Wie krijgt van de 10 miljoen?

Sinds bekend is dat er waarschijnlijk 10 miljoen euro extra naar de kunst- en cultuursector gaat, circuleren er allerlei geruchten over de verdeling.

Het festival Into The Great Wide Open Beeld ANP Kippa
Het festival Into The Great Wide OpenBeeld ANP Kippa

Het kabinet zal op Prinsjesdag naar alle waarschijnlijkheid bekendmaken dat er 10 miljoen euro extra budget komt voor kunst en cultuur. Over de verdeling van het geld circuleren nu reeds diverse geruchten en verdeelmodellen. Gaat er inderdaad 3 miljoen naar de zwaar getroffen festivals? Betekent dat dan ook het Theaterfestival is gered? En krijgt muziektheatergezelschap Orkater alsnog subsidie, en zo ja hoeveel? Nu staat Orkater onder de beruchte zaaglijn - dat wil zeggen dat het Fonds voor de Podiumkunsten de plannen al goed heeft beoordeeld, maar dat er niettemin geen geld genoeg is om die ook te kunnen honoreren. Orkater vroeg bij het fonds ruim 4 ton aan bij de afdeling muziektheater en nog eens ruim 7 ton bij de afdeling theater. Bronnen rond het Binnenhof suggereren nu dat Orkater van die 10 miljoen ruim 4 ton krijgt uit de muziektheaterpot. Dat zou betekenen dat ook Opera2Day alsnog subsidie krijgt en bij Holland Opera het kleine tekort wordt aangevuld, want zij staan in het lijstje van het Fonds nog boven Orkater.

Marc van Warmerdam, directeur van Orkater, weet nog niet waarover hij blij of minder blij moet zijn. Het zijn slechts geruchten. Jacques Monasch, PvdA-woordvoerder van cultuur, wil ook niet bevestigen wat de precieze verdeling wordt van het extraatje voor de kunstsector. Wel zegt hij desgevraagd dat een extra budget van 10 miljoen euro voor kunst en cultuur voor de komende vier jaar een harde eis is van zijn partij bij de begrotingsonderhandelingen. 'Dit zou dan besteed moeten worden aan talentontwikkeling, regionale spreiding, cultuuronderwijs en aandacht voor diversiteit. Concreter kan ik het niet aangeven.'

Dat het om 10 miljoen gaat, komt niet uit de lucht vallen. Eind december 2015 heeft de Tweede Kamer dit bedrag al voor 2016 incidenteel aan kunst en cultuur toebedeeld. De 'harde' eis van de PvdA is dat dit bedrag voor 2017 t/m 2020 structureel erbij komt. Volgens Monasch ligt het in de verwachting dat de verdeling ongeveer hetzelfde blijft zoals de incidentele middelen nu verdeeld zijn. Dat zou betekenen dat er inderdaad ongeveer 3 miljoen naar festivals gaat, waarmee alle positief beoordeelde festivals onder de zaaglijn 'gered' zouden zijn, zoals Noorderslag, het Nederlands Theater Festival en Holland Dance Festival. Maar ook kleinere festivals als Into the Great Wide Open, Festival Circolo, de Flamenco Biënnale en Motel Mozaïque kunnen dan alsnog geld krijgen.

Voorstelling van theatergezelschap Orkater. Beeld Ben van Duin
Voorstelling van theatergezelschap Orkater.Beeld Ben van Duin

Mogelijk krijgt dan ook het Mondriaan Fonds er geld bij, alsook een fonds voor subsidieregelingen voor archeologie. Henriëtte Post, directeur van het Fonds Podiumkunsten, zegt dat de fondsen nog niet op de hoogte zijn gebracht, al denkt zij ook dat het aanhouden van de verdeling zoals die voor dit jaar geldt, de minste discussie in de Tweede Kamer zal oproepen.

De 24 miljoen euro die D66-fractieleider Alexander Pechtold eerder beloofde is nog wensdenken. Monasch: 'Als Pechtold dit tijdens de Algemene Beschouwingen inbrengt, zal hij ook moeten aangeven waar hij die resterende 14 miljoen vandaan denkt te halen.'

Overigens krijgen gezelschappen en festivals pas zekerheid als de cultuurbegroting eind november in de Tweede Kamer wordt behandeld. Dan hebben getroffen organisaties dus al mensen moeten ontslaan, want het gaat om financiering vanaf januari 2017. 'Ja, die timing is ongelukkig', erkent Monasch. 'Maar pas eind november is echt duidelijk wat met het extra geld gebeurt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden