Wie wordt directeur van de Kunsthal?

De Kunsthal in Rotterdam zoekt een nieuwe directeur, want Wim van Krimpen vertrekt met ingang van 1 september. Met de zomer voor de deur moet er dus naarstig worden gezocht naar iemand die ambitieus is, onorthodox, graag grenzen slecht tussen high en low art en commercieel kan denken....

Rumoer geeft wat suggesties. (Doe er uw voordeel mee!)

1. Liesbeth Brandt Corstius, directeur Museum voor Moderne Kunst Arnhem. Gaat, zo willen de geruchten, het Arnhemse museum verlaten. Heeft zich als directeur sterk gemaakt voor de vrouw in de kunst en is niet vies van een beetje populisme . Is uitgegroeid tot een tv-personality sinds ze samen met Angela Groothuizen het laagdrempelige kunstprogramma Avro's Kunstblik presenteert.

2. Ranti Tjan, hoofd presentatie Centraal Museum, Utrecht. Lonkte eerder al naar het Groninger Museum (en werd daar afgewezen). Goede en doortastende pr-man, die zelfs als het Centraal Museum jaren dicht is de aandacht van de media weet te trekken. Vindt dat er doorstroom in de Nederlandse museumtop moet komen. Solliciteerde vorig jaar in NRC Handelsblad openlijk naar een topfunctie.

3. Ted Langenbach, Rotterdamse paus van het 'culturele nachtgebeuren'. Heeft onlangs met een schaamhaarparty de hippe Now & Wow-club geopend in het westelijk havengebied. Ziet dansavonden als artistieke happenings. Ligt goed bij de gemeente Rotterdam - Now & Wow gaat een centrale rol spelen in Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001. Exposeerde al eens in de Kunsthal een house-installatie.

4. Joop van den Ende, musical-tycoon. Heeft met VandenEnde Foundation, een fonds voor culturele projecten, onlangs zijn intrede gedaan in de wereld van de kunsten. Ziet entertainment graag als kunst. Een tentoonstelling over musicals past prima binnen de Kunsthal, waar eerder exposities over house, strips, voetbal en onderbroeken waren te zien.

5. Bram Peper, oud-burgemeester van Rotterdam en oud-minister van Binnenlandse Zaken. Heeft een interessante collectie exotische kunst afkomstig uit de grote havensteden van de wereld opgebouwd. Heeft in het verleden al veel betekend voor Rotterdam. Zal de traditie van autotentoonstellingen in de Kunsthal (Lancia, Smart) zeker voortzetten met een collectie exquise Chrysler-modellen. Heeft alvast één medestander in het bestuur van de Kunsthal: voorzitter Neelie Kroes, z'n vrouw.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden