PROFIEL

Wie is Trumps onstuimige souffleur?

Donald Trump lijkt misschien een ongeleid projectiel, maar in werkelijkheid worden zijn woorden en daden strak geregisseerd. Wie is de man die 'Trump Trump laat zijn'?

Op een wit opschrijfbord aan de muur in het hoofdkwartier van Corey Lewandowski staat zijn complete campagnestrategie: 'Let Trump be Trump.' Zo simpel was het, schreef internetkrant Politico toen hij vorig jaar begon, en zo simpel is het gebleven. Maar de consequenties hiervan worden wel steeds ingewikkelder.

Lewandowski (41) is de man achter Trump. Hij is degene die vanuit de Trump-toren in Manhattan de campagne organiseert, de stafleden inhuurt en de interviewverzoeken afslaat. Hij is ook degene die vloekend en tierend zijn team aanstuurt, die seksuele toespelingen maakt op journalisten en stafleden en die vorige week een journaliste zo hard aan haar arm trok dat ze een aanklacht tegen hem heeft ingediend. Laat Lewandowski Lewandowski zijn, lijkt zijn persoonlijke strategie.

Hondsloyaal

Bij de verkiezingsbijeenkomsten loopt hij stuiterend rond, voor en na de toespraken van zijn baas. Je ziet hem vaak met een blikje Red Bull of Monster Energy in de hand - hij drinkt er volgens ingewijden zeker tien, twaalf per dag. Hij slaapt weinig, is ambitieus en hondsloyaal, althans, zolang je zijn loyaliteit verdient. Anders is hij zo vertrokken, blijkt uit het spoor van werkgevers dat hij achter zich heeft gelaten.

Lewandowski werd geboren in een arm gezin in Lowell, Massachusetts, waar hij volgens The New York Times ijshockeyde op de vijvers en daarna bleef studeren, aan de plaatselijke universiteit. Ronald Reagan was de politieke inspirator toen Lewandowski een tiener was in de jaren tachtig; daarna vertrok hij naar Washington om politicologie te gaan studeren en het politieke circus te leren kennen. Hij deed zelf in 1994 een vergeefse gooi naar een zetel als volksvertegenwoordiger voor Lowell, was een tijdje politieman en makelaar, maar vond toen zijn ware roeping: die van politiek assistent voor ongewone politici.

Bob Ney was de eerste, een Congreslid uit Ohio dat later verstrikt zou raken in een corruptieschandaal. Lewandowski haalde in die periode voor het eerst het landelijke nieuws toen hij met een ongeladen pistool in een zak vol was op de burelen van het Capitool verscheen. Het leverde hem een aanklacht op, maar volgens hem was het een foutje. Hij begon zelf een rechtszaak toen hij zijn pistool niet terugkreeg.

Corey Lewandowski. Beeld afp
Corey Lewandowski.Beeld afp

Lobbyfirma

Toen Ney in 2006 voor een rechter verscheen voor de corruptiezaak, steunde Lewandowski hem. 'Ik ken de ware Bob Ney', schreef hij volgens The New York Times in een steunbetuiging.

Een soort Doug Stamper, zouden kijkers van House of Cards kunnen denken, maar dan een met een vrouw en vier kinderen.

Hij voerde ook campagne voor Bob Smith, een Republikeinse senator uit New Hampshire, die in 1999 een wilde gooi deed naar het presidentschap. Dat liep op niets uit, maar resulteerde voor Lewandowski wel in een diepe afkeer van het partij-establishment - een afkeer die wederzijds zou worden.

Hij kwam hij terecht bij een lobbyfirma. Net als Trump was Lewandowski flexibel: hij kon voor de ene klant vóór extra overheidsuitgaven pleiten om de crisis te bestrijden en voor de andere klant tégen. De constante factor was zijn afkeer van 'country club'-Republikeinen, zoals hij ze noemde: het establishment dat nooit honger had gehad.

Bob Ney in 2009. Beeld epa
Bob Ney in 2009.Beeld epa

Rijke industriëlen

Trump leerde hem in 2014 kennen, op een bijeenkomst van Americans for Prosperity, een lobbygroep van de gebroeders Koch, de rijke industriëlen achter veel conservatieve campagnes. Een jaar later haalde Trump Lewandowski binnen, met een salaris van twee ton en een appartement op Manhattan. Toen Trumps vertrouweling Roger Stone vertrok omdat hij de toon van zijn baas te hard vond, was Lewandowski de man die het gat vanzelfsprekend opvulde.

Want de toon van Trump is de toon van Lewandowski. En ook al laat Lewandowski zijn baas praten, hij weet wat die gaat zeggen. 'Het is een misverstand dat hij gewoon zijn gedachten de vrije loop laat', zei Lewandowski tegen de LA Times. 'Dat is niet zo. Het is uitgedacht. Het is strategie. Het is precies. Het is gecontroleerd.'

Of die aanvaring met de journaliste daar ook onderdeel van was, is alleen de vraag. Lewandowski ontkent dat het voorval heeft plaatsgevonden.

De blauwe plekken van een kritische journaliste

De ruzie tussen journaliste Michelle Fields en Donald Trumps campagneleider Corey Lewandowski laat diepe sporen na bij haar werkgever, het rechtse online-medium Breitbart, het GeenStijl van Amerika. Na Fields hebben nog drie collega's ontslag genomen, omdat ze vinden dat de leiding van Breitbart Fields heeft laten vallen.

Vorige week dinsdag stelde Fields een vraag aan Trump. Maar voordat ze een antwoord kreeg, werd ze hard teruggetrokken door een lange man met grijs stekeltjeshaar: Lewandowski, zo zag ook een journalist van The Washington Post. Fields hield er blauwe vingerafdrukken op haar arm aan over, maar Lewandowski en Trump ontkenden het voorval en maakten haar uit voor fantast.

Breitbart, dat al maanden sympathiek staat tegenover Trump, maakte daarna een item waarin werd gesuggereerd dat Fields en haar collega van The Washington Post zich hadden vergist. Toen er daarna videobeelden van het incident verschenen, paste Breitbart het stukje aan.

Maar het kwaad was al geschied. Sindsdien zijn zeker drie Breitbart-verslaggevers vertrokken. Een van hen, Ben Shapiro, zei dat de website zich 'moet schamen' voor de behandeling van Fields. Een ander, Jordan Schachtel, had nog vernietigender commentaar. 'Breitbart News is niet langer een journalistiek medium maar een soort super-PAC (lobbygroep, red.) voor de Trump-campagne', schreef hij. En eindredacteurJarrett Stepman noemde Breitbart een 'propaganda-organisatie'. Breitbart heeft nog niet gereageerd op de leegloop en de aantijgingen.

Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel werd het House of Cards-personage Harry Stamper Doug Stamper genoemd.

null Beeld Rechtenvrij
Beeld Rechtenvrij
null Beeld Rechtenvrij
Beeld Rechtenvrij

Arrestatiebevel

De campagnemanager van Donald Trump is inmiddels aangeklaagd wegens geweldpleging in verband met een confrontatie met de journaliste. Lees meer daarover in ons USA16-blog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden