Wie Medialogica kijkt snapt waarom Turken Europa wantrouwen

Wie Medialogica kijkt over de diplomatieke crisis met Turkije, snapt waarom Turken Europa wantrouwen.

Hanna Bervoets
null Beeld
Beeld

Stel, een Nederlandse minister - laten we zeggen: Ingrid van Engelshoven - reist af naar de Nederlandse ambassade in Rusland. Van Engelshoven wil een toespraak houden, maar voor ze de ambassade kan betreden houden Russen haar tegen. We zien live op tv hoe zij omsingeld wordt, agenten haar opsluiten in haar auto. Toegestroomd publiek, vooral Nederlandse expats, begint te morren, waarop de Russische politie met knuppels op de mensen inslaat. De menigte wordt aangevallen door politiehonden. We zien een blonde jongen flink gebeten worden, bloed op zijn kleding.

Wat denken we dan? Precies: Rusland bananenrepubliek.

Zo zullen sommige Turken Nederland hebben gezien na de 'Turkije-rel' van vorig jaar maart. Natuurlijk: de vergelijking Rusland/Nederland is totaal scheef, maar het gaat erom hoe Erdogan-aanhangers ons land zien: als volkomen ondemocratische natie. Hoe dat kan, daarover ging Medialogica (NPO2) gisteravond. Onderwerp was de berichtgeving rond de diplomatieke crisis die ontstond toen premier Rutte de Turkse minister Fatma Kaya toegang tot het Turkse consulaat in Rotterdam weigerde. Kaya wilde een toespraak houden over een Turks referendum, ook Rutte stond aan de vooravond van verkiezingen.

Medialogica verhaalt nog eens helder hoe de 'crisis' zowel Rutte als Erdogan eigenlijk prima uitkwam. Het omsingelen van Erdogans minister paste mooi in zijn verhaal over een ondemocratisch Europa. Rutte kreeg de kans zich als standvastig staatsman te gedragen.

Maar er waren ook verliezers, die avond. Medialogica interviewt Hüseyin, een Turkse Nederlander uit Soest. Ook hij kwam naar het consulaat, naar eigen zeggen uit nieuwsgierigheid. Om de menigte te verjagen werd de ME ingezet, en die begon te knuppelen. Hüseyin werd op de grond geduwd, geslagen en flink gebeten door een politiehond: hij hield er gebroken nek- en rugwervels aan over. Diezelfde week kreeg Hüseyin een telefoontje. Het was president Erdogan, die hem vroeg hoe het ging. 'Zulke dingen had ik op dat moment nodig', zegt Hüseyin. Maar het was natuurlijk ook politiek, en je zou willen dat dat ándere staatshoofd, premier Rutte, ook even gebeld had om 'de boel bij elkaar te houden'. Dat gebeurde niet, wel kwam er een grote foto van de zwaargewonde Hüseyin in De Telegraaf. De kop: 'Wij zijn hier de baas.'

Het is moeilijk niet verontwaardigd te raken bij dit verhaal. Maar verontwaardiging alleen is niet altijd constructief. Medialogica was gister het sterkst wanneer het Turkse nieuwsbeelden toonde. Die beelden zijn pro-Erdogan en geven een idee van wat de Turken zagen, die nacht in maart: agressieve Nederlanders, een belaagde minister - daar komt het wantrouwen jegens Europa dus óók vandaan. Zo geven buitenlandse journaals een haast magische kijk in het brein van de ander.

Turkse demonstranten zijn gewond geraakt nadat ze slaags raakten met de mobiele eenheid. Beeld anp
Turkse demonstranten zijn gewond geraakt nadat ze slaags raakten met de mobiele eenheid.Beeld anp

Ondertussen beïnvloedt ook een programma als Medialogica het beeld van haar kijkers: 'boven de partijen' is vast een populair frame bij Volkskrantlezers als u en ik. Misschien zouden we vaker ook De Telegraaf moeten lezen om te zien wat de rest van Nederland ziet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden