Column

Wie kritisch is over de charitas, kan de pest krijgen

De Bewuste Burger heeft het maar druk met al die goede doelen. Slecht voor hart en bloedvaten.

Beeld anp

Daar was Wouter Bos op de radio, in een reclamespotje. De oud-politicus (en bestuursvoorzitter van VU medisch centrum) wees op de kalender: het is steptember, mensen. Kom in beweging! We moeten van Wouter deze hele maand dagelijks tienduizend stappen zetten. En sponsorcentjes ophalen. Voor mensen met cerebrale parese; tegen hersenverlamming.

De maakbaarheid van de droom: lekker positief.

Niets tegen het goede doel, zolang het goed blijft. Maar het is wel dringen op de charimarkt. Voor je het weet is het al warmetruiendag of zit je 's avonds in het donker op Earth Hour heel bewust met de aarde bezig te zijn. En mannen: het is zo movember, tijd om met uw snor 'prostaatkanker, teelbalkanker en de gezondheid van de man' aan de kaak te stellen.

We zijn er maar druk mee - slecht voor hart en bloedvaten.

Alle ziekten de wereld uit, ik ben vóór (al wordt het wel wat druk als straks iederéén 1000 jaar wordt, zoals prof. Andrea Maier in Zomergasten voorspiegelde).

Het zal een oogkwaal zijn, maar ik kan het vechten op de charimarkt moeilijk aanzien. Die eeuwige boodschap: er is een enge ziekte, onderzoek is nodig, maar er is geen geld. En daar kun jij iets aan doen! Nu!, priemt de BN'er van dienst. Wie aarzelt, is een onmens.

Alleen de sterksten overleven: clubs die het lukt BN'ers te strikken en geld hebben voor dure campagnes. Ik moet dan denken aan de zieligste ziekten, die nog niet de stem van Nicolette van Dam of Wouter Bos hebben. Vergeten groenten op de charimarkt.

Tot welke ongezonde excessen de vechtsport kan leiden, bleek uit een feestelijk persbericht: 'Art Rooijakkers veilt eerste glas bier voor KiKa'. De sympathieke tv-presentator tapt in een Amsterdams café het eerste biertje dat is gebrouwen voor KiKa. 160 cafés gaan het schenken, de opbrengst gaat naar het fonds tegen kinderkanker.

Zuip je klem, kanker op de rem: het goede doel heiligt alle middelen. Of, in de woorden van organisatie Geef & Geniet: 'Het is mooi dat we op zo'n positieve manier aandacht kunnen besteden aan KiKa. We kunnen met elkaar genieten en proosten op het leven en tegelijkertijd het goede doel steunen.'

Binnenkort: Rook mee tegen COPD.

Alles is beter dan niets. Ja toch, niet dan? Nou dan! Je kunt ook tegen ziekte zijn en vertrouwen op een overheid die belastinggeld verstandig besteedt aan onderzoek. Een kwestie van op de juiste partij stemmen. In plaats van rondjes rennen kun je ook blijven zitten, om je donatie over te maken.

Maar dat is zuur, lui en laf: wie kritisch is over de charitas, kan de pest krijgen. Niet in de laatste plaats van BN'ers, rolmodellen van voorbeeldig gedrag.

Dit alles realiseerde ik me, totdat het droeve bericht verscheen van een overlijden: Pieter Steinz, voormalig (literatuur-)criticus bij NRC Handelsblad en onder meer auteur van het prachtboek Made in Europe. Geveld door ALS.

Daar ben ik toch even tegen opgestaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden