Wie is Sadiq Khan precies? En wat wil hij?

De Londenaren hebben Labour's Sadiq Khan verkozen tot hun nieuwe burgemeester. Hij is gematigd links, hij is een moslim en hij is een geboren Londenaar. Maar wie is hij precies? En belangrijker: wat wil hij?

De nieuwe burgemeester van Londen, Sadiq Khan. Beeld afp
De nieuwe burgemeester van Londen, Sadiq Khan.Beeld afp

In de campagnebrochure van Sadiq Khan staat niets over zijn plannen voor Londen. Hoe gaat de nieuwe burgemeester de uitbreiding van Heathrow tegenhouden? Liggen er plannen om de tolheffing uit te breiden? Komen er meer fietspaden? Zal hij de sociale woningbouw doen herleven?

Blijft Londen een kosmopoliete nederzetting waar de rijken der aarden hun tweede, derde of vierde huis kopen? Wat is de beste manier om het hoge aantal tienermoorden te bestrijden? Komt er een schonere lucht? Kan hij ervoor zorgen dat jonge Londenaren dezelfde kansen krijgen die de 45-jarige ooit genoot? Over dat laatste, immers, gaat zijn autobiografische verkiezingslectuur.

Sadiq als peuter

Er is een vergeelde foto van peuter Sadiq, enkele jaren nadat zijn pa met diens gezien uit Pakistan in Londen was gearriveerd. Een klassenfoto bewijst dat hij staatsonderwijs heeft genoten. Bij een foto van Sadiq met afstudeerhoed staat dat hij zijn plekje op de universiteit te danken had aan zijn academische kwaliteiten (niet aan geld dus).

Serieus kijkt hij bij het advocatenkantoor waar hij zich specialiseerde in het vervolgen van 'racistische' dienders. Trots toont hij de medaille die hij won na het voltooien van de London marathon. Onvermijdelijk is de foto van Sadiq in bouwvakkerskloffie, met helm. 'Ik heb alles aan Londen te danken,' stelt Khan in grote letters. Pure identiteitspolitiek.

Afwezig zijn verwijzingen naar een gegeven dat de verkiezing van deze energieke politicus uniek maakt. Na Rotterdam is Londen nu de tweede grote Westerse stad met een moslim als burgemeester.

In interviews heeft Khan zichzelf, desgevraagd, geportretteerd als een devote gelovige die geen alcohol, maar mango lassi drinkt, vast tijdens de ramadan en zich meermaals per dag tot Allah wendt. Het speelde amper een rol totdat de beruchte Conservatieve verkiezingsstrateeg Lynton Crosby zich met Zac Goldsmiths doffe campagne begon te bemoeien waarna Khans contacten met extremisten op dubieuze wijze werden belicht. Het bleek averechts te hebben gewerkt.

Relevanter is dat Londen na Boris weer een echte, ernstige politicus als boegbeeld krijt. Na zijn carrière als mensenrechtenadvocaat betrad Khan in 2005 het Lagerhuis als afgevaardigde van de omgeving waarin hij was opgegroeid, Tooting. Hij won meteen een prijs voor de beste parlementaire nieuwkomer, met speciale vermelding voor zijn overtuigende optreden na de metroaanslagen.

Onder premier Gordon Brown werd Khan als staatssecretaris van Transport de eerste moslim in een Brits kabinet. Na Browns ondergang leidde hij Ed Miliband's succesvolle campagne voor het partijleiderschap en diens minder succesvolle campagne voor het premierschap.

null Beeld

Politieke antenne

Khan beschikt over een prima politieke antenne. Geheel terecht oordeelde hij dat de beste manier om de kandidatuur voor het burgemeesterschap binnen te slepen het steunen van Jeremy Corbyn was. Hierdoor verkozen de partijleden hem boven de voormalige Blair Babe Tessa Jowell.

Maar waar staat Khan, die zichzelf omschrijft als een 'linkse sociaal-democraat', precies voor? Tegenover The Daily Telegraph vertelde een anonieme partijcoryfee 'nooit echt te weten wie de echte Sadiq is, of waar hij in gelooft'. Alan 'You're fired!' Sugar weet een ding wél zeker: 'Khan heeft Labour kapot gemaakt - laat hem Londen niet kapot maken,' waarschuwde de ondernemer en Labour-senator.

Huisvesting en transport zullen de twee grote uitdagingen vormen voor Khan, die een actievere burgemeester wil zijn dan de conservatief Boris Johnson. Zijn plannen om goedkopere huurwoningen te bouwen en particuliere huurders beter te beschermen zijn dapper, maar hij zal te maken krijgen met een machtige lobby van projectontwikkelaars en huisjesmelkers.

Tevens zal hij 1.9 miljard pond moeten vinden om zijn belofte na te komen om de bus- en metrokaartjes te bevriezen. Radicalisering van jonge moslims, ondertussen, wil Khan tegengaan door 'rolmodellen' te tonen, zoals One Directions Zayn Malik of Great British Bake Off-winnares Nadiya Hussain. Of gewoon zichzelf.

null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden