Wie stemmen niet wil beïnvloeden, mag best eens zwijgen

'Wij willen verkiezingen niet beïnvloeden, maar verslaan', zegt de NOS. Best lastig nog.

null Beeld anp
Beeld anp

vermoedelijk was het geen 1 aprilgrap, wat de NOS vrijdag bekendmaakte. De omroep zal geen opkomstcijfers meten tijdens het referendum van woensdag. Dat heeft de NOS besloten nu het erop lijkt dat die opkomst ertoe doet. Zolang het nutteloze informatie is, kun je er dus rustig de nieuwsluwe uren van een doorsneeverkiezingsdag mee vullen. Maar niet als het er om spant of de benodigde 30 procent zal worden gehaald.

'Wij willen verkiezingen niet beïnvloeden, maar ze verslaan', zei NOS-baas Marcel Gelauff.

Wie de berekeningen van wiskundevrouw Ionica Smeets afgelopen zaterdag in deze krant heeft gelezen, zag dat de uitslag wordt bepaald door één persoon: de 3.851.681'ste stemmer die het stemhokje mogelijk zal betreden. Hoe graag ik in het NOS Journaal ook dat straatinterviewtje zou zien met die ene doorslaggevende stemmer, ik vind het bericht van de NOS goed nieuws.

Media hebben altijd invloed, en lang niet altijd goede. Bewijzen kun je het nooit, maar mij zou het niet verbazen als de eindeloze herhaling van bloederige beelden van aanslagen de angst voor terreur vergroten - ook nog eens precies het doel van de plegers.

Wie stemmen niet wil beïnvloeden, mag best eens zwijgen. Daar is veel voor te zeggen. De gedachtengang van Gelauff opent perspectieven voor volgende verkiezingen.

Vrije verkiezingen heten het feest der democratie, maar de waarheid is dat ze steeds luidruchtiger worden verstoord door een circus waarin media, politici en hun spindoctors gezamenlijk optrekken. De dynamiek wordt aangedreven op ballonnen gevuld met lachgas en helium - lichter dan lucht.

De aanblik stemt mij altijd droeviger over politiek (en media) dan in de rest van de vier jaar. De oeverloze campagnebabbels, politici in Koffietijd in polonaise met Frans Bauer, die stroom aan uitonderhandelde verkiezingsdebatjes van één minuut: alsof het bedoeld is mij uit het stemhokje weg te jagen.

Het voornemen van Gelauff klinkt mooi, maar is heilloos zolang andere media niet meedoen. Wie woensdag de opkomst wil weten vóór sluiting van de stembus, hoeft alleen maar de concurrent te raadplegen. Daar gingen we zondag al: Maurice de Hond 'vreest te lage opkomst'. Dat meldde De Telegraaf, gevolgd door vele andere media.

Zaterdag las ik op internet een kloek bericht waarin alle peilingen en onderzoeken over de kiezer bondig waren samengevat. Ook stond er iets over de te verwachten opkomst: 'Het referendum trekt voldoende mensen naar de stembus om geldig te zijn, blijkt uit de peilingen. De kritische grens van 30 procent wordt ruimschoots gehaald met een verwachte opkomst van 35 procent (Telegraaf) of zelfs 43 procent (Volkskrant).'

Ik keek nog eens goed op welke website ik zat. Verrek: NOS.nl. Zie je daardoor maar eens niet te laten beïnvloeden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden