Wie wint maandag de Libris Prijs?

Niemand had voorspeld dat D. Hooijer (in 2008) en Bernard Dewulf (in 2010) de Libris Literatuur Prijs zouden winnen. Maar iedereen had gedacht dat Arnon Grunberg (in 2007) en A.F.Th. van der Heijden (in 2012) de Libris Literatuur Prijs zouden winnen.


Je kunt vooraf niets met zekerheid zeggen. De jury van dit jaar heeft de alleszins nomineerbare romans van Mensje van Keulen, Kees 't Hart, Leon de Winter, Anton Valens, Shira Keller en Sipko Melissen links laten liggen, en gekozen voor Arnon Grunberg (De man zonder ziekte), Christiaan Weijts (Euforie), Tommy Wieringa (Dit zijn de namen), Oek de Jong (Pier en Oceaan), Esther Gerritsen (Dorst) en het Vlaamse echtpaar dat opereert onder de naam Elvis Peeters (Dinsdag).


Het nominatierapport onthult niet veel. Ja, dat de jury zelf niet terugschrikt voor geestloze platitudes. En dan toch een parmantig toontje aanslaan. 'In de stapel troffen we verschillende boeken aan waarin de moderne samenleving zich nadrukkelijk manifesteert'; 'Misschien niet verwonderlijk dat in veel romans uit 2012 het individu centraal staat'; en 'Veel schrijvers laten hun personage zelf ook werken aan een boek of een andersoortige tekst, waardoor er verschillende stemmen opklinken die in het gunstigste geval een dialoog met elkaar aangaan.' Arnon Grunbergs roman is, die hadden we nog nooit gehoord, een 'verkenning van la condition humaine'.


Aanstaande maandag zullen de juryleden in het Amstel Hotel deze dorre clichés tussen de maaltijd door gaan debiteren alsof het diepe wijsheden zijn. Een schrobbering verdienen ze.


In de Volkskrant hebben drie van de genomineerde romans een zuinig onthaal gekregen, en wel die van Christiaan Weijts (geen eenheid, meer column dan verhaal), Arnon Grunberg (degelijk tussendoortje, geen meesterwerk) en Oek de Jong (traag en houterig, geen magnum opus).


Over Elvis Peeters (ontregelend), Esther Gerritsen (moeder en dochter, maar dan origineel) en Tommy Wieringa (avontuur en overweging met grote beheersing gedoseerd) waren onze recensenten wel te spreken.


De jury schrijft te verlangen naar een 'robuust, ouderwets, ambachtelijk meubelstuk'. Dat zou in de richting van de Boekenweekgeschenk-auteur van 2014 kunnen wijzen. Wieringa's Dit zijn de namen verwijst naar de Bijbel, naar inspirerende literaire reuzen als Paustovski en Babel, maar ook naar kwesties als: een armzalige groep verdwaalde vluchtelingen uit den vreemde, op hoe veel solidariteit zou die tegenwoordig kunnen rekenen?


De schrijver zelf zal er maandag ontspannen bij zitten. Hij weet immers nog goed hoe het ging in 2006. Toen dacht iedereen dat hij de Libris Prijs zou krijgen voor zijn evergreen Joe Speedboot. Het werd K. Schippers.


De winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2013 (50 duizend euro) wordt maandag in het Amstel Hotel bekendgemaakt door Clairy Polak, voorzitter van de jury, die verder bestaat uit Jan Donkers, Edith Koenders, Lisa Kuitert en Mark Schaevers. Rechtstreeks in Nieuwsuur, Nederland 2, 22.15 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden