Column

'Wie moet hier opgevoed worden? Kinderen of de krijsende shopmoeder?'

Moeders die klagen dat het shoppen en uitgaan erbij inschiet door hun kinderen. Hoe verwend is dat? vraagt columnist Malou van Hintum zich af.

'Arme kinderen. Ze horen niet bij 'alles wat je leuk vond in je leven', want dat is uit eten gaan, naar de film gaan, nieuwe kleren kopen, weekendjes weg en verre vakanties.'Beeld anp

De wereld is verdeeld in twee typen mensen. Mensen met problemen, en mensen die denken dat ze problemen hebben. Vertegenwoordigers van de laatste categorie deden afgelopen zaterdag in het Volkskrant Magazine hun beklag, onder de kop 'Waren ze alvast de deur maar uit'. Ze, dat zijn de fysiek en mentaal gezonde kinderen van deze goedopgeleide veelverdieners. Bij het artikel stonden twee foto's van een kind dat een kartonnen bord omhoog hield met daarop in grote letters het woord 'zeikwijf'. Schelden is niet sjiek, maar dit kind had wel gelijk.

Waarom? Lees zelf maar. Kinderen hebben is 'verschrikkelijk veel werk, je krijgt er een hele berg zorgen bij en voor alles wat je leuk vond in je leven heb je geen tijd meer'. 'Het leven zoals je het kende ontglipt je en alles waarvan je genoot wordt een zeldzaamheid.' 'Na een lange werkdag thuiskomen in een huis vol rotzooi, het aanrecht vol ontbijttroep en dan nog moeten koken (iets dat ze toch niet gaan opeten). Dat is kinderen hebben.'

Egocentrisch
Arme kinderen. Ze horen niet bij 'alles wat je leuk vond in je leven', want dat is uit eten gaan, naar de film gaan, nieuwe kleren kopen, weekendjes weg en verre vakanties. Ze horen ook niet bij 'alles waarvan je genoot', want aan dat genieten is na de bevalling een bruut einde gekomen. 'Ik heb alles on hold gezet, alles wat ik zelf leuk vond, doet er niet meer toe.' Ze horen wel bij de dagelijkse frustraties van een stel egocentrische truttenbollen (v/m) die kennelijk dachten dat ze kinderen er wel even 'bij' konden nemen. Maar wat blijkt in de praktijk: kinderen moeten verzorgd en opgevoed worden!

Whaaa!

Kinderen moeten leren eten, hun troep opruimen, zichzelf amuseren en hun behoeften uitstellen. En dat leer je ze niet door 'conflicten en dreigen met straffen'. Maar ja, als je zelf je huis als een slagveld achterlaat voordat je vertrekt (misschien wat eerder opstaan?), wanhopig bent omdat je een film niet in de bioscoop kunt zien maar thuis op de bank tot je moet nemen (verschrikkelijk!), omdat je blijkbaar niet eens in staat bent een oppas te regelen (vreselijk gedoe!), en treurig laat weten dat wandelvakanties in het Midden-Oosten voorlopig zijn uitgesloten (wat een drama!), dan beheers je zelf niet wat je van je kinderen vraagt.

Shoppen
Wie moet hier eigenlijk opgevoed worden? De krijsende moeder die wéér niet kan gaan shoppen, en wier zondagmiddagthee met vriendinnen in de war wordt geschopt door een kind dat smeekt om het afgebroken oor van zijn konijn te lijmen? Of de kinderen die met hun aanwezigheid het luxe lanterfanten belemmeren en een sta-in-de-weg zijn voor al die fantastisch leuke activiteiten die 'een zeldzaamheid' zijn geworden?

Kinderen die ooit zullen lezen dat hun moeders de tijd die ze overhielden dankzij de schoonmaakster (!) en de kant-en-klaar-maaltijden (!), niet gebruikten om lekker samen te ravotten, maar uitgeteld in een loge van Gerard van den Berg doorbrachten. 'Niet: naar de kroeg, de film, sporten of naar een museum. Maar: uitrusten. Zo moe zijn we.'

Arme kinderen. Die tijd was sowieso al niet voor hen.

Malou van Hintum is columnist voor Volkskrant.nl
Twitter: @Malouvh

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden