Wie wil uw vakantiegeld?

Dit jaar zitten de banken duidelijk niet te springen om uw vakantiegeld. In 2011 werden iPads verloot, nu is het actieaanbod kariger.

YVONNE HOFS

I n mei worden miljoenen Nederlanders blij van hun banksaldo. Dat wordt extra gespekt dankzij de storting van het jaarlijkse vakantiegeld, 8 procent van het brutoloon. Ook mensen met een ww-uitkering, bijstand of aow krijgen vakantiegeld.

Hoewel werkgevers en uitkeringsinstanties dit elke willekeurige maand mogen uitbetalen, krijgt 86 procent van de Nederlanders het geld in mei, blijkt uit een enquête van internetbank Moneyou.

Eigenlijk is dat vreemd. Vakantiegeld is immers onderdeel van uw salaris of uitkering. Het komt erop neer dat de werkgever elf maanden lang een deel van uw loon inhoudt en daarover al die tijd rente ontvangt. Rente die u dus misloopt: wie bruto 3.000 euro per maand verdient, verliest zo ruim 30 euro per jaar. De traditie het geld een keer per jaar uit te keren is dus eigenlijk nadelig voor de werknemer.

Sommige werkgevers geven hun personeel daarom de keuze om het vakantiegeld maandelijks bij hun salarisbetaling te laten uitkeren. Maar gesteld voor de keuze opteert 88 procent toch voor het eenmalige douceurtje, aldus Moneyou.

In totaal wordt jaarlijks 20 miljard euro vakantiegeld uitgekeerd. Na aftrek van inkomstenbelasting en andere heffingen ontvangen Nederlanders netto 12 miljard euro.

Slechts 50 procent besteedt het geld aan vakantie. Een deel betaalt er schulden mee af en weer een ander deel gebruikt het voor grote aankopen. De rest, circa 12 procent, zet het op een spaarrekening.

Banken haken hierop doorgaans met spaaracties in. Spaarders die geld storten kunnen dan prijzen winnen. De website Spaarrente.nl inventariseert elk jaar de 'kwaliteit' van lentespaaracties van de banken.

Woordvoerster Amanda Bulthuis vindt het aanbod dit jaar magertjes. Verzekeraar Reaal verlootte vorig jaar iPads, maar doet nu geen enkele poging vakantiegeld aan te trekken. Ook Rabobank geeft dit jaar niet thuis. Volgens Bulthuis hebben de banken minder spaargeld nodig omdat ze goedkoop bij de Europese Centrale Bank kunnen lenen.

ABN Amro biedt dit voorjaar als enige uitzicht op een geldprijs. Spaarders die tussen 20 april en 15 juni 1.000 euro op een ABN Amro-spaarrekening storten, kunnen 1.000 euro winnen. ING deelt bij stortingen van minimaal 500 euro oranje badhanddoeken uit, Regiobank belooft klanten die dat bedrag overmaken een fietskoeltas. ASN Bank en SNS Bank leveren in ruil voor uw spaargeld een donatie aan de Stichting Vakantiebank, waarmee een vakantie wordt betaald voor een arm gezin.

Deze cadeautjes kunnen een lage rente echter niet compenseren. Laat u dus niet zomaar verleiden door acties: kijk ook naar de rente die de bank op uw spaargeld vergoedt. Die is bij de grootbanken meestal niet hoog, en tegen dat nadeel weegt geen badhanddoek op.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden