Wie krijgt het geld van voorlopige teruggave?

Het is weer tijd de aanvraag voor de voorlopige teruggave van de betaalde hypotheekrente de deur uit te doen. Het ministerie van Financiverwacht in totaal dit jaar rond 3 miljoen van dit soort verzoeken en elk jaar is er met een aantal aanvragen wel iets aan de hand - handtekening...

Maar dit keer ligt het percentage vergissingen duidelijk boven normaal. Dat komt omdat er op het aanvraagformulier een vraag is bijgekomen - en niet de minst belangrijke. Voor de voorlopige teruggave in 2004 wil de fiscus voor het eerst weten wie van de partners welk deel van de teruggave, vaak toch gauw enkele honderden euros per maand, op zijn of haar rekening gestort wil zien.

'Als de ene partner niks invult en de andere ook niet, weten wij niet waar het geld heen moet', zegt de woordvoerder van de Belastingdienst op het ministerie van Financi 'Wij kunnen niks beslissen.' De Belastingdienst heeft daarom besloten alle aanvragers die het formulier onvolledig hebben ingevuld een brief te sturen. Dat zijn er enkele tienduizenden. De fiscus denkt erover deze belastingplichtigen de vraag voor te leggen of het goed is dat de teruggave wordt overgemaakt aan de meest verdienende partner.

'Maar', waarschuwt de woordvoerder, 'mensen moeten in elk geval niks doen voor ze een brief hebben ontvangen en pas daarna de instructies opvolgen die in de brief staan.' En degenen die niets fout gedaan hebben, moeten zich helemaal rustig houden, want als ook zij zich gaan roeren loopt het hele systeem vast. Dat geldt bijvoorbeeld voor al degenen die het teruggaveformulier digitaal heben ingevuld, omdat dat formulier pas verzonden kan worden als alle vragen zijn ingevuld.

Als iedereen doet wat hij moet doen en niks doet als hij niks moet doen, hoopt de belastingdienst dat de schade van het onvolledig invullen van het formulier beperkt blijft tot een week uitstel. Dan is het bedrag eind januari binnen in plaats van 22 januari, de normale datum. 'En anders wordt het februari', zegt de woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden