Wie mag naar Venetië?

Het Mondriaanfonds maakte maandag bekend welke plannen nog meedingen naar de deelname aan de Biënnale van Venetië van 2015. Het zijn er vijf, en ze zijn heel divers.

KAROLIEN KNOLS

AMSTERDAM - De shortlist voor de Biënnale van Venetië is bekend. Vijf plannen zijn nog in de race om in 2015 het Nederlands paviljoen in te vullen.

Voor de tweede keer deed het Mondriaanfonds een oproep aan curatoren om een plan in te dienen. Dit jaar waren dat er 56; een kwart minder dan bij de vorige editie. Volgens directeur Birgit Donker van het Mondriaanfonds zegt dat niets over de kwaliteit. 'Die is zeker niet minder. Wel viel op dat curatoren nu beter afstemden. Mark Manders, de vorige inzending, werd indertijd zeven keer voorgedragen.'

Onder de nu genomineerden is een oude bekende: Xander Kaskens, curator van De Hallen in Haarlem. Stond hij twee jaar geleden in de shortlist met een plan met kunstenaar Nathaniel Mellors, dit keer komt hij met een presentatie van Erik van Lieshout. Volgens de jury staat dit garant voor een paviljoen vol rumoer, 'een waardige opvolger van de poëtische presentatie van Mark Manders'. Birgit Donker: 'Nee, die formulering betekent niet dat de jurering al een gelopen race is.'

Andere voorstellen kwamen van Colin Huizing en Cees de Boer (expositie Herman de Vries), Hripsimé Visser (Rineke Dijkstra), Roel Arkesteijn (Ellen Gallagher) en Frédérique Bergholtz (groepsexpositie). Eind juni kiest de jury uit dan uitgewerkte plannen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden