Wie van de drie wint de GrachtenfestivalPrijs?

Violist, cellist en bariton genomineerd voor de prijs voor jonge musici

Als de genomineerden van de GrachtenfestivalPrijs vanavond aan hun concert beginnen, heeft de jury het oordeel al geveld. Drie muziekjournalisten hebben de musici een jaar lang gevolgd. In een etentje voorafgaand aan het optreden in de tuin van Hotel Krasnapolsky in Amsterdam bepalen zij wie de prijs krijgt. Wordt het cellist Ella van Poucke, bariton Michael Wilmering of violist Elise Besemer?

Van links naar rechts: violist Elise Besemer, bariton Michael Wilmering en cellist Ella van Poucke. Foto Martijn de Jong, Dik Nicolai en Wouter le Duc

De GrachtenfestivalPrijs is sinds 2007 een vast onderdeel van het Grachtenfestival, dat deze week podia biedt aan Nederlands muziektalent. De winnaar krijgt een hoofdrol op de volgende editie en mag dan vijf concerten samenstellen en combinaties maken die anders door beperkte budgetten niet zo snel mogelijk zijn. Zo haalde de winnaar van vorig jaar, pianist Sophiko Simsive, een Georgisch koor naar Amsterdam.

Maar het is natuurlijk ook prestige. De winnaar wordt een internationale carrière voorspeld. Eerder ging de prijs naar onder meer harpist Remy van Kesteren (2013), mezzo Karin Strobos (2011) en Lisa Jacobs (2008). Wie zijn zij de huidige genomineerden, en wat maakt hen bijzonder?

Avond van de GrachtenfestivalPrijs
16 augustus, 21.00 uur
Hotel Krasnapolsky, Amsterdam

Familiespel - Ella van Poucke (23)

Ella van Poucke (23) komt uit een muzikale familie. Haar Cubaans-Amerikaanse moeder kwam naar Nederland om als altviolist in orkesten te spelen, haar vader is trompettist en speelde in de Radio Kamer Filharmonie. En dan is daar nog broer Nicolas, die tot de betere Nederlandse pianisten van zijn generatie behoort.

Wat Ella kenmerkt als cellist, in de woorden van haar broer? 'Ze heeft een heel directe manier van communiceren. Ze is heel intuïtief. Er zit geen ego tussen haar en de muziek.'

Ella van Poucke won het Prinses Christina Concours in 2008. In 2012 werd ze als Nederlandse afgevaardigde naar Wenen gestuurd voor Eurovision Young Musician of the Year. Ze soleerde bij professionele orkesten. Volgend seizoen staat ze twee keer in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam.

Ella van Poucke. Foto Wouter le Duc

Outsider - Elise Besemer (22)

Het is verleidelijk om violist Elise Besemer (22) als outsider te zien. Vergeleken bij Wilmering en Van Poucke heeft de Rotterdamse wat meer op de achtergrond geopereerd. En of ze een carrière als solist ambieert, is nog maar de vraag. In De Telegraaf zei ze onlangs dat ze erachter is gekomen dat ze zich vooral op haar plek voelt in een ensemble of orkest - als lid van de orkestacademie van het Concertgebouworkest speelde zij daar geregeld mee. De positie van solist maakt 'een heks' van haar, zei ze.

Maar ze kán het wel, soleren, want het was haar optreden in het Vioolconcert van Stravinsky op het Oskar Backconcours (gedeelde tweede plaats) in 2016 dat uiteindelijk tot deze nominatie zou leiden. Ze viel op met technisch hoogstaand spel en een verzorgde klank. Het concert is terug te zien op YouTube, waar je haar ook prachtig Brahms kunt horen spelen als aanvoerder van haar eigen Arkovsky Sextet.

Elise Besemer. Foto Martijn de Jong

Liedzanger - Michael Wilmering (28)

Bij De Nationale Opera was hij al te zien in veelgeprezen producties als Salome, Dialogues des Carmélites en Louis Andriessens Theatre of the World, waarin hij de rol van Goethe zong. Een grotere rol was vorig jaar voor hem weggelegd in Il matrimonio segreto van Domenico Cimarosa. Operaminnend Nederland weet: die Michael Wilmering (28), die komt er wel.

Wilmering, een klassieke bariton, houdt zich ook bezig met het liedrepertoire. Op het Internationaal Vocalisten Concours won hij vorig jaar drie prijzen. Hij valt op door zijn programmakeuze: zo maakte hij voor het Grachtenfestival het programma Grenze(n)loos, waarin hij romantische liederen over 'de vreemdeling' verbond aan de vluchtelingencrisis én aan zichzelf: als kind werd hij namelijk geadopteerd uit Colombia.

Michael Wilmering. Foto Dik Nicolai