Biden op 50,7 procent en Trump op 47,9 procent.

Pennsylvania (20 kiesmannen)

De voorsprong van president Trump is hier geslonken van ruim 600 duizend tot 104 duizend na het tellen van 89 procent van de stemmen. Volgens president Trump heeft hij deze cruciale staat al in zijn zak, maar de Democratische gouverneur Tom Wolf waarschuwde dat er nog veel stemmen moeten worden geteld. Trump staat op 50,7 procent tegen 48,1 procent voor Biden. Maar stemmen die nog moeten worden komen veelal uit Democratische bolwerken. Daarnaast tellen de poststemmen die de komende drie dagen binnenkomen nog mee. Zonder Pennsylvania kan Trump moeilijk winnen.

null Beeld Izaak Besuijen
Beeld Izaak Besuijen

Georgia (16 kiesmannen)

Trump staat in deze Republikeinse slechts 23 duizend stemmen voor op Biden. Na het tellen van 95 procent van de binnengekomen stemmen staat Trump hier op 49,6 procent tegen 49,1 voor Biden. Maar ook hier geldt dat dat de komende drie dagen nog kan veranderen door binnenkomende poststemmen. De laatste keer dat Georgia voor een Democratische presidentskandidaat koos, was in 1992 in het voordeel van Bill Clinton.

null Beeld Izaak Besuijen
Beeld Izaak Besuijen

North Carolina (15 kiesmannen)

In deze staat gaat Trump aan kop met 77 duizend stemmen. Ook in 2016 haalde de huidige president North Carolina binnen. Nu 95 procent van de binnengekomen en nog te verwachten stemmen geteld is, loopt hij met 50,1 procent voor op Biden, die op 48,7 procent staat. Trump lijkt goede kansen te hebben, maar stemmen per post die de komende negen dagen binnenkomen, kunnen de verhouding nog op zijn kop zetten.

null Beeld Izaak Besuijen
Beeld Izaak Besuijen

Nevada (6 kiesmannen)

In deze staat heeft Biden een voorsprong van 7.500 stemmen. Hij staat op 49,3 procent, tegenover 48,7 procent voor Trump, terwijl 86 procent van het verwachte aantal stemmen geteld is. Op woensdag werden geen nieuwe aantallen gegeven door de verkiezingsautoriteiten. Zij hebben aangekondigd donderdag met nieuwe cijfers te komen. Hillary Clinton won in 2016 nipt in Nevada

Blijf op de hoogte van de verkiezingen in de VS

Trump doet zijn electorale prestatie tekort door over fraude te spreken
De verkiezingen in de Verenigde Staten hebben na een spannende nacht nog geen winnaar opgeleverd – maar president Donald Trump claimde ’s nachts (Amerikaanse tijd) desondanks de overwinning, en stelde ongegrond dat er gefraudeerd was. Lees deze analyse van onze correspondenten in de VS.

Trump onder vuur na overwinningsclaim en oproep tot telstaking
Tot verbazing van velen heeft president Trump zich woensdag uitgeroepen tot winnaar van de presidentsrace, terwijl er nog miljoenen stemmen moeten worden geteld. Hij riep op om te stoppen met tellen, omdat er volgens hem sprake zou zijn van fraude. Bewijs voor die claim ontbreekt echter.

De eerste reacties op de verkiezingen: ‘Dit is buitengewoon schokkend’
Terwijl de stemmen nog druk worden geteld, heeft president Trump zijn herverkiezing uitgeroepen. Hoe hebben Amerikakenners de verkiezingsnacht beleefd?

En verder
Volg de uitslagen staat voor staat op deze kaart.
Alles wat u moet weten over de Amerikaanse verkiezingen leest u in ons dossier.
Volg de allerlaatste ontwikkelingen via het verkiezingsblog.

Trumpsupporters in Ohio. Beeld AFP
Trumpsupporters in Ohio.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden