Wie & wat op de radio

AM Nieuwsradio Of Veronica Nieuwsradio? Vierentwintig uur per dag informatie zonder één noot muziek. Elk uur is ingedeeld in rubrieken....

Classic FM Dit van oorsprong Britse radiostation kreeg vorig jaar vier rest-frequenties op de FM in midden- en noord-Nederland. 60 Procent populaire klassieke muziek en 40 procent jazz. Presentatoren zijn onder anderen Pim Jacobs en Louis van Dijk. Eigenaar: Classic FM UK.

Concert Radio is in ruim vijf miljoen huishoudens op de kabel te ontvangen. Vierentwintig uur klassieke muziek, waarbij de werken in hun geheel ten gehore worden gebracht. Voor 90 procent muziek afkomstig uit periodes van voor de Tweede Wereldoorlog. Meestal zonder presentator, maar op zondag Joop van Zijl. Eigenaar: Arcade.

De Concertzender niet te verwarren met het voorafgaande station. De Concertzender zendt 24 uur per dag 'serieuze muziek' uit van het genre klassiek, jazz, blues en wereldmuziek. De stichting wordt gesteund door veel vrijwilligers en het 'Nederlandse muziekleven'. Op de kabel te ontvangen in de meeste Nederlandse plaatsen.

Euro JazzRadio Alleen op de kabel. Een kloon van het Amerikaanse non profit jazzstation KLON in Californië. Mainstream jazz zonder reclame. Overwegend Amerikaanse presentatoren, maar ook met Jaap Lüdeke en Meta de Vries. Eigenaar: Manaus Business Development bv.

Hitradio Holland FM Vanaf 1 september onder de naam Veronica Hitradio. Is nog niet goed uit de verf gekomen, maar geheel voorbereid op de wedergeboorte. Richt zich op luisteraars van dertien tot 34 jaar. Popmuziek voor 50 procent van Nederlandse bodem. Beproefde Veronica-formule: hits van nu en hits toen. Met onder andere diskjockeys Jeroen van Inkel en Rob Stenders. Straks alle populaire mannen uit de Veronica-stal. Heeft 4,5 kabelaanslutingen en zendt uit via twee middengolffrequenties vanaf het zendschip The Communicator. Eigenaars: Endemol en Veronica.

Love Radio Non stop love songs 24 uur per dag via vier miljoen kabelaansluitingen. De sound wordt aangepast aan het uur van de dag, waarbij de sfeer niet 'verstoord' mag worden door nieuws. Wel door reclamespotjes. Programmaleider Tom Mulder heeft zijn station gericht op vrouwelijke luisteraars tussen vijftien en 35 jaar. Uitsluitend liefdesmuziek uit de afgelopen twintig jaar. Eigenaar: Arcade.

Radio 1 Nieuws- en actualiteitenzender met onder meer alle sportprogramma's van de publieke omroepen. Vanaf 1 september maken de actualiteitenrubrieken plaats voor een centrale redactie onder verantwoordelijkheid van de NOS, die in de 'piekuren' de uitzending gaat verzorgen. In de zogenoemde 'daluren' informatieve programma's van de omroepen.

Radio 2 verloor de laatste jaren steeds meer luisteraars. Sinds vorig jaar met een horizontale programmering en sinds begin dit jaar met meer muziek en jonge presentatoren gericht op een wat jeugdiger publiek. Het 'logische alternatief voor Radio 3'. Willem Duys heeft met Muziekmozaïek (zondag) de het nieuwe format overleefd.

Radio 3 Vierentwintig uur per dag pop. De KRO doet het ontbijt, de VARA de lunch en the magic friends van de NCRV vangen de jongeren op als ze uit school komen. De avonden zijn voor reli-rock (EO) en wat later de progressieve muziek van de VPRO. Onverslagen is Arbeidsvitaminen; het best beluisterde programma op 3.

Radio 4 Klassieke zender met elke morgen, middag en avond een concert. Op zondagmiddag een hoorspel.

Radio 5 Alleen via middengolf en kabel, niet via de FM. Opinie- en achtergrondzender, met documentaires, cultuurprogramma's en interviews. De luisterdichtheid is laag.

Radio 538 Naam slaat op oude AM-frequentie van Veronica in het piratentijdperk. Ontwikkelt zich naar verwachting als een geduchte concurrent voor Radio 3. Opgezet door oud-Veronicamedewerkers onder leiding van Lex Harding. In Nederland via de kabel te ontvangen en zeer binnenkort met een FM-frequentie. Richt zich op brede groep jongeren. 's Middags hits en 's avonds dance, house en soul (Ferry Maat). Ook wil het station wat doen aan 'de sociale, politiek en maatschappelijke bewustwording' van jongeren . Eigenaar: Vrije Radio Omroep Nederland.

Radio 10 Gold Vroeger via de Italiaanse U-bocht, maar tegenwoordig met een landelijke dekking via de middengolf. Ook via zes miljoen kabelaansluitingen. Gouwe Ouwen 24 uur per dag met veel spelletjes. Diskjockeys onder andere Tom Mulder en Peter Holland. 'De grootste hits de meeste prijzen.' Maar ook nieuws, verkeer en weer. Eigenaar: Arcade.

Radio Noordzee Nationaal Via vijf etherfrequenties op de FM. Familiezender voor 21 jaar en ouder met 85 procent pop van Nederlandse bodem, de rest golden oldies. Ook nieuws en praatjes van onder andere Conny Vandenbos en Tom Blom. Op zondag wordt door het populaire Tielse medium Jomanda 'ingestraald' op de zieke en noodruftige luisteraar. Eigenaar: Uitgeverij Strengholt.

Regionale omroep Dertien regionale omroepen zenden vrijwel allemaal twaalf uur per dag uit met overwegend informatieve programma's, gefinancierd met publieke middelen, maar sinds 1991 ook met regionale reclameblokken. Elf omroepen werken samen met Radio 1 en de Wereldomroep in de Radio Nieuws Centrale, die drie maal daags een nieuwsprogramma maakt van een half uur. Sinds 1989 is het zenderaandeel gestaag gestegen ten koste van de landelijke publieke omroep.

RTL Rock Radio Ondanks alle promotie op RTL 4, een slecht renderend radiostation, dat de telefoonspelletjes inmiddels heeft afgeschaft. Stevige rock van het kaliber Bruce Springsteen, U2, Rolling Stones en Dire Straits, bestemd voor oudere jongeren. Zonder nieuwsuitzendingen. Te beluisteren via de meeste kabelnetten (5,2 miljoen aansluitingen). Eigenaar: CTL/RTL.

Sky Radio Non stop popmuziek 'zonder extremen', onderbroken door nieuws en reclame. Sinds vijf jaar via kabel en satelliette ontvangen in Nederland en Groot Brittanië . Het station veroorzaakte een doorbraak in het toelaten van commerciële radio in Nederland. Binnenkort krijgt het een FM-frequentie. Zonder dj's, met uitzondering van Jan - Candlelight - van Veen in de late uurtje. Eigenaar: News International plc. van Murdoch.

In voorbereiding: Nieuwsradio Nederland (eind 1995) 'met een interactief element' in de programma's. NEW Dance Radio (augustus?) met clubmuziek; disco, funk, house en rap. Radio London (juli?): de goeie ouwe tijd van de Engelse zeezender Big L met muziek uit de periode 1965-1985.

Gegevens ontleend aan Radio Handboek van Equmedia.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden