Column

Wie weet dat Ho Chi Minh is opgeleid tot banketbakker?

Van Alle Tijden is een verrukkelijk nieuwe quiz. Klein puntje van kritiek: de vragen. Te moeilijk.

Er is een nieuwe quiz. Hij is er al een paar weken, maar ik heb hem nu pas ontdekt. Op de valreep, want de halve finales zijn al bezig. Van Alle Tijden heet-ie, en hij is verrukkelijk. Er zijn vragen en antwoorden, twee teams en een presentator, Joost Karhof, die vragen van een kaartje leest. Nou ja, vooruit, van een iPad.

Misschien ben ik niet de aangewezen persoon om iets objectiefs over een quiz te schrijven - Volkskrant-televisierecensenten genoeg. Een quiz bezorgt mij bij voorbaat een kinderachtige opwinding, het vooruitzicht van een set vragen waarop ik antwoord mag geven is vergelijkbaar met het vooruitzicht van een feestje waarop je geheime liefde ook van de partij zal zijn. Als ik ooit Heel Rijk word, bijvoorbeeld in een quiz, neem ik iemand in dienst die van mijn hele leven een quiz maakt: 'Je gaat nu lekker lezen. Maar weet je nog op welke pagina je gisteravond ophield? Je eet nu een hele reep Tony Chocolonely. Welke televisiemaker bedacht...', enzovoort.

Van Alle Tijden is een geschiedenisquiz, dagelijks, op de tijd van Per Seconde Wijzer en Met het mes op tafel. In de slagschaduw van het heden (het Achtuurjournaal) wordt op NPO2 het verleden in hapklare brokken opgediend. In de eerste ronde drukken de kandidaten - waaronder ook jongeren, die dan aangesloten blijken bij een of ander historisch dispuut - op een pracht van een rode knop en verschijnt er een jaartal. Over dat jaar wordt een vraag gesteld. Daarna volgt een meerkeuzeronde, nog een ronde en een finale. Aan het eind wint het ene team en het andere niet. Veel scheelt het nooit.

Dit is de kern van een quiz. Geen ingewikkeld gedoe met bluffen, hints uit een emmer water vissen of dat een van beide kandidaten op een hometrainer finale-seconden bijeen trapt. Gewoon: vragen, antwoorden, tussenstanden. In de finaleronde, waarin teams vragen krijgen over een vooraf opgegeven specialisme als 'Noormannen' of 'kruistochten', kan de tegenstander de vraag 'kapen'. Het puntenaantal loopt op, bij een gekaapt fout antwoord gaan de punten eraf.

Alles kan dus nog gebeuren.

Je zou kunnen zeggen dat Van Alle Tijden wat flets oogt en dat het ook midden jaren negentig al gedateerd zou hebben aangedaan. Wie dat beweert, houdt niet werkelijk van quizzen - en ook niet van geschiedenis trouwens, want zo zagen vroeger alle televisiequizzen er ooit uit.

Klein puntje van kritiek: de vragen. Te moeilijk. Voor mij althans. De naam van de eerste stoomlocomotief in Nederland ken ik niet, en dat Ho Chi Minh was opgeleid tot banketbakker was ook nieuw voor me. Aan het eind van de dinsdagaflevering passeerde een vraag over de Slag bij Nieuwpoort.

'1600!' riep ik vanuit de keuken, want ik ken mijn Trivial Pursuit-pappenheimers. Helaas: dat jaartal werd als basiskennis verondersteld. Men wilde weten waar het in die Slag exact om ging.

Geen flauw idee. Toch jammer.

V's televisierecensententeam bestaat uit Julien Althuisius, Hanna Bervoets, Gidi Heesakkers, Haro Kraak en, deze week, Frank Heinen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden