Wie kiest voor kunst?

Als iets geen onderwerp is in de verkiezingen is het wel de cultuur. Het woord wordt niet alleen hardnekkig gemeden in het akkoord van de huidige CDA/VVD/LPF-coalitie, ook in de stembusstrijd vallen nimmer termen als kunstbudget of cultuurpolitiek....

Maar is die irritatie terecht. Zijn de economie en dreigende oorlog toch niet een tikje belangrijker voor het bepalen van je keuze dan kunstenplannen? Had de kunstwereld niet meer zijn best moeten doen zelf een positie in het huidige politieke debat te veroveren? Aan die vragen komt de Kunstenaarsfederatie niet toe. Liever daagt de club de cultuurwoordvoerders van de grote partijen uit vijf statements over cultuur te geven. De mini-enquête is te lezen op de website www.fvkv.nl. Welke partij is het beste voor de kunst(liefhebber)?

Dat wordt nog een lastige oefening. Op vraag 1 al komen de partijen met ongrijpbare antwoorden: wat zou de eerste spraakmakende beleidsdaad zijn als uw partij een bewindspersoon cultuur mag leveren? De VVD: 'Cultuur is van ons allemaal.' SP, GroenLinks, PvdA en D66 beloven meer geld. Er is een pleidooi voor een minder rigide subsidiestelsel (PvdA) en voor meer cultuur buiten de Randstad (CDA). Een paar partijen stellen cadeautjes in het vooruitzicht: wekelijks een gratis museumdag (SP), musea slechts een euro entree (Christen Unie), steun voor het Stedelijk Museum Amsterdam (D66), en gratis kunststrippenkaart voor jongeren (LPF).

Slappe kost, waar je onmogelijk tegen kan zijn. Politieke partijen vinden het lastig inhoudelijk over kunstbeleid te discussiëren. Dat is de afgelopen jaren gebleken toen de vierjaarlijkse subsidienota in het parlement werd besproken. Het bleek ook twee weken geleden tijdens het 'slaapverwekkende cultuurdebat' (volgens de Kunstenaarsfederatie) in de Stadsschouwburg Amsterdam. Dat ging alleen maar over geld en malle plannetjes.

En het blijkt weer uit deze enquête. Je mag toch intussen wel vaststellen dat kunst en politiek een chemieloze cohabitatie is. Tot elkaar veroordeeld: er wordt per slot belastinggeld besteed. Maar omdat het om zulke kleine bedragen gaat, zal het nooit een belangrijke politieke kwestie worden. En de kunst van haar kant koestert een grotesk wantrouwen ten opzichte van alles wat de politiek verzint.

Die Federatie-enquête helpt de zwevende kiezer niet veel verder. Waarom, laatste vraag, moet een kunstenaar vandaag op uw partij stemmen?

Wij willen de wereld net als de kunstenaar, een beetje mooier maken. (ChristenUnie)

Waar de economie inzakt, verdort de cultuur. En wij hebben het beste economische herstelplan. (VVD)

Omdat wij Boris Dittrich hebben. (D66)

Wij geven het meeste uit aan cultuur. (GroenLinks)

Een samenleving die alleen gebaseerd is op materie en markt is arm van geest. (CDA)

Kunstenaars zijn net als iedereen mensen die zich ook zorgen maken over onderwijs en veiligheid. (LPF)

Er moet een minister van Cultuur komen, en als dat een vrouw wordt, is het helemaal mooi. (PvdA).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.