Wie wilde onderzoek naar Edwin de Roy?

Diverse privédetectives, die in 2003 onderzoek hebben gedaan naar het privéleven van Edwin de Roy van Zuydewijn, hullen zich in nevelen over wie hun opdrachtgever was voor de naspeuringen. Dat bleek donderdag tijdens een kort geding dat de voormalig echtgenoot van prinses Margarita had aangespannen tegen twee recherchebureaus.

Van onze verslaggever Merijn Rengers

De Roy wilde van de detectives, onder wie de wegens het op illegale wijze verkrijgen van persoonsgegevens veroordeelde Michel Kraay, weten wie de opdracht had gegeven om onderzoek te doen naar zijn belastinggegevens en naar zijn dossier bij de Sociale Dienst.

Volgens Kraay, die enkele jaren terug niet alleen onderzoek deed naar De Roy maar ook naar diverse bekende politici, was informatiehandelaar Roy Goderie in dit geval zijn opdrachtgever. Goderie verklaarde tegenover de rechter echter dat hij het onderzoek in opdracht van een derde had laten uitvoeren. Wie dat was, kon hij zich niet meer voor de geest halen. Ook zei Goderie dat dat niet meer uit zijn boekhouding was te destilleren.

Recherchebureaus en informatiehandelaren bewaren zo min mogelijk van de privacygevoelige informatie die zij in opdracht van hun klanten (advocatenkantoren, media) verzamelen. Ook voeren ze bewust een moeilijk te doorgronden administratie. Op die manier hopen zij buiten schot te blijven wanneer er onderzoek wordt gedaan naar hun handel in privacygevoelige informatie.

Marc Meijer, de advocaat van De Roy, geloofde Goderie niet. Volgens hem is het zeer onwaarschijnlijk dat Goderie zich het onderzoek naar De Roy – gezien de commotie rond diens persoon – niet meer zou herinneren. Hij wil dat de rechter Goderie een dwangsom oplegt, om diens geheugen een handje te helpen.

Uitspraak volgende week vrijdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden