Wie wil er nou niet leuk zijn?

Twee directeuren voeren actie tegen leuke dingen op school. Hun gelijk lijkt zó vanzelfsprekend.

De Kidsweek Junior van mijn jongste opende vorige week met de heerlijke kop ‘Weg met de leuke dingen’. Och moedertjelief, is dat een hart onder de riem voor de herfstvakantie? Hoef ik echt niet naar het Dolfinarium? Niet naar het geflits, gekrijs en gejengel om snoep in Pathé Arena?

Maar het artikel ging eigenlijk over leuke dingen op school. Basisschooldirecteuren Reinier Bos en Frank Voskuilen schreven het ‘Manifest van de no nonsens school’: een pamflet tegen de leuke dingen die ten koste gaan van taal en rekenen.

Op nummer één van hun topvijftien staan schoolreisjes. Kun je die als school ongestraft afschaffen, vraag ik me af. Waarom niet eigenlijk? Op de school van mijn jongste hoor ik ouders eigenlijk alleen klagen over de kosten. 25 euro voor een dagje Sprookjeswonderland! Alsof het geen crisis is!

Van mij mogen de schoolreisjes zo afgeschaft. Ik vind het elk jaar huiveringwekkend bij welke onverschillig ogende mede-ouder mijn kind nu weer in het groepje kan komen.

Juffendag
Op twee de juffendag. ‘Er is geen bedrijf in Nederland waar het werk een dag wordt stilgelegd, omdat de baas jarig is’, zegt meester Frank deze week in de Kidsweek, in reactie op een stroom van woedende brieven van kinderen.

Het knutselen van moederdagcadeaus (plaats drie) doen ze ook maar thuis.

Op vier de Sinterklaasviering. Nee toch, denk ik. Allochtone mede-ouders van twintig nationaliteiten staan elk jaar vervuld van ontzag te staren naar dit uitbundige feest, Holland op zijn allerbest!

Maar in hun manifest leggen de twee meesters uit dat scholen rond Sint Maarten al ‘lam liggen’. Een vergadering over het rekenonderwijs kan de directeur niet inplannen, omdat de leerkrachten overbelast zijn. 'Er worden vele vergaderingen op scholen gewijd aan een spectaculaire binnenkomst van Sinterklaas.' Drukke kinderen raken in de Sinterklaastijd helemaal ‘van de leg’, aldus het manifest.

Op vijf schoolzwemmen. Ja, mee eens, dat is een taak van de ouders. Maar toch … je kunt de allochtone kinderen toch niet laten verdrinken?

Op 6 de weekendkring die volgens meester Frank een wedstrijd in opscheppen is.

Tussendoortjes

Op 7 de liga met wicky om tien uur ‘s ochtends en op 8 de klassen rond bij verjaardagen. ‘Ik kan niet vier uur zonder eten!’ reageert Ivo deze week in de Kidsweek. ‘Beste Ivo’, antwoordt meester Frank, ‘ik heb er geen probleem mee als jij een boterham neemt tussen de lessen. Maar ik vind het onnodig dat de hele klas stopt met werken en gaat eten.’

De inloopochtend voor de ouders, de schooltv en de weekafsluiting staan ook nog in de topvijftien. Het lijkt zo logisch dat je zulke activiteiten zeer beperkt in frequentie houdt; het lijkt allemaal zo evident verstandig wat de manifest-meesters beweren, maar toch snap ik dat het scholen grote moeite kan kosten te bezuinigen op ‘leuk’. Wie wil er nou niet leuk zijn?

Vervelen
Het manifest sterkt mij in de strijd tegen de herfstvakantie-leuke-dingen-druk. Als kleuter speelde mijn dochter urenlang toneelstukken met haar vingers, waarbij elke vinger een personage voorstelde, compleet met stemmetjes. Nu ze op school heeft geleerd dat je ‘iets leuks doet’ of ‘ergens heen gaat’ in de vakantie, vraagt ze elke ochtend: ‘Wat gaan we vandaag doen?’

Gelukkig houden we allebei van shoppen. Een nieuwe winterjas, een Topmodel-tekenboek en een mister Bear van Jamin en ze juicht dat het een ‘topdag!’ is. Tranen van opluchting springen in mijn ogen.

De volgende dag ga ik om het schuldgevoel weg te blazen opruimen. Dat biedt lucht. Een kast vol keurig gerangschikte tekenspullen en spelletjes ziet er blijkbaar uitnodigend uit. Ze is er drie dagen zoet mee, net als vroeger. Ik kijk stiekem wat ze heeft geschreven in een teruggevonden Hello Kitty-notitieboekje. ‘Vandaag is de laatste dag van de herfstvakantie’, lees ik, ‘ik moet me een beetje vervelen, want dan duurt de dag langer.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden