Wie Sinatra negeert, heeft nooit geluisterd

'Degene die durft te beweren dat de muziek van Frank Sinatra irrelevant is geweest voor zijn of haar leven, heeft nooit goed geluisterd, of heeft simpelweg niet werkelijk geleefd', aldus een Amerikaanse muziekcriticus....

TIM OVERDIEK

Van onze medewerker

Tim Overdiek

NEW YORK

Maar Ol' Blue Eyes is niet dood. Hij viert dinsdag zijn tachtigste verjaardag en heel Amerika zingt op eigen wijze Happy Birthday. De stad New York, op de meest uiteenlopende artistieke manieren verbonden met Sinatra's zestigjarige carrière als entertainer, doet dat onder meer door vanavond de 3122 lampen van het Empire State Building een blauwe gloed over Manhattan te laten schijnen.

Ieder zichzelf respecterend theater wenst via de lichtreclames Sinatra een fijne verjaardag, stadsbussen in de VS dragen dezelfde boodschap uit en in besloten kring zal de man zelf terugkijken op een meer dan bewogen leven. Dood is hij nog lang niet en gepensioneerd is the chairman of the board evenmin - zijn twee jaar durende vut begin jaren zeventig niet meegerekend.

'Als een achttien-karaats manisch-depressieve man die een leven vol gewelddadige, emotionele tegenstrijdigheid achter de rug heeft, loop ik over van zowel droefheid als opgetogenheid', sprak Sinatra poëtisch over zichzelf. Dat was in 1963, en in de drie volgende decennia zouden meer intrigerende hoofdstukken aan zijn invloedrijke carrière worden toegevoegd.

Optreden doet hij niet meer. Afgelopen jaar werd op trieste wijze duidelijk dat het geestelijke aftakelingsproces definitief is ingezet. Bij Tijdens het uitreiken van de Grammy's onderbraken producers Sinatra's speech, waarin hij maar wat voor zich uit brabbelde. Een andere keer zakte hij uitgeput op het podium ineen en in augustus merkte hij niet dat hij de microfoon verkeerd om voor zijn mond hield.

Dit jaar presenteerde The Voice zich slechts twee maal aan het publiek. De laatste keer liet hij zich door Tony Bennett en Bruce Springsteen verleiden om op het podium te verschijnen en met een gemêleerd gezelschap de laatste noten van New York, New York mee te zingen. Naar verluidt slaagde Sinatra slaagde erin de bombastische slotmaten van het wereldberoemde nummer vast te houden. Donderdag kan Amerika dat zelf constateren als het gala-feest ter ere van Sinatra's tachtigste verjaardag door ABC wordt uitgezonden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden