opnieuw relevantvoortvluchtige Ridouan T.

Wie is Ridouan T., die vermoedelijk achter een reeks liquidaties zit?

In de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol begint vanaf woensdag een nieuwe ronde in het proces over een reeks liquidaties die justitie toeschrijft aan de criminele organisatie van de voortvluchtige Ridouan T.. De rechtbank heeft drie dagen uitgetrokken voor onder meer een gepland verhoor van kroongetuige Nabil B.

Politie doet sporenonderzoek nabij de vluchtauto die werd gebruikt bij de moord op de broer van kroongetuige B. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Politie doet sporenonderzoek nabij de vluchtauto die werd gebruikt bij de moord op de broer van kroongetuige B.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Ridouan T. (1977) wordt internationaal gezocht. Wie is deze Marokkaanse Nederlander, die door kroongetuige Nabil B. is aangewezen als opdrachtgever van een reeks moorden in een omvangrijke drugsoorlog?

Al in de zomer van 2015 kreeg de recherche belastende verklaringen over T. van Ebrahim B., die T. eveneens van moordopdrachten beschuldigt. Maar T. werd vooral bekend doordat ex-crimineel Martin Kok - inmiddels ook geliquideerd - op zijn website Vlinderscrime de drugsverdachten Ridouan T., Naoufal F. ('Noffel') en 'Rico de Chileen' publiekelijk in verband bracht met een internationale cocaïnelijn en een forse reeks liquidaties. Martin Kok publiceerde op zijn site hun namen voluit, plaatste er foto's bij en noemde hen 'de bazen van 26Koper'.

26Koper is de dossiernaam van het strafproces rond een Nieuwegeinse wapenbende die eind 2016 werd veroordeeld voor wapenbezit en deelname aan een criminele organisatie met liquidaties als oogmerk. Met andere woorden: de veroordeelden in 26Koper waren uitvoerders, en Ridouan, Rico en Noffel de opdrachtgevers, beweerde Kok.

Inez Weski, de advocaat van zowel Noffel als T., klaagde Kok aan. Zij noemde de beweringen lasterlijke leugens, maar de rechter oordeelde dat haar cliënten de vele verifieerbare beschuldigingen niet hadden ontkracht, en besliste dat Kok de publicaties niet van zijn site hoefde te verwijderen. Wel moest Kok zich beperken tot initialen en de foto’s verwijderen.

Na deze publicaties werd Martin Kok op donderdag 8 december 2016 geliquideerd.

De politie heeft een internationaal opsporingsbericht uitgebracht voor Ridouan T. De Marokkaanse Nederlander is 1,76 meter en heeft bruine ogen. In het bericht staan ook zijn achternaam en een foto. Justitie looft 25 duizend euro uit voor tips die leiden tot zijn aanhouding.

Waarschijnlijk zit T., die geboren werd in de Marokkaanse provinciehoofdstad Tétouan maar opgroeide in Nederland, in het buitenland. De 41-jarige T. zou schatrijk zijn geworden met een cocaïnelijn vanuit Panama via Marokko, Spanje en de Antwerpse haven naar eindbestemming Nederland. Daarnaast zou hij containers hasj verhandelen. Volgens verklaringen bezit hij kapitale villa’s in Spanje, Marokko, Dubai en de Dominicaanse Republiek.

Deze informatie verstrekte Ebrahim B. in 2015 bij de recherche. B. was bang dat hij het volgende slachtoffer van Ridouan T. zou worden, omdat hij tot een rivaliserend drugskamp werd gerekend en kennis had van een ontvoering van een vriend van T. Alle betrokkenen van die drugsgerelateerde ontvoering staan volgens Ebrahim op T.’s dodenlijst.

B. omschrijf Ridouan T. als ‘een levensgevaarlijke crimineel die zich alles kan of denkt te kunnen permitteren’. Hij wordt in het criminele milieu ‘door iedereen gevreesd’. Volgens Ibrahims verklaring – al drie jaar geleden! – heeft T. vaker rivalen laten vermoorden. Zo zou hij na een drugsruzie opdracht hebben gegeven voor de moord op zijn neef Tarik Abdellaoui in de Spaanse kustplaats Fuengirola. Deze Abdellaoui overleefde de aanslag en wees T. aan als verantwoordelijke. Een jaar later werd Abdellaoui alsnog geliquideerd. Sinds die eerste aanslag wordt T. ook in Spanje gezocht.

T. is volgens kroongetuige Nabil B. ook degene die opdracht gaf tot de moord op Khalid H., waarbij in januari 2017 per vergissing Hakim Changachi werd doodgeschoten. Hij woonde in dezelfde flat als H.

T.’s advocaat, Inez Weski, was donderdag niet bereikbaar voor commentaar. Vorige week, na de bekendmaking van – voor T. belastende – verklaringen van kroongetuige Nabil B., zei ze dat haar cliënt ‘alle beschuldigingen ontkent’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden