Wie van de weldenkende intellectuelen trekt zich dat eens aan?

Media besteden bijzonder weinig aandacht aan christenvervolging.

In Somalië bekeerde de 17-jarige Nurta Muhamed Farah zich tot het christendom. Haar vrouwelijke verwanten kwamen daar achter en vertelden het door aan de rest van de familie. Daarop werd het meisje in elkaar geslagen. Maar haar geloof opgeven deed ze niet. Haar ouders brachten haar naar een dokter. Die schreef Nurta medicijnen voor tegen geestesziekte. Nurta werd gedwongen die medicijnen in te nemen. Dit leidde er niet toe dat ze haar geloof opgaf.

Opgeven
Haar ouders boden haar vergeving aan in ruil voor het opgeven van het geloof in Christus maar ook dat weigerde het meisje. Ze werd opgesloten. Overdag werd ze aan een boom vastgebonden en ‘s nachts in een kleine donkere kamer vastgezet. Haar ouders martelden haar. Nog gaf ze haar geloof niet op. Op een dag wist Nurta te ontvluchten naar familie in een ander deel van Somalië. Daar werd ze 200 meter van het huis waar ze naar op weg was, door de borst en het hoofd geschoten. Door leden van haar familie, op verzoek van haar ouders. Ze stierf afgelopen 25 november.

2010 was een jaar waarin christenen in vele landen werden vervolgd en Nurta is daar een voorbeeld van. Uit de Ranglijst Christenvervolging van de organisatie Open Doors, die zich inzet voor vervolgde christenen, blijkt dat Noord-Korea de grootste christenvervolger ter wereld is. Wie daar een Bijbel bezit wordt met zijn hele familie naar een strafkamp gestuurd. Ook stelt Open Doors dat islamitisch extremisme de oorzaak is van een wereldwijde toename van christenvervolging. De islam is de belangrijkste godsdienst in acht van de landen die in de toptien van de Ranglijst Christenvervolging worden genoemd. Wanneer we naar de eerste dertig landen kijken, zijn er zes landen te vinden die een andere bron van vervolging hebben dan islamitisch extremisme, stelt Open Doors.

Weinig aandacht
De media besteden bijzonder weinig aandacht aan christenvervolging. Dit terwijl deze levens verwoest en levens kost. Niet zelden zijn christelijke meisjes en vrouwen het slachtoffer. Het is interessant te constateren dat daar door westerse feministen nauwelijks aandacht aan wordt besteed. Die hebben het te druk met het opkomen voor het recht om een hoofddoek of een boerka te dragen, dan wel strijd te voeren uit naam van SGP-vrouwen. Een kwestie van prioriteit, zullen we maar zeggen.

Hoe zit dat met die christelijke vrouwen en meisjes? Ik zal door een paar voorbeelden te noemen het afgelopen jaar doornemen. In Pakistan werkte de christen James Ayub op de boerderij van de moslim Mahammad Shahbaz Ali. Ayub sloot een lening af bij zijn baas tegen 15 procent rente. Dat werd op een dag eenzijdig veranderd in 30 procent. Ayub had daardoor moeite met de aflossing. Hem werd verteld dat zijn familie iets zou overkomen als hij de lening niet binnen twee maanden afbetaalde. Daar tobde hij over maar zijn dochter Sania kwam hem te hulp. Zij ging ook op de boerderij van Ali werken om haar vader te helpen de schuld af te betalen. Daarop werd haar vader ontslagen. Een plaatselijke pastoor probeerde te bemiddelen maar Ali stuurde hem weg.

Gewapende mannen
Op een dag viel een groep gewapende mannen het huis van Ayub binnen. Ze namen Sania mee en zeiden tegen Ayub dat hij haar alleen terug zou zien als hij zijn lening afbetaalde tegen de 30 procent rente. De buren waren van te voren gewaarschuwd om vooral niets tegen de ontvoering te doen. De politie zei ook niets ertegen te kunnen ondernemen omdat Ali een invloedrijk man is. Sania werd naar Ali gebracht. Ze werd gedwongen om zich te bekeren tot de islam en met Ali te trouwen. Ze weigerde zich te bekeren. Daarop werd ze gemarteld. Dagen lang, continu. Op een nacht wist ze eindelijk te ontsnappen.

Dit verhaal staat niet op zichzelf. Christelijke vrouwen en meisjes worden in Pakistan op grote schaal ontvoerd en tot bekering tot de islam en huwelijk met moslims gedwongen. Meestal gebeurt dit naar aanleiding van conflicten over geld of land. Of gewoon uit haat. Drie maanden na de ontvoering van Sania deden een paar twaalfjarige christelijke meisjes de afwas bij een bron.

Lesje
Een groep van vijftien jongens van de nabijgelegen islamitische school rende op de meisjes af. We zullen die christenen een lesjes leren dat ze hun leven lang niet zullen vergeten, riepen ze tegen elkaar. De meisjes vluchtten weg. Maar een meisje viel tijdens het rennen. Zij werd door acht jongens verkracht terwijl de rest van de groep toekeek. Ze werd achtergelaten in het veld en uiteindelijk brachten wat dorpelingen haar naar haar ouderlijk huis. Haar vader, een onderwijzer, ging aangifte doen maar deze werd door de politie geweigerd.

Een van de politiemannen zou later toegeven dat de aangifte onder druk van militante moslims niet werd geaccepteerd. Wrang is dat de politie de vader daarmee waarschijnlijk heeft behoed voor het lot dat een andere christelijke vader onderging nadat zijn zestienjarige dochter door drie van zijn collega’s was verkracht. De man deed aangifte en die werd aanvankelijk geweigerd maar uiteindelijk lukte het hem toch om zijn klacht te laten registreren. Op weg naar huis werd hij door collega’s ontvoerd en naar het huis van zijn werkgever gebracht. Daar werd hij gemarteld tot hij bijna dood was

Op de dag dat de Somalische Nurta stierf werd bekend dat de Pakistaanse Asia Bibi, de christenvrouw die wegens blasfemie tot dood door ophanging veroordeeld is, geen gratie verkrijgt van president Zardari. Inmiddels is haar belangrijkste beschermheer, de gouverneur van de provincie Punjab vermoord in verband met zijn steun aan haar en zijn kritiek op de Pakistaanse blasfemiewetten. Er staat een prijs op het hoofd van Bibi en een extremistische islamitische groepering heeft aangekondigd een zelfmoordaanslag te plegen op de gevangenis waar ze verblijft. Haar echtgenoot is inmiddels ondergedoken. Bibi weet dat zij ten dode is opgeschreven. Zij zal sterven als het vonnis ten uitvoer wordt gebracht en zij zal vermoord worden als zij gratie krijgt en wordt vrijgelaten.

Debat
Tijdens een debat over de islam in de Balie hoorde ik Sjoerd de Jong de stelling verdedigen dat men de islam niet moet aanvallen maar juist gebruiken om de slechte positie van de vrouw te verbeteren. Ik vraag me af hoe hij zich dat concreet voorstelt. Het is jammer dat hij daar verder niet op inging. Ik had daar meer van verwacht temeer omdat hij de auteurs van het boek De Islam. Kritische essays over een politieke religie (redactie Wim en Sam van Rooy), verwijt alleen een diagnose te stellen.

De Jong wil zelf meer maar komt daar niet toe en dat is jammer. Ik had wel willen weten hoe een beroep op de islam een meisje als bekeerling Nurta had kunnen redden of de positie van christelijke vrouwen in landen als Pakistan, die als niet meer dan vee worden beschouwd, zou kunnen verbeteren.

Hoe redden we christelijke meisjes en vrouwen in overwegend islamitische landen van gedwongen huwelijken, verkrachting, geweld, verminking, beperking van hun geloofsvrijheid en rechtsongelijkheid. Hoe redden we moslimmeisjes in islamitische culturen daarvan? Met een beroep op de islam? En de christenen in Noord-Korea? Gaan we hun leven redden met een beroep op het communisme? En als dat niet helpt? Gaan we dan weer over tot de orde van de dag en schande spreken over wat er allemaal bij ons mis is.

Zo gaat het altijd. De mond vol over het minarettenverbod in Zwitserland, over een eenzijdig boek dat vooral kritisch is over de islam, over de PVV, over een school in Volendam die een hoofddoekje verbiedt. Roep maar hoe erg het is. Ondertussen is Nurta dood, zit Asia Bibi op haar dood te wachten en worden wereldwijd christenen vervolgd en vermoord. Wie van de weldenkende intellectuelen trekt zich dat nu eens aan?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden