Wie volgt Mubarak op? Egyptenaren komen er voorlopig nog niet uit

Vandaag is het de tweede dag op rij dat Egyptenaren naar de stembus trekken om een nieuwe president te kiezen. De eerste democratische verkiezingen sinds het aantreden van de inmiddels verdreven dictator Hosni Mubarak verlopen relatief kalm, meldt persbureau Reuters. Maar liefst 13 kandidaten strijden om het hoogste ambt. Een tweede ronde is waarschijnlijk nodig voor een definitieve uitslag.

Elise Kuit
Stemhokjes in Caïro. Beeld reuters
Stemhokjes in Caïro.Beeld reuters

Gisteren stonden er lange rijen voor de meeste stembureaus in het land. Ook vandaag wordt het bij sommige stemlokalen naar verwachting druk. Toch is de opkomst van de verkiezingen relatief laag, schrijft Reuters vandaag. In totaal zijn 52 miljoen Egyptenaren gemachtigd hun stem uit te brengen.

Toch heeft de Militaire Raad, die het land leidde na de val van Mubarak 15 maanden geleden, de bevolking opgeroepen massaal te gaan stemmen. Hoe meer burgers gebruik maakten van hun stemrecht, hoe transparanter de verkiezingen zouden verlopen, was de redenatie van het leger.

Veel burgers vrezen echter dat het leger achter de schermen een grote rol blijft spelen, ook al beloofde de krijgsmacht zich terug te trekken als hoogste macht van het land zodra een nieuwe president is verkozen.

Eind juni
Naar alle waarschijnlijkheid zal dat pas eind juni zijn, aangezien de verwachtingen zijn dat geen van de dertien kandidaten, variërend in standpunten van liberaal tot uiterst religieus, vandaag een absolute meerderheid zal behalen. Daarom is een tweede ronde gepland die naar verwachting half juni zal plaatsvinden.

Tijdens de parlementsverkiezingen eerder dit jaar wonnen de religieuze kandidaten met gemak de meeste stemmen. Analisten verwachten dit keer echter dat religie slechts een summiere rol zal spelen bij de keuze voor een kandidaat. Egyptenaren zijn vooral gebrand op het herstellen van de orde. Sinds het verdrijven van Mubarak is het land ten prooi gevallen aan zware criminaliteit zoals autokapingen, ontvoeringen en gewelddadige overvallen, iets waar Egyptenaren onder Mubarak niet mee te kampen hadden.

Volgens de tv-zender Al-Jazeera zijn de Egyptenaren vooral sceptisch over de rol van de politie hierin. Velen denken dat de politie willens en wetens de onveiligheid in stand laat. De politie speelde een dubieuze rol tijdens de dagen van de opstand tegen Mubarak. Agenten zouden met scherp hebben geschoten op demonstranten waarbij meer dan 900 doden vielen. Voormalig president Mubarak wordt beschuldigd van de opdracht tot het schieten te hebben gegeven.

De verkiezingen van gisteren en vandaag vinden plaats op minder dan twee weken voordat er een uitspraak in het proces tegen Mubarak verwacht wordt. Mubarak wordt niet alleen beschuldigd van de moord op circa 900 burgers, hij en zijn twee zonen Gamal en Alaa worden ook beschuldigd van corruptie.

Egyptenaren kunnen nog tot 20:00 uur hun stem uitbrengen. Een uitslag wordt in de loop van de avond verwacht.

Een vrouw toont de inkt op haar vinger, bewijs dat ze gestemd heeft. Beeld reuters
Een vrouw toont de inkt op haar vinger, bewijs dat ze gestemd heeft.Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden