Wie oorlog voert, krijgt oorlog terug

De ingezonden brieven van vrijdag 22 december.

De gekaapte trein bij De Punt (1977).Beeld anp

Wie oorlog voert...

Met enige verbazing blijf ik de nieuwsberichten over de Molukse treinkaping volgen. Nu in de krant van woensdag de advocaat mevrouw Zegveld: mijn cliënten zijn geëxecuteerd. Ja, dat idee had ik ook al. Immers was dat niet precies hetzelfde als wat de Molukkers bij de kapingen zelf ook deden: mensen gegijzelden executeren. Het was bij De Punt wel duidelijk waar de Nederlandse staat mee te maken had. Een groep die oorlog voerde om haar idealen te bereiken. Welnu, wie oorlog voert, krijgt oorlog terug; in geval van de treinkaping bij de Punt werd het leger, i.c. de mariniers ingezet. Dan gaat het er niet meer vreedzaam aan toe. Er wordt vaak een overdosis geweld ingezet en in oorlogssituaties verboden, maar niet ongebruikelijk er worden ook strijders die zich hebben overgegeven of niet meer kunnen verdedigen, alsnog gedood. Oorlog dus. Iets wat de Molukkers over zichzelf hebben afgeroepen. Het antwoord op hun eigen terroristische gedrag. Het is mij een raadsel hoe men denkt dat dit soort oorlogszuchtige personen nog rechten denken te kunnen ontlenen na wat ze zelf hebben ontketend.

R.A. van den Bent, Texel

Ingerukt mars!

Volgens mij is het tijd dat brigadegeneraal Ron Smits zelf opstapt. Hij geeft er geen blijk van te begrijpen dat hij zelf verantwoordelijk is voor de situatie in Schaarsbergen. Hij is daar eindverantwoordelijk vanaf 1 juni van dit jaar, de situatie speelde al in 2015, dan had hij toch al lang moeten ingrijpen.

Defensie dient de samenleving, dat vraagt niet om een machocultuur maar om een waardengedreven organisatie waar dienstbaarheid, respect, saamhorigheid, eigen verantwoordelijkheid nemen hoog in het vaandel zouden moeten staan. Hij zou toch in eerste instantie met het eigen management aan de slag moeten gaan.

Wat ik verwacht van iemand in zijn functie is dat hij krachtig optreedt en er voor zorgt dat er geen ruimte meer is voor excessen in de toekomst.

Als hij verbaasd is dat ondanks zijn uitnodiging om naar hem toe te komen er niemand naar hem toekomt, dan heeft hij het echt niet begrepen.

Patricia Harmsen, Apeldoorn

Geestelijke armoede

Uit geestelijke armoede laat de Protestantse Kerk in Nederland geen middel onbenut om bij het geseculariseerde en geliberaliseerde Nederland, met zijn koudwatervrees voor elke religieuze uiting, in het gevlei te komen.

Ik heb een Serious Request om daar eens mee op te houden. Het christendom is een prachtige godsdienst met een rijke muzikale traditie van 2.000 jaar. Ik wil dus graag dat in de kerkdienst tijdens de Kerstdagen Ere zij God, Er is een kindeke geboren op aard en Stille Nacht, Heilige Nacht wordt gezongen.

Misschien ben ik met mijn 55 jaar al wat te oud voor een opgeleukte Top 2000-kerkdienst, maar ik hoor Claudia de Breij graag op een ander moment van de week. Ik vind het ontzettend tof dat ik bij haar mag schuilen en dat ze een kamer voor mij vrij houdt, maar in de herberg van Onze Lieve Heer is voor ieder mens altijd plek. Ik vrees toch dat dit, met alle goede bedoelingen, Claudia wat te druk zal worden.

Martin van den Berg, Utrecht

Van der Gijp

Meneer Van der Gijp vindt de seks die ik deel met mijn vriend ranzig. Dat vind ik ook van de seks die Van der Gijp zou hebben met een vrouw. Maar het is helemaal niet relevant wat ik van de seks van hetero's vind, noch wat van der Gijp van onze seks vindt. Wel relevant is dat niet hetero's, maar homoseksuelen tot op de dag van vandaag gevaar lopen in de openbare ruimte en waar niet al, en misschien kan die meneer Van der Gijp begrijpen dat als hij homoseks ranzig noemt, hij dat gevaar in ieder geval niet verkleint. Maar mogelijk interesseert dit Van der Gijp helemaal niet. Zolang hij maar niet uitgescholden, bespuugd of belaagd wordt vanwege zijn geaardheid (al die drie dingen zijn ons meerdere malen overkomen in ons leven).

D. Weijers en L. Wijnands, Amsterdam

Izz ad-Din Ruhulessin

Naar aanleiding van de opiniebijdrage van Izz ad-Din Ruhulessin heb ik een voorstel: maak deze bijdrage verplichte kost voor alle middelbare scholieren en alle columnisten, opiniemakers, journalisten, beïnvloeders en BN'ers in Nederland.

Ruud J.M. van Heijst, Elst

Gebedsruimte CDA

Tenenkrommend, het bericht over de inzegening van de gebedsruimte van het CDA in de Tweede Kamer. Limburg wordt in het algemeen bij het boven-Moerdijkse publiek spottend weggezet als een achtergebleven gebied. Onbekend maakt onbemind, denk ik dan. Maar nu doen sommige Limburgers, terzijde gestaan door een bisschop, daar nog een schepje bovenop. Vindt de bisschop dit nu echt horen bij zijn herderlijke taak? Schutterskoningen en -koninginnen alsmede hun parafernalia slaan als een tang op een varken in Den Haag; deze folklore hoort in het zuiden te blijven.

En dan nog even dit: als er een gebedsruimte voor christenen bij het CDA komt in de Tweede Kamer, kunnen we daar dan ook binnenkort gebedsruimten voor moslims en hindoes tegemoetzien? Ja, dat komt ervan als je toestaat dat er een piano op kantoor geplaatst wordt, dan zijn er nog wel meer persoonlijke behoeften. Wanneer komen de eerste huisdieren, oppasoma's en andere ongein?

Dorthy Ariaens, Lunteren

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden