Wie kan ons rustig maken?

Het plotselinge vertrek van Hirsi Ali voelt als een laffe moord. Vanaf gene zijde begroet de zwarte engel ons met mildheid....

Politici en media zetten koortsachtig hun doodskappen op. Nu wordt Verdonk richting brandstapel geschoven. De rook ontneemt ieder het zicht.

Rita moet branden want zij is een monster. Degenen die dit het hardst roepen, zijn minstens zo schuldig aan de ondergang van Hirsi Ali. Die is systematisch uitgeschakeld. Om te beginnen door mensen uit haar eigen partij. Hun schijnheilige gezichten en wijzende vingers lichten op in de vlammen. In aanloop naar de verkiezingen probeert ieder uit deze vuurzee zijn persoonlijke voordeel te vissen.

Niet alleen Den Haag, ook een groot deel van het Nederlandse volk blijkt Hirsi Ali liever kwijt dan rijk te zijn. Is dat niet al even choquerend? De verharding van samenleving en politiek leidt tot grimmigheid en ressentimentsdenken. De media spelen hierin een cruciale rol. Je moet wel een heel sterk ontwikkeld analytisch vermogen hebben hun dubbele moraal en perversiteiten te doorzien.

Verdonk is een mogelijkheid. Zo kan een machine politiek bedrijven. Onverschrokken de regels uitvoeren. Soms had het iets heldhaftigs. Verdonk durfde tenminste te handelen. Nu merken we dat de machine bestuurd moet worden. Beleid voeren is mensenwerk. Inzicht is er nodig. Visie.

Hirsi Ali mag zich gelukkig prijzen. Terwijl zij voortgaat in de vaart der volkeren en haar ideeën kan ontwikkelen en verspreiden in een veilige omgeving die haar waardeert, blijft Nederland gedesoriënteerd achter.

Ook wij moeten door met de karavaan. Er moet iemand opstaan die ons rustig maakt en vertrouwen geeft. Het slagveld in kaart brengt dat we met z’n allen hebben aangericht en wijst welke richting we moeten opgaan.

Geen zelfbeklag maar vooruitgangsdenken. Pragmatisch maar tactvol.

We moeten wachten. Eerst het rouwproces. En daarna de verkiezingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden