Wie nog twijfelt aan de potentie van Forum voor Democratie, was niet op het partijcongres

Tien maanden geleden was de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord nog groot genoeg, nu kwamen 1.600 mensen naar de RAI om te horen dat het voor onze beschaving erop of eronder is. Wie nu nog twijfelt aan de potentie van Forum voor Democratie (FvD), was zaterdag niet op het partijcongres in Amsterdam.

null Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

FvD presenteerde zich als de partij van de laatste kans. Nederland is reddeloos verloren, tenzij het zich snel bevrijdt van de huidige politieke en journalistieke elite en zich losmaakt van de Europese Unie. Of zoals Thierry Baudet het verwoordde: 'We kunnen niet langer ronddobberen zonder visie, zoals Mark Rutte in zijn grenzeloze cynisme zegt te doen.'

Baudets ideaal: het Europa van 150 jaar geleden

Over vijftien of twintig jaar is het te laat, dus deze generatie moet het tij keren, hield hij zijn gehoor voor. 'Onze vloot moet de beschaving doen herrijzen. Daarom zijn wij een Renaissancepartij.' Dat moet niet uit woede gebeuren, integendeel. 'Forum voor Democratie is een partij van liefde, van liefde voor elkaar en voor Nederland.'

Dan doelt hij niet op het Nederland van nu, een land van open grenzen en vele kleuren. Zijn ideaal is het Europa van 150 jaar geleden. Er zijn er die daarbij denken aan kinderarbeid, aan censuskiesrecht en plaggenhutten. Zo niet Baudet: voor hem was het de eeuw van Rilke en Baudelaire, hij hoort er Puccini bij, en ziet 19de-eeuwse stadsvernieuwing.

Het filmpje waarmee het middagprogramma begon, gaf een indruk van het Nederland dat Baudet voor ogen moet staan: molens, zwermen vogels, schepen, dravende koeien, Deltawerken, fietsers, schaatsers, de Nieuwjaarsduik, vrouwenvoetbal, Max Verstappen. Een land van vreemde smetten vrij.

Thierry Baudet op het partijcongres in de RAI in Amsterdam Beeld ANP
Thierry Baudet op het partijcongres in de RAI in AmsterdamBeeld ANP

Baudet geeft 'klimaatontkenner' Marcel Crok staande ovatie

Dit eerste grote congres was opgezet als spoedcursus Forumkunde. Een groot deel van het partijkader beklom daartoe het podium. Te beginnen met tweede man Theo Hiddema, die over zijn woorden altijd een ironiefilter legt, en zo contrast biedt aan de vaak gezwollen toon van Baudet: 'Er zijn van die momenten in de Kamer dat ik denk: even een sigaretje, dat kan het landsbelang wel hebben.' Hiddema weet als geen ander het wankele midden te houden. Zo noemde hij Kamervoorzitter Arib 'een kroonjuweel van de democratie'.

Dat wankele midden verdween uit beeld bij het onderwerp klimaat. FvD bleek Marcel Crok te hebben uitgenodigd, een van de weinige 'klimaatontkenners' die nog resteren. Zijn verhaal over klimaatverandering als mythe van het partijkartel riep vanuit de zaal verontwaardigde reacties op. Baudet gaf hem een staande ovatie.

Het kader van FvD bestaat goeddeels uit mensen met een mooie loopbaan in wetenschap, advocatuur of bedrijfsleven. Mensen als Jan Louis Burggraaf, succesvol advocaat en getuigend christen. Hij zei voor Forum te kiezen omdat de overheid haar primaire taak - bescherming van de bevolking - verzaakt. Mensen ook als wetenschapper Paul Cliteur - als godfather van FvD aangekondigd - die zijn betoog kracht bijzette met een vergiet op het hoofd. Dit om aanschouwelijk te maken dat het College voor de Rechten van de Mens zich met zijn advies om de hoofddoek bij sommige politiefuncties toe te staan op een hellend vlak begeeft.

Annabel Nanninga

Annabel Nanninga is lijsttrekker in Amsterdam, de enige gemeente waar FvD onder eigen vlag meedoet aan de lokale verkiezingen. Ze vertelde te hebben overwogen te verhuizen omdat ze dacht te wonen 'in een stad vol genderneutrale gekken.' In plaats daarvan wil ze nu het gevecht aangaan; 'Juist in Amsterdam, waar politiek kluitjesvoetbal wordt gespeeld.'

Praktische voorstellen of concrete plannen kwamen niet langs. Daar ging het ook niet om. Forum voor Democratie is een partij van gevoelens. Op dit congres moest het gevoel van urgentie worden overgebracht. Dat gevoel krijgt weerklank. De partij heeft naar eigen zeggen 17 duizend leden, jongerenafdeling JFVD heeft er vierduizend. In de hal stonden tafels waarachter de twaalf provinciale afdelingen zich presenteerden. Die prepareren zich in klasjes op de verkiezingen van 2019. Via de Provinciale Staten kan FvD het Rutte III in de senaat moeilijk maken.

Dat het door Baudet gehanteerde frame van 'partijkartel' in korte tijd zo aanslaat, zou voor de gevestigde partijen reden moeten zijn bij zichzelf te rade te gaan. Of, zoals de Amsterdamse kandidaat Yernaz Ramautarsing het zei: 'Kijk maar uit: de volgende keer staan we in de Ahoy' of in de Arena.'

Opinie Peter Middendorp: Baudet stelde in de Kamer een legitieme vraag, maar werd daarop luid en duidelijk uitgelachen
Zakelijk gesproken, zo mag voor de lezers van deze column intussen toch ook wel bekend worden verondersteld, vind ik hem, om even wat krachttermen achterwege te laten, niet zo. Dat is de andere kant van het verhaal

Hoeveel invloed hebben de PVV en het FvD op het huidige regeerakkoord gehad?
Drie wetenschappers beoordelen het regeerakkoord op zijn rechts-populistisch gehalte (+)

Hoe rechts is Forum voor Democratie?
Een FvD-adviseur verwees naar een complottheorie over witte genocide. Hoe ver leunt de partij van Thierry Baudet naar rechts? (+)

Op zoek naar de 'ware kunst' volgens Thierry Baudet

Toine Heijmans volgt advies van Thierry Baudet op en bekijkt 'de ware kunst' (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden