Wie wierp de granaten in Dhaka?

Zelden eist iemand de verantwoordelijkheid op voor aanslagen in Bangladesh. Maar voor de oppositie staat vast dat de daders islamitische extremisten zijn....

Oppositieleidster Sheikh Hasina Wajed, ternauwernood aan de dood ontsnapt, twijfelt niet. Islamitische fundamentalisten hebben het gemunt op de 'seculiere politiek' en 'progressieve leiders'. En de regering van premier Khaleda Zia doet te weinig om ze in toom te houden. In Zia's coalitieregering zitten immers twee fundamentalistische partijen. Hasina vindt het verdacht dat de politie de lichamen van oppositie-aanhangers niet vrijgeeft en dat familieleden van slachtoffers geen begrafenissen mogen organiseren.

Een verzoek van de premier tot overleg wees Hasina af. Volgens haar moet de regering opstappen, een eis die maandag bijval kreeg van duizenden demonstranten in Dhaka.

De regering verwerpt de beschuldigingen van Hasina en belooft dat een hoge rechter wordt belast met een onderzoek naar de aanslag, waarbij negentien doden en driehonderd gewonden vielen. De politie zegt acht verdachten te ondervragen, maar geeft over hen geen bijzonderheden. De krant Prothom Alo weet te melden dat het onderzoek zich richt op militante moslimgroepen.

Veel Bengalese media kritiseren de onwil of het onvermogen van de regering om aanslagen als die van afgelopen weekeinde te voorkomen en de daders op te sporen. 'De nonchalance waarmee de regering deze ernstige veiligheidszaken behandelt, is schokkend', schrijft The Independent.

Bangladesh, dat sinds zijn onafhankelijkheid in 1971 een geschiedenis kent van staatsgrepen en politieke instabiliteit, wordt de laatste tijd steeds vaker geplaagd door bomaanslagen. Zelden is duidelijk wie de daders of wat de motieven zijn. Mikpunt zijn bioscopen, journalisten of politici en de laatste maanden vooral oppositiebeweging Awami Liga.

De aanslag van zaterdag komt ruim een maand na het ontploffen van een autobom in de stad Sylhet, waarbij Liga-aanhanger de dood vond. De burgemeester van de stad, die ervan uitging dat de bom voor hem was bedoeld, zei een dreigbrief te hebben ontvangen van een groepering die zich de Tiger Killing Force noemde. Wat deze groep beweegt of wie achter de martiale naamgeving schuil gaan, is onduidelijk.

Sylhet is dit jaar vaker getroffen. Tweemaal ontplofte een bom in een moskee, met zeven doden als gevolg. Onder de gewonden was onder anderen de Britse ambassadeur Anwar Choudhury. Ook Britse rechercheurs deden onderzoek in Sylhet, maar dat leverde,

voor zover bekend, niets op.

Eind vorig jaar arresteerde de politie in de westelijke stad Chapainawabgani vijf islamitische extremisten, die in het bezit waren van bommen. Ze behoorden tot de nauwelijks bekende groep Jamaat ul Mujahideen. Met de bekendmaking van deze arrestatie erkende de regering dat extremistische moslims actief zijn in het land.

Het politieke geweld in Bangladesh neemt toe in een sfeer van zich verscherpende vijandschap tussen premier Zia en oppositieleidster Hasina. In 2001 versloeg Zia's Nationalistische Partij van Bangladesh (BNP) de toenmalige premier Hasina met overmacht. Sheikh Hasina, wier vader in 1975 is vermoord door ontevreden militairen, vocht de verkiezingsuitslag vergeefs aan.

De Awami Liga van Hasina organiseerde eerder dit jaar een reeks stakingen en protestbijeenkomsten, die leidden tot een scherpe reactie van de regering. In Dhaka werden duizenden aanhangers van de oppositie opgepakt. De regering-Zia achtte de arrrestatiegolf nodig om een samenzwering te voorkomen. Hasina probeert de regering te dwingen vervroegde verkiezingen uit te schrijven, maar haar rivale is vast van plan tot de verkiezingen van 2006 aan te blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden