Wie wil nu niet meedoen met G4?

Vandaag begint de veiling van frequenties voor mobiele telefoons. Twee onbekende nieuwkomers op de markt kunnen de verhoudingen op hun kop zetten.

Wat wordt er precies geveild?

Het totale Nederlandse frequentiespectrum is opgedeeld in een heleboel banden. Elke band wordt gebruikt voor aparte toepassingen. Zo hebben bijvoorbeeld ambulancediensten een eigen band om met elkaar te communiceren, voor radiocommunicatie zijn aparte delen van het spectrum gereserveerd, en ook telecombedrijven hebben specifieke banden tot hun beschikking. Bij de veiling die vandaag begint, komen delen van de zogenaamde 800-, 900-, 1.800-, 1.900-, 2.100- en 2.600-megahertzbanden onder de hamer. De 900- en 1.800-band worden al door de telecomoperators Vodafone, T-Mobile en KPN gebruikt, maar hun vergunningen verlopen.

Waarom moet ik dit weten?

De geveilde ruimte zal door telecomoperators voornamelijk worden gebruikt voor het zogenaamde 4G-netwerk. Dat is de opvolger van de huidige standaard voor mobiele communicatie, die ook wel bekend staat als 3G of UMTS. De voorganger daarvan, 2G, is bekend als gsm. Dat 4G-netwerk - ook Long Term Evolution of LTE genoemd - is interessant omdat het downloadsnelheden van 100 megabit per seconde kan halen. De uploadsnelheid kan oplopen tot 50 megabit per seconde. LTE is daarmee vijf tot tien keer zo snel als het huidige 3G-netwerk.

Daarnaast kunnen op 4G meer apparaten tegelijk worden gebruikt dan op 3G. Als Nederland uiteindelijk een landelijk dekkend LTE-netwerk heeft, zal er dus nauwelijks nog verschil zijn tussen een internetaansluiting thuis en die op een mobieltje buiten op straat. Ook interessant: aan de veiling mogen nieuwkomers meedoen. Als zij een deel van de frequenties weten binnen te halen, kan dat volgens analisten leiden tot prijsdruk op de markt. In Frankrijk haalde nieuwkomer Ilias door te stunten met prijzen in zes maanden tijd een marktaandeel van ruim 5 procent.

Wie dingen er mee?

Het Agentschap Telecom, dat de veiling organiseert, doet daarover geen mededeling. De deelnemende bedrijven worden ook geacht niet over hun deelname te vertellen. Het enige dat het Agentschap wel bekend heeft gemaakt, is dat er vijf partijen deelnemen. Marktvolgers gaan ervan uit dat het gaat om de huidige vergunninghouders KPN, Vodafone en T-Mobile, aangevuld met twee nieuwkomers.

Die laatste twee zijn naar alle waarschijnlijkheid Tele2, en UPC samen met Ziggo. Daarvan wordt uitgegaan omdat die partijen ook meededen aan de veiling van delen van de 2.600-megahertzband in 2010. Met de frequentieruimte die zij toen hebben verworven, kunnen de nieuwkomers nog geen landelijk dekkend LTE-netwerk aanleggen. Daarvoor hebben ze ook vergunningen nodig voor de lagere 900- en 1.800-banden. Met andere woorden: als ze nu niet meedoen, hebben ze bij de veiling in 2010 voor niets een hoop geld gespendeerd.

Sommige kenners houden ook nog rekening met de mogelijkheid dat een van de vijf een buitenstaander is. Vooral over de mogelijkheid dat een Chinees telecombedrijf zou meebieden, wordt druk gespeculeerd. In Engeland mengt bijvoorbeeld het Chinese conglomeraat Hutchinson Whampoa zich in de strijd om mobiele frequenties.

Werd er bij dit soort veilingen niet altijd enorm veel geld binnengehaald door de staat?

Dat beeld is vooral ontstaan door de veiling van UMTS-frequenties rond de eeuwwisseling. De Duitse overheid haalde bij de UMTS-veiling in 2000 ruim 20 miljard mark op. De Nederlandse veiling leverde de schatkist toen bijna 6 miljard gulden op. Hoe hoog de opbrengst dit keer wordt, is afwachten, maar de verwachting is dat de bedragen veel lager zullen liggen dan in 2000.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden