'Wie meer loon wil, moet zijn vakantiedagen maar verkopen'

Werknemers die loonsverhoging of koopkrachtbehoud willen, kunnen hun extra vakantiedagen, verlof en atv-dagen laten uitbetalen. De ruimte voor loonsverhogingen verschilt per bedrijf, maar is zeer beperkt en de werkgevers willen de lastenverzwaringen van het kabinet niet compenseren.

Gijs Herderschee
Archieffoto van een gezin dat vakantie viert Beeld ANP
Archieffoto van een gezin dat vakantie viertBeeld ANP

Dit schrijft de AWVN in een vertrouwelijke instructie aan cao-onderhandelaars. De AWVN is als vereniging een van de grootste leden van de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland en adviseert honderden bedrijven bij het cao-overleg met de vakbonden. Tot nu toe stelden de werkgeversorganisaties een cao-instructie op, dit jaar wordt dat voor het eerst overgelaten aan de AWVN.

Die vindt voorts dat jubileumuitkeringen voor werknemers moeten worden afgeschaft. Daarnaast moet het pensioen onderdeel van de cao worden. Op die manier moet het een gewone arbeidsvoorwaarde worden, want het pensioen wordt de grootste aanjager van de totale loonkosten.

Over loonsverhogingen is de AWVN erg terughoudend. Het is niet de taak van werkgevers om de lastenverzwaringen te compenseren. 'De vanzelfsprekendheid dat de structurele loonontwikkeling minstens leidt tot koopkrachtbehoud, staat - mogelijk voor een periode van meerdere jaren - sterk onder druk.' De beloning moet mede afhankelijk worden van het presteren van het individu of de onderneming.

Extraatjes
Werknemers kunnen zelf loonsverhoging regelen door af te zien van extraatjes: 'Schaf bijvoorbeeld maatregelen om ouderen te ontzien, bijzonder-verlofregelingen, bovenwettelijke vakantiedagen en adv-dagen af en stop de waarde hiervan in een persoonlijk arbeidsvoorwaardenbudget.' Een deel van die extraatjes kan worden afgeschaft. 'Beloningsvormen als jubileumuitkeringen en leeftijdsafhankelijke vakantiedagen zijn achterhaald en horen in principe niet thuis in modern beloningsbeleid', vindt de AWVN.

De pensioenregeling waarin onder meer het inkomen voor gepensioneerden en de premie voor de werkenden wordt geregeld, staat nu los van de cao. 'De pensioenovereenkomst staat heel vaak niet correct in een cao. De hoofdlijnen van de regeling, de premievaststelling en de verdeling van de kosten horen daar thuis omdat het pensioen onderdeel is van het totale arbeidsvoorwaardenpakket.'

Alle pensioenregelingen moeten op de schop vanwege de pensioencrisis en de veranderende wetgeving, kondigt de AWVN aan. 'Het is belangrijk voor werkgevers zich te realiseren dat pensioen de grootste bron van loonkostenstijging dreigt te worden.' Door de sterk gestegen kosten moet het pensioen onderdeel van de cao worden. Nu worden de premies door het pensioenfonds afgekondigd en die komen boven op de loonsverhoging en andere kosten in de cao.

Wel meent de AWVN dat de pensioenpremie omlaag kan door een reeks van versoberingen die het kabinet heeft aangekondigd. Zo gaan pensioenfondsen in 2014 rekenen met 67 jaar als pensioenleeftijd en moeten de regelingen voor 2015 worden aangepast aan de beoogde nieuwe Pensioenwet. Daarnaast wordt het sparen voor het pensioen met belastingmaatregelen versoberd.

Per saldo, aldus de AWVN, kan de premie dus omlaag. 'Op deze manier worden de kosten van pensioen voor werkgevers en werknemers weer meer naar normale proporties teruggebracht.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden