Wie is Mike Pence, de nieuwe vice-president?

Gouverneur Mike Pence van Indiana is in veel opzichten de anti-Trump. Hij is een bescheiden, onbekende, slechts één keer getrouwde Amerikaan, met oerconservatieve geloofsbrieven en klassiek-Republikeinse economische overtuigingen. Juist vanwege dit ogenschijnlijke gebrek aan overeenkomsten is Pence waarschijnlijk Trumps beste keus.

De nieuwe vice-president Mike Pence (l) en Donald Trump Beeld anp

De zoon van een eigenaar van benzinepompen in Indiana, een staat in het midden-westen van de VS, vertegenwoordigt de sociaal-conservatieve stroming in de partij. Als congreslid in Washington vocht hij tegen rechtsgelijkheid voor homo's, als gouverneur tekende hij een wet waardoor bedrijven leden van de lhbt-gemeenschap op religieuze gronden als klant mogen weigeren. Pence (57) heeft getracht abortus moeilijker te maken (een wet die hij tekende werd in juni verworpen door het Hooggerechtshof), en sneed in de begroting voor de organisatie die zich bekommert om zwangere vrouwen.

Trump heeft zich over zulke zaken lang onverschillig getoond, en zijn rivaal Ted Cruz viel hem tijdens de voorverkiezingen dan ook hard aan op zijn 'New Yorkse waarden'. Toch stemde een aanzienlijk deel van de evangelische christenen, eenvijfde van het electoraat, al op hem. Met Pence trok hij veel conservatieve twijfelaars over de streep.

In december nam Pence nog afstand van Trumps xenofobe impulsen: 'De oproepen om moslims de toegang tot de VS te ontzeggen zijn beledigend en ongrondwettig.' Ook op het gebied van handel heeft hij een verleden dat indruist tegen de protectionistische Trump, die handelsverdragen medeschuldig acht aan de deplorabele toestand van de Amerikaanse arbeider. Als congreslid stemde Pence vóór alle verdragen, en tegen compensatie voor arbeiders die hun baan verloren door mondialisering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden